Με τον Joe Biden να κερδίζει στις δημοσκοπήσεις, στελέχη της Wall Street προετοιμάζονται για ένα πιθανό σενάριο όπου θα γίνει πρόεδρος – με ορισμένες εταιρείες να προειδοποιούν τους πελάτες τους ότι το χρηματιστήριο θα μπορούσε να δεχτεί χτύπημα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος έχει ένα προβάδισμα 10 μονάδων έναντι του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με τον μέσο όρο εθνικών δημοσκοπήσεων της RealClearPolitics και κατέχει νικηφόρο προβάδισμα σε swing states (πολιτείς που παραδοσιακά το αποτέλεσμα των εκλογών κρίνεται αμφίρροπο), όπως το Ουισκόνσιν, η Πενσυλβάνια, η Φλόριντα και το Μίσιγκαν.

Ο Μπάιντεν ξεπέρασε τον Τραμπ ακόμη και στη συγκέντρωση χρημάτων τον περασμένο μήνα, ενώ τα ποσοστά δημοτικότητας του Τραμπ -εν μέσω της οικονομικής κατάρρευσης από την πανδημία του κορωνοϊού- έχουν υποχωρήσει  στο 39%, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της προεδρίας του, σύμφωνα με την Gallup.

Η κύρια ανησυχία για τη Wall Street εάν ο Τραμπ δεν καταφέρει να επανεκλεγεί είναι η πιθανότητα υψηλότερων εταιρικών φόρων: Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να ανατρέψει την υπογραφή της νομοθεσίας για τη μείωση της φορολογίας, από τον Τραμπ, η οποία αύξησε μαζικά τα εταιρικά κέρδη.

Ενώ συχνά εκφράζουν πιο μετριοπαθείς απόψεις στο κοινό, πολλά πλούσια στελέχη και επενδυτές υποστήριξαν ιδιωτικά τον Τραμπ για τις φορολογικές περικοπές. Καθώς ορισμένοι τώρα προετοιμάζονται για την προεδρία Μπάιντεν, είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή τόνου για τη Wall Street.

Μεγάλο μέρος του αντίκτυπου των εκλογών στο χρηματιστήριο θα εξαρτηθεί από το εάν οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας – καθώς τότε οι Δημοκρατικοί θα είναι λιγότερο πιθανό να επιφέρουν σημαντικές οικονομικές αλλαγές.

Ορισμένα στελέχη χρηματοοικονομικών και αναλυτές προειδοποιούν ότι εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν κατά κράτος Λευκό Οίκο και Γερουσία τον Νοέμβριο, η αυξημένη νομοθέτηση και οι υψηλότεροι φόροι θα είναι άσχημα νέα για τις επιχειρήσεις και θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το χρηματιστήριο.

“Αν φαίνεται ότι η Γερουσία παραμείνει Ρεπουμπλικανική τότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε όσον αφορά τις αλλαγές πολιτικής”, δήλωσε στο CNBC η Liz Ann Sonders, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Charles Schwab.

Βασικός επικριτής

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων για τον Τραμπ είναι “ζοφερά, ανεξάρτητα από το πώς τα βλέπει κανείς”, λέει ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge. Αλλά οι αγορές “δεν είναι επί του παρόντος υπερβολικά επικεντρωμένες σε αυτό το ζήτημα”, υποστηρίζει: “Μέρος αυτού είναι συνάρτηση της εικόνας του 2016, όπου οι δημοσκοπήσεις προμήνυαν επίσης μια ήττα του Τραμπ για το μεγαλύτερο μέρος του έτους (αν και το προβάδισμα του Μπάιντεν είναι τώρα πολύ μπροστά από αυτό της Κλίντον στην αντίστοιχη περίοδο του 2016)”. Η χρηματιστηριακή αγορά υποθέτει επίσης ότι το οικονομικό τοπίο θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό μέχρι τη στιγμή των εκλογών, λέει ο Crisafulli, με “ένα βελτιωμένο σκηνικό σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, ένα πιθανό εμβόλιο, περισσότερα προγράμματα στήριξης, καλύτερη ανάπτυξη (και χαμηλότερη ανεργία)”, είναι πιθανό να μεταφραστούν σε υψηλότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις για τον Τραμπ.

“Μία κατά κράτος νίκη των Ρεπουμπλικανών θεωρείται πιο πιθανό να συνεχίσει την τρέχουσα φορολογική πολιτική και την πολιτική δαπανών” ανέφεραν αναλυτές της Morgan Stanley σε πρόσφατο σημείωμά τους. Μεγάλες εταιρείες όπως η Goldman Sachs έχουν κρούσει τον κώδωνα λέγοντας ότι μία κατά κράτος νίκη των Δημοκρατικών θέτει κινδύνους για την κερδοφορία των εταιρειών και τα μερίσματα, τα οποία θα οδηγήσουν σε μείωση των κερδών ανά μετοχή του S&P 500, για το 2021. Άλλοι, όπως η Credit Suisse, πιστεύουν ότι αν ένας υψηλότερος φορολογικός συντελεστής θα είναι σαν ένας ανεμοστρόβιλος για την αγορά, άλλες δημοκρατικές πολιτικές πιθανότατα θα “παραμείνουν υποστηρικτικές προς την οικονομία”.

Η χρηματιστηριακή αγορά συνήθως αποδίδει καλύτερα όταν επανεκλέγεται ένας πρόεδρος, ενώ συνήθως υποαποδίδει όταν ο Λευκός Οίκος αλλάζει χέρια από Ρεπουμπλικάνους σε Δημοκρατικούς, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της RBC Capital Markets, η πλειοψηφία των πελατών της εταιρείας εξακολουθεί να πιστεύει ότι η επανεκλογή Τραμπ θα είναι θετική για την αγορά, με το 60% να λέει ότι μια προεδρία του Μπάιντεν θα επηρεάσει αρνητικά τις μετοχές.

Παρόλο που ο Μπάιντεν ήταν το μεγάλο φαβορί έναντι του Μπερνί Σάντερς στις εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Τραμπ εξακολουθούσε να θεωρείται ως το φαβορί των γενικών εκλογών του 2020. Αλλά από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει τη δουλειά τους και πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Αντιμετωπίζοντας κριτική για την αντίδραση της κυβέρνησής του στο ξέσπασμα του ιού, η αποδοχή του Τραμπ μεταξύ των ψηφοφόρων άρχισε να πέφτει τους τελευταίους μήνες. Η Wall Street είχε εξετάσει το ενδεχόμενο προεδρίας Μπάιντεν στο παρελθόν, αλλά μόλις πρόσφατα, εξαιτίας των εξαιρετικών ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις, ένα τέτοιο αποτέλεσμα άρχισε να εξετάζεται ως πιθανό.

Πηγή: Forbes