Έξι μήνες συμπληρώνονται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Όπως επισημαίνουν ειδικοί επί στρατιωτικών θεμάτων, η Ρωσία πέρασε τις κόκκινες γραμμές της Δύσης με τη συμπεριφορά της στον πόλεμο και η Δύση πέρασε τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας με τη στρατιωτική της βοήθεια στην Ουκρανία. Το βασικό ερώτημα που θέτουν πολλοί είναι: Ποιες είναι οι πραγματικές κόκκινες γραμμές, που δεν έχουν ακόμη παραβιαστεί, και ποια θα είναι η αντίδραση της μίας ή της άλλης πλευράς;

Στην αρχή του πολέμου, τα δύο «στρατόπεδα» κατασκεύασαν μια σειρά από «αόρατους κανόνες, αλλά παρόλα αυτά πραγματικούς», σύμφωνα με ανάλυση στο «Foreign Affairs». Μέχρι στιγμής, αυτοί οι «αόρατοι κανόνες» συνεχίζουν να λειτουργούν, αφού ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ούτε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμούν έναν ευρύτερο πόλεμο. Ωστόσο, όπως σημειώθηκε, ένας ευρύτερος πόλεμος είναι σίγουρα δυνατός. Άλλωστε, κανένας διεθνής μηχανισμός δεν ελέγχει τη σύγκρουση. 

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι εκτός, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στη μία πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να τερματίσουν τον πόλεμο με τους όρους τους, ούτε και η Ρωσία με τους δικούς της, αλλά ούτε και η Ουκρανία. Επομένως, εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα να ξεσπάσει γενικευμένη παγκόσμια σύγκρουση, ενώ η πυρηνική απειλή παραμένει.        

   ΠΑΝ. ΠΑΝ.