Εν τέλει, μόνοι τους θα γιορτάσουν την 70χρονη μοναρχία της Ελισάβετ οι Εγγλέζοι των Βάσεων. Εξαιρουμένων των δύο σοπράνο, Αλίκης Χρυσοχού και Μαρίας Παπαϊωάννου, οι υπόλοιποι απέσυραν (και όχι αρνήθηκαν, όπως γράφτηκε) τη συμμετοχή τους. Δεν γνωρίζουμε τι σκέψεις πέρασαν από το μυαλό τους, αλλά απέσυραν τη συμμετοχή τους, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις του απλού κόσμου.

Το ερώτημα που γεννιέται είναι, πλέον, το εξής: Κι αν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις, θα συμμετείχαν κανονικά στη γιορτή του θανάτου; Γκρινιάζουμε αλλά έχει μεγάλη σημασία να γίνει κατανοητός ο λόγος της αντίδρασης –δεν είναι μόνο θέμα γοήτρου. Και είναι απόλυτα δυστυχές το γεγονός ότι δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις και ένας πολιτιστικός όμιλος, αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν στο πανηγύρι των βάσεων και της ελισαβετιανής μοναρχίας.

Κι εδώ που τα λέμε, ας σταματήσουμε τα «συγχαρητήρια» σε όσους –κατόπιν εορτής– απέσυραν τη συμμετοχή τους. Δεν ήθελαν και παπά να τους πει πως αυτές οι «γιορτές» επιβάλλουν τη συνέχιση της αποικιοκρατίας, 62 χρόνια μετά την ίδρυση της δημοκρατίας στον τόπο μας. Δεν ήθελαν και παπά να τους πει πως η Ελισάβετ έχει το αίμα των ανταρτών της ΕΟΚΑ στα χέρια της.   
 
ΑΛ.ΜΙΧ.