Εντολή έδωσε η Alpha Bank στους πέντε αναδόχους να “τρέξουν” την έκδοση νέου τίτλου Tier II, μέσω calls με επενδυτές. Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι πέντε διεθνείς τράπεζες Citi, JP Morgan, Goldman Sachs, Nomura και Barclays, ενώ το μέγεθος του Tier 2 θα κινηθεί στα 500 εκατ. ευρώ.

Ο τίτλος θα είναι τύπου 10.25NC5.25, δηλαδή 10,25 ετών με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο των πρώτων 5,25 ετών, ενώ εκτιμάται πως λάβει αξιολόγηση Caa2 από την Moody’s και CCC από την S&P. 

Μετά το deal με το επενδυτικό κεφάλαιο Davidson Kempner για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy αξίας 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, τη Cepal, η διοίκηση της Alpha Bank προχωρά άμεσα στα επόμενα βήματα με νέα έξοδο στις αγορές για την έκδοση ομολόγου Tier II, με στόχο την ενίσχυση του κεφαλαιακού της μαξιλαριού.

Η έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ, θα προσθέσει δείκτη κεφαλαιακής επάρκεια περίπου 150 μονάδες βάσης. Με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου, να σημειωθεί, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της συστημικής τράπεζας διαμορφώθηκε στο 18,3%, Αυτό σε συνδυασμό με πρόσθετες ενέργειες όπως το πρόσφατο swap με το Ελληνικό Δημόσιο, θα ενισχύσει τα εποπτικά της κεφάλαια, κάτι που θα βοηθήσει στην απορρόφηση σημαντικού μέρους της επίπτωσης της τιτλοποίησης-μαμούθ Galaxy. 

Σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο του 2020 και λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας η Alpha Bank είχε προχωρήσει με εξαιρετική επιτυχία στην άντληση κεφαλαίων μειωμένης εξασφάλισης 500 εκατ. ευρώ μέσω 10ετούς Tier II (με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν την πενταετία). Η έκδοση είχε υπερκαλυφθεί πάνω από 10 φορές και οι προσφορές ξεπέρασαν τα 5,1 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο της έκδοσης είχε διαμορφωθεί στο 4,25%, σημαντικά χαμηλότερο από την αρχική εκτίμηση του 5%-5,25%. Σήμερα η τιμή του Tier 2 του 2020 διαμορφώνεται στο 97,9% της ονομαστικής αξίας, ενώ η απόδοση στην 10ετία είναι στο 4,51% και στην 5ετία στο 4,84%, έχοντας ανακάμψει σημαντικά από τις πιέσεις που είχε προκαλέσει σε όλα τα διεθνή ομόλογα το ξέσπασμα της κρίσης Covid στο α’ τρίμηνο του 2020. 

Σημαντικό “στήριγμα” για την νέα αυτή έξοδο της Alpha Bank έχει ήδη δοθεί από το μπαράζ των θετικών εκθέσεων των οίκων αξιολόγησης και των επενδυτικών οίκων για το “ορόσημο” του deal με την DK. 

Σημειώνεται πως η Axia σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα είχε εκτιμήσει πως έρχεται εκρηκτικό ράλι άνω του 200%, με την τιμή της μετοχής της Alpha Bank να φτάνει τα 2,40 ευρώ, καθώς η ολοκλήρωση του Galaxy θα ενισχύσει σημαντικά το επενδυτικό story της τράπεζας. Λίγες μέρες νωρίτερα Fitch, Moody’s και S&P είχαν τονίσει πως η συμφωνία με την DK είναι πιστωτικά θετική για τη συστημική τράπεζα καθώς θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Πηγή: Capital.gr