Με την κατάθεση της βασικότερης μάρτυρος κατηγορίας άρχισε από χθες και συνεχίζεται και σήμερα η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης κυκλώματος εργαστηρίου παρασκευής μεθαμφεταμίνης, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λεμεσού με κατηγορουμένους τέσσερα πρόσωπα από τη Συρία.

Πρόκειται για την 36χρονη από την Ουγγαρία, η οποία είχε καταδικαστεί τον Ιανουάριο του 2021 σε ποινή φυλάκισης έξι χρόνων για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ακολούθως εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Κατά τη χθεσινή διαδικασία αρχικά το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού εξέδωσε απόφαση όπως η μάρτυρας καταθέσει στην απουσία των κατηγορουμένων εντός της αίθουσας. Οι κατηγορούμενοι σύμφωνα και με την απόφαση του Κακουργιοδικείου οδηγήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του δικαστηρίου όπου από εκεί παρακολούθησαν μέσω οπτικής και ακουστικής σύνδεσης την όλη διαδικασία και την κατάθεση της 36χρονης.

Η μάρτυρας κατά την ένορκη κατάθεσή της αναφέρθηκε στη γνωριμία που είχε με τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης καθώς και τον ρόλο που είχε η ίδια στην πώληση ποσότητας μεθαμφεταμίνης στην αγορά. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά στοιχεία που ανέφερε είναι και το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι της είχαν αναθέσει τον ρόλο μεταφορέα πρόδρομων ουσιών από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα και στη συνέχεια στις ελεύθερες περιοχές όπου και οι τέσσερις παρασκεύαζαν ποσότητες μεθαμφεταμίνης.

Μεταξύ άλλων, είπε πως παραχώρησε δωμάτιο του σπιτιού της στους κατηγορούμενους όπου εκεί τοποθετούσαν τις πρόδρομες ουσίες για την παρασκευή crystal. Σημείωσε μάλιστα ότι ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση του χώρου, πέραν από τα 10 γραμμάρια μεθαμφεταμίνης που της έδιναν, της πλήρωναν και το ενοίκιο του σπιτιού.

Η 36χρονη αναφέρθηκε στην παρασκευή ποσότητας 6 κιλών μεθαμφεταμίνης από τους κατηγορούμενους ενώ είπε ότι για τον τρόπο παρασκευής του crystal είχαν έρθει στην Κύπρο άνθρωποι από τον Ιράν.

Μεταξύ άλλων, η 36χρονη αναφέρθηκε και σε γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν τα επίδικα αδικήματα. Είπε συγκεκριμένα ότι μετέβη δύο φορές στην Τουρκία για να φέρει ιώδιο και φωσφόρο όπως και άλλες πρόδρομες ουσίες ενώ κάποια από αυτά επειδή δεν μπορούσε να τα μεταφέρει στις ελεύθερες περιοχές, τα έφερε ταξιτζής από τα κατεχόμενα. Σημείωσε ακόμη ότι μετέβη πολλές φορές στην Τουρκία για να παραλάβει ποσότητες crystal.

H διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, όπου η μάρτυρας κατηγορίας θα καταθέσει ενόρκως τα όσα διαδραματίζονταν εντός της οικίας της.