Έξι μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας ένταξης γιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας και τρεις μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ, οι γιατροί του συστήματος σπάζουν τη σιωπή τους και παρεμβαίνουν επίσημα πλέον στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στην προετοιμασία για την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία καταθέτοντας τη δική τους πρόταση έξι σημείων, την οποία είναι έτοιμοι να συζητήσουν «με καλή πίστη» με ΟΑΥ και υπουργείο Υγείας. Άλλωστε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν προ μερικών ημερών με τον οργανισμό, τόνισαν ότι δεν αποδέχονται τη δημιουργία ασθενών ή γιατρών, διαφορετικών ταχυτήτων. 

Οι γιατροί σε μακροσκελές υπόμνημά τους καταγράφουν τα προβλήματα που οι ίδιοι έχουν εντοπίσει στο ΓεΣΥ, σε πρακτικό κυρίως επίπεδο και δίνουν λύσεις σε αρκετά από αυτά, τονίζοντας ότι στόχος τους είναι να βοηθήσουν στη βελτίωση του Συστήματος. 

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και τον υπουργό Υγείας και όπως πληροφορούμαστε αρκετές από τις εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί στον ΟΑΥ έχουν ήδη υιοθετηθεί και είτε υλοποιήθηκαν είτε προωθείται η υλοποίησή τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Aναβρασμός για το ΓεΣΥ – Σε Σύνδεσμο οι γιατροί

Η ενίσχυση του θεσμού των προσωπικών γιατρών, η βελτίωση του λογισμικού συστήματος, ο καθορισμός μηχανισμών ελέγχου προς αποφυγή της κατάχρησης και η εφαρμογή πρωτοκόλλων, είναι μερικές από τις εισηγήσεις των γιατρών, οι οποίοι στο υπόμνημά τους τονίζουν ότι «αν χρησιμοποιηθεί η λογική και ο καθένας συμβάλει στο μερίδιο που του αναλογεί, χωρίς φανατισμούς και πρόθεση σύγκρουσης, μπορεί να γίνει πραγματικότητα ένα ολοκληρωμένο ΓεΣΥ – όνειρο γενεών». 

Για την ένταξη της ενδονοσοκομειακής νοσηλείας στο σύστημα τον ερχόμενο Ιούνιο, οι γιατροί του ΓεΣΥ (ο αριθμός των οποίων αναμένεται ότι θα ξεπεράσει εντός του επόμενου δεκαημέρου τους 1.400 από σύνολο 2.400 εν ενεργεία γιατρών στην Κύπρο), κάνουν εισηγήσεις οι οποίες στόχο έχουν να καθησυχάσουν, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα και κάποιους προβληματισμούς γιατρών που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Κάποιες από τις εισηγήσεις των γιατρών έχουν υιοθετηθεί, κάποιες όπως πληροφορούμαστε θα μπορούσαν να συζητηθούν από τον ΟΑΥ, ενώ κάποιες άλλες περιλαμβάνονται και στις προθέσεις της Κυβέρνησης. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προτάσεις ιδιωτών γιατρών για αλλαγές στο ΓεΣΥ

Οι έξι προτάσεις του ΣΙΙΣ – ΓεΣΥ

  1. Βελτιώσεις στους καταλόγους δραστηριοτήτων της πρώτης φάσης και επίλυση προβλημάτων που δημιουργούνται για όσες δραστηριότητες γίνονται και ενδονοσοκομειακά. 
  2. Ξεχωριστή αμοιβή του γιατρού στα ενδονοσοκομειακά περιστατικά, κοντά στο ύψος των αμοιβών των ασφαλειών, ως ενδεικτικών των τρεχουσών αμοιβών.
  3. Εγγύηση του εισοδήματος των νοσηλευτηρίων που είχαν πριν την έναρξη του ΓεΣΥ. «Πρέπει να λυθούν επίσης προβλήματα που προκύπτουν για τα νοσηλευτήρια αλλά και για το σύστημα από απρόβλεπτες παραμέτρους όπως επιπλοκές, μέρες νοσηλείας, επιπρόσθετο κόστος κ.λπ.
  4. Οριστικοποίηση, με διαβούλευση με τις διάφορες ειδικότητες και τις επιστημονικές τους εταιρείες, ενός ποιοτικού καταλόγου ακριβών αναλωσίμων που θα προσφέρει το ΓεΣΥ και ενός εγκεκριμένου καταλόγου ακριβότερων με συμπληρωμή.
  5. Εγγύηση της τήρησης της συμφωνίας με μηχανισμό που πρακτικά θα αυξάνει τον σφαιρικό προϋπολογισμό αν αποδειχτεί ότι χρειάζεται. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του κράτους πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή τουλάχιστον στα πρώτα 3 χρόνια εφαρμογής του ΓεΣΥ.
  6. Προσφορά από το κράτος κινήτρων ένταξης των νοσηλευτηρίων: πολεοδομικές διευκολύνσεις επέκτασης υποδομών, φοροαπαλλαγές για αγορά εξοπλισμού, σχέδια για εκπαίδευση προσωπικού, διαπίστευσης κ.λπ. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΓεΣΥ: Ικανοποίηση για τις πρώτες 100 μέρες λειτουργίας

Προβλήματα, επισημάνσεις, εισηγήσεις

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο υπόμνημά του ο σύνδεσμος στα προβλήματα που οι προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και οι παιδίατροι του ΓεΣΥ, αντιμετωπίζουν καθημερινά. 

Χρειάζεται, σύμφωνα με τον σύνδεσμο να γίνει «εκστρατεία επιμόρφωσης του κόσμου με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων οργανισμών, φορέων και θεσμών, ΟΑΥ, γιατροί, ασθενείς, Υπουργείο Υγείας, ΜΜΕ, ώστε να διευκολύνεται η άσκηση σωστής ιατρικής». Όπως τονίζει ο σύνδεσμος, «ο προσωπικός γιατρός δεν είναι εκτελεστής παραγγελίας άλλων. Αν χρειάζεται η εμπλοκή ειδικού γιατρού, να γίνεται παραπομπή και αυτός να αποφασίζει για τα περαιτέρω». Γι’ αυτό, «η ενημερωτική καμπάνια του ΟΑΥ πρέπει να προσαρμόζεται στις πραγματικές και καθημερινές ανάγκες κάθε φάσης υλοποίησης του ΓεΣΥ». 

Σε ό,τι αφορά τις καταχρήσεις που παρατηρούνται στο ΓεΣΥ ο σύνδεσμος υποστηρίζει ότι αναλύσεις, παραπεμπτικά, συνταγές, πρέπει να ισχύουν για 3 μήνες σε αυτό το μεταβατικό στάδιο για την αντιμετώπιση επιπρόσθετης εργασίας από τους γιατρούς μετά από τις συχνές ακυρώσεις που παρατηρούνται. Επίσης, απαιτείται άμεση εφαρμογή και σωστή λειτουργία εφημεριών ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. 

Οι γιατροί του ΓεΣΥ υποστηρίζουν παράλληλα ότι «πρέπει το ταχύτερο να εφαρμοστούν πρωτόκολλα για την άσκηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας «άμεσα για μαγνητικές τομογραφίες, εξειδικευμένες αναλύσεις και φάρμακα», ώστε «να είναι ξεκάθαρο τι αφορά τον ειδικό και τι τον οικογενειακό γιατρό». 

Για τους παιδίατρους «πρέπει να συμπεριληφθεί στους ειδικούς γιατρούς και ο παιδίατρος με υποειδικότητα/ εξειδίκευση και με ανάλογη πρόβλεψη δραστηριοτήτων» (η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ήδη υλοποιηθεί). 

Σε ό,τι αφορά τα πρωτόκολλα, ο σύνδεσμος εισηγείται όπως «ζητηθεί από κάθε επιστημονική εταιρεία να συστήσει άμεσα κατευθυντήριες γραμμές για πρόληψη καταχρήσεων, σε συνδυασμό με ποιοτικότερη ιατρική». Ο ΟΑΥ «πρέπει να αξιοποιήσει συμβουλευτικές υπηρεσίες από γιατρούς γνώστες του ελέγχου ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών και να δημιουργήσει μηχανισμούς συνδεδεμένους με το λογισμικό του ΓεΣΥ». 

Για τους ειδικούς γιατρούς, ο σύνδεσμος αναφέρει ότι «μετά τη δημοσιοποίηση – ανάρτηση των όρων συνεργασίας γιατρών με τον ΟΑΥ (π.χ. κατάλογοι δραστηριοτήτων, αμοιβές κ.λπ.) τυχόν αναγκαίες αλλαγές να γίνονται μόνο μετά από ουσιαστική διαβούλευση με την αντίστοιχη ειδικότητα». «Πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία διόρθωσης – επικαιροποίησης του καταλόγου δραστηριοτήτων σε όλες τις ειδικότητες και να ξεκαθαρίσουν τα θέματα που αφορούν τη δεύτερη φάση». 

Για το λογισμικό του ΓεΣΥ, «απαιτούνται βελτιώσεις», «π.χ. ένα αρχείο αναλύσεων, ευκολία στην αναζήτηση επίσκεψης», ενώ σημειώνεται ότι «πρέπει να υπάρχει εύκολη πλοήγηση στις επισκέψεις κ.λπ.».

Θα παλέψουν για το ΓεΣΥ εκ των έσω

Απευθυνόμενος σε υπουργό Υγείας και ΟΑΥ, ο σύνδεσμος τονίζει ότι «οι γιατροί που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ γνώριζαν ότι κατά τη μεταβατική περίοδο έναρξης και εφαρμογής του, θα παρουσιαστούν αρκετά προβλήματα και δυσλειτουργίες. Πρόθεσή τους όμως ήταν και είναι να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων εκ των έσω, κάνοντας τα πάντα για να υπάρξει επιτυχία». Μετά την έναρξη της λειτουργίας του ΓεΣΥ, ο σύνδεσμος «δημιούργησε δέκα ομάδες εργασίας και επιτροπές για να εντοπίζουν οργανωμένα τα προβλήματα και να προωθούν την επίλυσή τους υποβάλλοντας συγκεκριμένες εισηγήσεις προς τον ΟΑΥ». Οι επιτροπές αυτές είναι υπεύθυνες για ζητήματα «του λογισμικού, των οικογενειακών γιατρών ενηλίκων, των παιδιάτρων, της εγγραφής των ασθενών, της εγγραφής των γιατρών, προβλήματα ειδικών, την προετοιμασία για τη δεύτερη φάση, θέματα νοσηλευτηρίων, θέματα ποιότητας και ελέγχου προς αποφυγή της σπατάλης, θέματα νομοθεσίας κ.λπ». 

Μεταξύ των επιτροπών και «ειδική επιτροπή με νομικούς συμβούλους η οποία παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ και ανάλογα με την εξέλιξη των θεμάτων που προκύπτουν και δημιουργούν στην πράξη ανάγκες για αλλαγές, θα προετοιμάσουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις».