ΟΙ συμπεριφορές βίας δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται επιδερμικά. Τα φαινόμενα βίας, δεν μπορούν να υποβαθμίζονται καθώς με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνονται τέτοιες συμπεριφορές. Κάποια περιστατικά τις τελευταίες ημέρες επαναφέρουν τα ζητήματα αυτά και επιβάλλουν την επείγουσα αντιμετώπιση τους.

Η πρώτη περίπτωση αφορά τον τραυματισμό 25χρονης Τουρκοκύπριας, που κτυπήθηκε από Ελληνοκύπριους νεαρούς. Τα βίντεο που προβλήθηκαν είναι ενδεικτικά του τι έχει συμβεί. Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια, στη διάρκεια της οποίας οι δράστες άσκησαν βία κατά της 25χρονης.  Δεν πιστεύουμε ότι το επεισόδιο έγινε επειδή το θύμα είναι Τουρκοκύπρια. Όπως υπενθύμισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το 2003 και εντεύθεν, που έχουν μερικώς αρθεί τα μέτρα στη διακίνηση ένθεν κακείθεν του κατοχικού οδοφράγματος, δεν έχουμε βιώσει επεισόδια. Άλλωστε η διαφορά δεν είναι μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά της Κύπρου με την κατοχική Τουρκία. Σημειώνουμε τις τοποθετήσεις του θύματος, που δείχνουν ωριμότητα. Δείχνουν πως το επεισόδιο δεν είχε πολιτικά χαρακτηριστικά.

ΤΗΝ ίδια ώρα, στη Λεμεσό, νεαροί έκλεψαν και κτύπησαν δυο αλλοδαπούς, διανομείς. Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια, με την εμπλοκή και ανήλικων παιδιών. Οι δυο Πακιστανοί έχουν έλθει στην Κύπρο για μια καλύτερη ζωή. Εργάζονται σε υπηρεσίες στις οποίες σπανίζουν Κύπριοι. Έχουν έλθει στη χώρα μας, για να κερδίσουν χρήματα και να ζήσουν την οικογένεια τους. Κάποτε και στη χώρα μας ήταν αυξημένη η μετανάστευση, λόγω της οικονομικής κατάστασης. Οπότε υπάρχει εμπειρία- τουλάχιστον οι παλαιότεροι- για το τι σημαίνει ξενιτιά.

ΚΑΝΕΙΣ δεν νομιμοποιείται να ασκεί βία σε βάρος άλλων ανθρώπων. Είτε είναι Κύπριοι είτε αλλοδαποί, αυτοί που δέχονται τις επιθέσεις. Η Κύπρος, μια χώρα υπό κατοχή δεν μπορεί να εκδηλώνει φαινόμενα ρατσισμού. Όταν τέτοια φαινόμενα διαπιστώνονται πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως και ακαριαία. Γιατί η ανοχή ενθαρρύνει τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές, που υποβαθμίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ και σε όλα τα περιστατικά έδρασε αμέσως και έχει προχωρήσει σε συλλήψεις. Και οι συλληφθέντες θα παρουσιαστούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, που θα αποφανθεί σχετικά. Την ίδια ώρα, δυστυχώς τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, ολοένα και αυξάνονται. Παράλληλα, διαπιστώνεται εκφοβισμός σωματικός και ψυχολογικός. Στο παρελθόν, δυστυχώς, αυτά τα φαινόμενα γινόντουσαν ανεκτά. Σήμερα όχι. Και καταγγέλλονται και τιμωρούνται.