Τον Αύγουστο του 2015 πρόσφυγες περνούν τα συρματοπλέγματα της Ελλάδας (από το 2012 δημιούργησε φράχτη 10,3 χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου στα σύνορα με την Τουρκία) και εισέρχονται στην ΠΓΔΜ. Από το 2006 οι ΗΠΑ τοποθέτησαν συρματόπλεγμα μήκους 1.000 χιλιομέτρων στα σύνορα με το Μεξικό. 

Το 2015, λαμβάνονται μέτρα για παρεμπόδιση χιλιάδων προσφύγων από τη Μέση Ανατολή να περάσουν στην Ευρώπη. Το 2015 στην Ουγγαρία τοποθετείται συρματόπλεγμα ύψους 4 μέτρων. Στη Σλοβενία τοποθετείται συρματόπλεγμα 150 χιλιομέτρων. 

Η Κύπρος δέχτηκε τη μεγαλύτερη πίεση και οι Ευρωπαίοι σφύριζαν αδιάφορα και δεν συζητούσαν αναλογική φιλοξενία των προσφύγων. Σήμερα, κάποιες από τις χώρες αυτές δέχονται ή θα δεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία. Και άρχισαν ήδη να ακούγονται φωνές για κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήρθε να δείξει (ανάμεσα σε άλλα) ότι στον κόσμο που ζούμε τίποτε δεν είναι διασφαλισμένο. Και βεβαίως ούτε κι εμείς εδώ στην Κύπρο, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στο πώς αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες.     

ΒΑΣ ΒΑΣ