Μετά το βίαιο επεισόδιο εναντίον Τ/κ κοπέλας στην Αγία Νάπα, την ανάρτηση που έκανε το θύμα και τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και του εξήγησε ότι το περιστατικό δεν είχε ρατσιστικά κίνητρα, αλλά ήταν ένα επεισόδιο απαράδεκτης και καταδικαστέας παραβατικής συμπεριφοράς.

Δεν ξέρουμε αν είναι παρήγορο αυτό, όταν –μάλιστα– ακολουθεί ένα άλλο βίαιο επεισόδιο στη Λεμεσό, όπου μία ομάδα, ανήλικων κυρίως, παρήγγειλε φαγητό μόνο και μόνο για να επιτεθεί στον άνθρωπο που θα τους παρέδιδε το φαγητό. (Με τον πρόεδρο του Πακιστάν, απ’ ότι ξέρουμε, δεν επικοινώνησε ο Πρόεδρος μας για να του εξηγήσει ποια ήταν τα κίνητρα της εν λόγω επίθεσης. Οφειλόταν σε παραβατική συμπεριφορά ή είμαστε πια μια ρατσιστική κοινωνία;).

Αποτελεί σύμπτωση ότι τις προηγούμενες μέρες μέλος της Βουλής χυδαιολόγησε κατά γυναίκας βουλευτή αλλά η Βουλή νίπτει τας χείρας αναμένοντας από άλλους να επιβάλουν την τάξη στα του οίκου της; Και πότε θα την επιβάλουν; Υπόθεση που συνέβη πριν έξι χρόνια, με επίθεση κουκουλοφόρων σε εκδήλωση στο ΤΕΠΑΚ που είχε ως θέμα το Κυπριακό και στην οποία συμμετείχαν και Τ/κ, εκδικάστηκε μόλις την περασμένη βδομάδα. Και ναι μεν κρίθηκε ένοχος ένας από τους συμμετέχοντες που αναγνωρίστηκε, αλλά στα έξι χρόνια που μεσολάβησαν το εν λόγω άτομο είχε όλο τον χρόνο να κλωσάει το αβγό του φιδιού.

Την περασμένη εβδομάδα, επίσης, καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση ο άντρας που είδαμε να κλωτσά και να γρονθοκοπά μία γυναίκα από το Κόγκο, η οποία μάλιστα κρατούσε αγκαλιά το παιδί της. Κι οι 8 μήνες μπορούν να θεωρηθούν αυστηρή ποινή αν θυμηθούμε πως στις δύο γυναίκες που έβρισαν χυδαία και με ρατσιστική φρασεολογία γυναίκα από τη Ρωσία, επιβλήθηκε απλά πρόστιμο 750 ευρώ.

Οι υποθέσεις αυτές, λόγω του οπτικού υλικού που υπήρχε, είναι οι πιο γνωστές. Παράλληλα, όμως, συμβαίνουν εκατοντάδες άλλες. Κάποιες γνωστοποιούνται, κάποιες άλλες παραμένουν απλά καταγγελίες. Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, μεταξύ 2005-2021 καταγγέλθηκαν ή έγιναν αναφορές 413 περιστατικών, πλείστες εκ των οποίων τα τελευταία χρόνια, δείχνοντας μια συνεχή αυξητική τάση.

Να ανησυχούμε ή όχι; Να διερωτηθούμε που πάμε ως κοινωνία όταν οι 14χρονοι σπάνε την ανία τους δέρνοντας και κλέβοντας ανθρώπους που εργάζονται για να επιβιώσουν; Κινδυνεύουμε από τους ξένους ή αυτοί από εμάς; Ήρθαν για να μολύνουν την κοινωνία μας ή είμαστε πλέον βαθιά μολυσμένοι; Κι αν οι ξένοι, Τ/κ και Πακιστανοί, κυκλοφορούν με ρόπαλα στο αυτοκίνητο και μαχαίρια στην τσέπη, τα οποία ανασύρουν άμα δεχτούν επίθεση, έχουν άδικο; Ας μην προσπαθούμε να εξομοιώσουμε θύτες και θύματα. Ας δούμε την πραγματικότητα όσο ακόμα είναι καιρός.