Τη σύσταση ενός αντιπροσωπευτικού πολιτικού θεσμού, που να διαχειρίζεται αποκλειστικά το εθνικό πρόβλημα με πλήρη εκτελεστική εξουσία, προτείνει ο Λεόντιος Ιεροδιακόνου στο βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο, «Μοιραία ηγεσία» (1948-2021): Ο Μακάριος και οι συνεχιστές». Όπως σημειώνει στο οπισθόφυλλο, ο Δρ. Αλέξανδρος Λόρδος, ο συγγραφέας δεν περιορίζεται στη διάγνωση του προβλήματος αλλά προτείνει και διόρθωση υπό τη μορφή μιας ριζικής αναδιάρθρωσης του τρόπου εκπροσώπησης των Ελληνοκυπρίων σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Είναι προφανές ότι στη συγκεκριμένη πρόταση του ο κ. Ιεροδιακόνου καταλήγει, αφού έζησε όλα τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα προβληματικής ηγετικής συμπεριφοράς που οδήγησαν σε τόσες συμφορές. Ανακύπτει όμως το αιώνιο ερώτημα: Ποιος θα δέσει την κουδούνα στην ουρά της γάτας; Καλοτάξιδο!

Ο μακροχρόνιος αγώνας που κήρυξε ο Μακάριος όταν επέστρεψε στην Κύπρο, στις 7.12.1974 κι έγινε λάβαρο αγώνα για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είχε ως αποτέλεσμα, κατά τον Λεόντιο Ιεροδιακόνου, «την άκαρπη παρέλευση του χρόνου που επέτρεψε στην Τουρκία να δημιουργήσει πολλά δυσεπίλυτα ή και μη αναστρέψιμα τετελεσμένα». Ενώπιον των βασικών συνεχιστών της πολιτικής Μακαρίου στο Κυπριακό, του ΔΗΚΟ δηλαδή, το οποίο επέκρινε την πρόταση Αναστασιάδη προς Τατάρ, έθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, το ερώτημα: «τι θα πει το ΔΗΚΟ και που θα συμφωνήσει, αφού διαφώνησε και με το κοινό ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014 και με τις συγκλίσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί και με το πλαίσιο Γκουτέρες; 

Ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως η πρόταση του ΠτΔ προς Τατάρ «στηρίζεται στον πατριωτικό ρεαλισμό και στο πώς θα σπάσουμε το αδιέξοδο και θα ανοίξουμε το παράθυρο ελπίδας για επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων». Λησμονεί όμως ο Δημητρίου, ότι μικρός Μακάριος αποδείχθηκε και ο Αναστασιάδης ο οποίος πάγωσε τον χρόνο στις συνομιλίες από το 2017 μέχρι και σήμερα έστω κι αν  είχε αρχίσει ο εποικισμός των Βαρωσίων, ο οποίος κατά τον Νίκο Χριστοδουλίδη ήταν πυροτέχνημα… Ο κ. Δημητρίου κλείνει τη δήλωση του λέγοντας ότι «στην πολιτική έχουν σημασία οι θέσεις ενός εκάστου. Οι πολιτικές θέσεις. Ειδικότερα στο εθνικό μας θέμα». Σημασία όμως έχουν τα αποτελέσματα που παράγουν οι πολιτικές θέσεις Δημήτριε! 

Πάντως επί της πρότασης Αναστασιάδη προς Τατάρ, από τους υποψήφιους τοποθετήθηκαν ουσιαστικά και όχι διακηρυκτικά οι Αχιλλέας Δημητριάδης και Κώστας Χριστοφίδης. Ο κ. Δημητριάδης λέει ότι η απόρριψη των προτάσεων του ΠτΔ από τον Τ/κ ηγέτη επιβεβαιώνει το κόστος της απραξίας από το 2017 – 2020 και πως είναι καιρός να απαντήσει, τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος, όσο και οι δύο συνεργάτες του, Ν. Χριστοδουλίδης και Α. Μαυρογιάννης, γιατί δεν έγινε δεκτή η πρόταση Ακιντζί τον Μάιο του 2018. 

Ο κ. Χριστοφίδης λέει ότι η πρόταση του ΠτΔ «είναι συνέχεια των «πυροτεχνημάτων» του τέως ΥΠΕΞ τα αποτελέσματα των οποίων είναι γνωστά: Η Αμμόχωστος χάνεται και η Τουρκία εμβαθύνει την εδώ παρουσία της». 

Επί της πρότασης Αναστασιάδη ο Ν. Χριστοδουλίδης δεν τοποθετήθηκε και ούτε θα το πράξει ενώ ο  Ανδρέας Μαυρογιάννης θα τοποθετηθεί μόλις λάβει και επίσημα η υποψηφιότητα του το ΟΚ του ΑΚΕΛ. Προς το παρόν γράφει το πρόγραμμα του –ο ίδιος αυτοπροσώπως… όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη. Πάντως πολιτική πηγή εκτός ΑΚΕΛ βρίσκει πολύ σημαντικό να αναληφθεί μια σοβαρή πρωτοβουλία ώστε να δημιουργηθεί μια εκλογική πλατφόρμα στην οποία να συμπράξουν μαζί με τον Α. Μαυρογιάννη, ο Αχιλλέας Δημητριάδης με αρμοδιότητα το κράτος δικαίου και ο Κώστας Χριστοφίδης με αρμοδιότητα τα ζητήματα της Παιδείας.      

Ελεύθερα, 6.5.2022.