Η Τουρκία επιχείρησε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή και τρίτων χωρών προκειμένου να προωθήσει την παρουσία του ψευδοκράτους. Η Σλοβακία όταν αντιλήφθηκε το γεγονός αποχώρησε από την άσκηΖώνες Προβολής ση. Οι διοργανωτές δήλωσαν και τις ΗΠΑ στις συμμετοχές, πλην όμως η αμερικανική σημαία δεν εμφανίστηκε ποτέ. 

Η παρουσία του ψευδοκράτους σε στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιείται από την περασμένη Δευτέρα στην επαρχία Κονιά της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση της Σλοβακίας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη διεθνή άσκηση «Φοίνικας της Ανατολίας 2021» δεν συμμετείχαν μόνο Σλοβάκοι στρατιώτες αλλά και τμήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ. Ενώ η τουρκική κυβέρνηση φρόντισε να εμφανίσει και το ψευδοκράτος ως ένα από τα «κράτη που έλαβαν μέρος στην άσκηση». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας όταν αντιλήφθηκε την τοποθέτηση της σημαίας του ψευδοκράτους ενημέρωσε τον συνάδελφό του υπουργό Εξωτερικών. Οι οδηγίες που δόθηκαν ήταν η άμεση αποχώρηση της Σλοβακικής συμμετοχής από την άσκηση στη επαρχία Κονιά. 

Αμέσως μετά την πιο πάνω εξέλιξη ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κόρτσοκ συνάντησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη τον οποίο και ενημέρωσε για το συγκεκριμένο γεγονός και τις ενέργειες στις οποίες είχαν προβεί. Μετά την ενημέρωση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, ο Ιβάν Κόρτσοκ ανέφερε το συμβάν και στον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια. Οι υπουργοί Εξωτερικών βρέθηκαν στη Λισαβόνα για την άτυπη συνάντηση Gymnich που διοργάνωσε η Πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ. 

Η άσκηση ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και σ’ αυτή συμμετείχαν, σύμφωνα τη Σαμπάχ, «πέντε σύμμαχοι». Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα οι «πέντε σύμμαχοι» είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, η Σλοβακία και η «τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου». Στόχος της άσκησης είναι «η βελτίωση της εκπαίδευσης, η συνεργασία και ο συντονισμός ανάμεσα στο προσωπικό των ομάδων διάσωσης των χωρών». Η Σαμπάχ αναφέρει ότι η άσκηση θα συνεχιστεί μέχρι τις 4 Ιουνίου. 

Ωστόσο, ενώ οι διοργανωτές παρουσίασαν στους συμμετέχοντες τις Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται πως τελικά δεν υπήρξε παρουσία αμερικανικού αποσπάσματος. Η αμερικανική σημασία δεν βρέθηκε ποτέ πάνω στον ιστό στο χώρο της άσκησης δείγμα ότι δεν υπήρξε αμερικανική συμμετοχή. 

Στην άσκηση το ψευδοκράτος συμμετείχε με ένα ελικόπτερο AS-532 και μια ειδική ομάδα. Σ’ ό,τι αφορά το Αζερμπαϊτζάν η συμμετοχή του ήταν ένα ελικόπτερο Mi-17 και τρεις ομάδες, ενώ το Κατάρ έδωσε τον «παρών» του με ελικόπτερα Agusta AW-139 και αεροσκάφη C-130 και C-17. 

Από τουρκικής πλευράς η συμμετοχή στην άσκηση περιλάμβανε μαχητικά F-16, αεροσκάφη Ε-7Τ, μη επανδρωμένα (drones) ANKA-S, αεροσκάφη Casa CN-235 και ελικόπτερα AS-532, T-219, Command S-70, ενώ συμμετείχαν και σε τμήμα των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων. 

Το εν λόγω γεγονός ενδεχομένως να απαντά και στα ερωτήματα σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα, όταν άρχιζε και η άσκηση στην επαρχία Κονιά. Η ανακοίνωση εκδόθηκε από το Γραφείο Πολιτικών και Στρατιωτικών Ζητημάτων στο αμερικανικό ΥΠΕΞ και αναφερόταν στη συνεργασία των δύο χωρών για προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Μεταξύ άλλων στη συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφερόταν ότι «η συνεργασία μας στα θέματα ασφάλειας συνέχισε να εμβαθύνει στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, θαλάσσια ασφάλεια, την έρευνα και τη διάσωση, την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, την κυβερνοασφάλεια, την άμεση ανταπόκριση για έκτακτα περιστατικά ή καταστροφές και την εκκένωση αμάχων».

Αντίδραση και από το ελληνικό ΥΠΕΞ 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως ο Νίκος Δένδιας είχε στο περιθώριο του Gymnich σύντομη συνάντηση με τον Σλοβάκο ομόλογό του Ιβάν Κόρτσοκ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «στο πλαίσιο αυτό ο Σλοβάκος υπουργός ενημέρωσε ότι η Σλοβακία απέσυρε τη συμμετοχή της από την τουρκική στρατιωτική άσκηση Anadolu Ankasi 2021, η οποία διεξάγεται μεταξύ 24.5-4.6, λόγω της συμμετοχής των κατεχομένων, τονίζοντας την προσήλωση της χώρας του προς το διεθνές δίκαιο και την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση του και ευχαρίστησε τον Σλοβάκο ομόλογό του για την ταχεία αντίδρασή του. Καταλήγοντας η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ σημειώνει πως «είχαν προηγηθεί σχετικά διαβήματα, σε συντονισμό με την Κυπριακή πλευρά, προς τη Σλοβακία».

Ο Ερντογάν επενδύει στην άσκηση με Μπάιντεν

Στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν επενδύει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ (πηγή ΓΤΠ) ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η επικείμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον επόμενο μήνα στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής, παρ’ ότι η δήλωση του Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915 επιβάρυνε τις σχέσεις τους.

Χθες βρέθηκε στην Τουρκία η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, προκειμένου να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό της Σεντάτ Ονάλ. Αντικείμενο της συνάντησης οι σχέσεις των δύο χωρών καθώς και περιφερειακά ζητήματα. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Τουρκία ανώτατου αξιωματούχου της Κυβέρνησης Μπάιντεν και ότι βασικός στόχος είναι η προετοιμασία της συνάντησης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ηγετικά στελέχη μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, όπως DowAksa, Hilton, MetLife, Netflix, Boeing Commercial Airplanes, Google, Microsoft, Honeywell Aerospace, κ.α., ο Ερντογάν ευχαρίστησε τις εταιρείες, που πιστεύουν στην Τουρκία και επιθυμούν τη βελτίωση των δεσμών μαζί της και που εμπιστεύονται την Τουρκία και την τουρκική οικονομία, προσθέτοντας ότι εκτιμά τη βαθιά ριζωμένη πολυδιάστατη συμμαχία με τις ΗΠΑ. 

Αναφερόμενος στις διαφορές που έχουν σε αρκετά θέματα, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι παρόλα αυτά, η συμμαχία και  ο συνεταιρισμός τους κατόρθωσε να ξεπεράσει αρκετές δυσχερείς καταστάσεις. 

Σημειώνοντας ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ είχε αύξηση 4%, φθάνοντας τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Ερντογάν είπε ότι παρατηρείται μια σοβαρή αύξηση στα αιτήματα επενδύσεων στην Τουρκία. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ο συνολικός όγκος επενδύσεων των ΗΠΑ στην Τουρκία είναι 13 δισεκατομμύρια, ενώ οι επενδύσεις των τουρκικών εταιρειών στις ΗΠΑ είναι 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια.