Προεκλογικά, κύριε Πρόεδρε, στηρίξατε την υποψηφιότητά σας στους νέους και στη μεσαία τάξη.

Με κάθε ευκαιρία κι επανειλημμένα τονίζατε την ανάγκη για ανακούφιση και επανασύσταση της μεσαίας τάξης, η οποία επωμίστηκε το βάρος των αλλεπάλληλων κρίσεων τα τελευταία χρόνια. Λέγατε, μάλιστα, ότι οι νέοι σήμερα βρίσκονται ενώπιον του κινδύνου να έχουν λιγότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν οι γονείς τους. Εξού και σημαντική μερίδα της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και της βάσης του κόμματος από το οποίο προέρχεστε, από τη λαϊκή δεξιά, σας ψήφισαν. Έψαχνα, λοιπόν, να βρω και στον πολυσέλιδο απολογισμό των 100 ημερών σας στοχευμένες αναφορές  στη μεσαία τάξη και λυπάμαι να διαπιστώσω ότι ελάχιστες κατάφερα να εντοπίσω.

Αντιθέτως, λίγες μέρες μετά, εν μέσω της θερινής περιόδου, προχωρήσατε στην κατάργηση της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, χωρίς να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, την ώρα όπου δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους εφαρμόστηκε το μέτρο και ενώ η ακρίβεια παραμένει στα ύψη, γεγονός που πλήττει σαφώς τα μεσαία νοικοκυριά.  Εξαιρέσεις δόθηκαν μόνο σε λήπτες επιδομάτων και στους πολυτέκνους, λες και μια οικογένεια με δύο παιδιά και χαμηλά εισοδήματα κι ένας νέος που προσπαθεί να συντηρήσει τη δική του στέγη βρίσκονται σε θέση να χρυσοπληρώνουν την ΑΗΚ και συνακόλουθα όλα τα υπόλοιπα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στο ευρωβαρόμετρο του Ιουνίου η Κύπρος ήταν η χώρα με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων που δήλωσαν πως είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης τους, για την αντιμετώπιση του κόστους ζωής (14% σε σχέση με 33% στην ΕΕ). Άλλωστε, όπως δημοσίευσε πρόσφατα ο «Φ», σύμφωνα  με τα στοιχεία από την πλατφόρμα expatistan.com, τον Ιούνιο του 2022 το εκτιμώμενο μέσο μηνιαίο κόστος μιας τετραμελούς οικογένειας στην Κύπρο ήταν €4.193 ενώ το μηνιαίο κόστος για ένα άτομο ανερχόταν σε €2.277, αριθμός που στη Λεμεσό αυξάνεται σε €2.380! Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι στην Κύπρο το κόστος ζωής είναι ακριβότερο κατά 23% σε σχέση με την Ισπανία και κατά 22% σε σχέση με την Πορτογαλία. 

Αν αρχίσουμε δε να βλέπουμε τις τιμές των ενοικίων, μας πιάνει ζάλη. Ειδικότερα, στη Λεμεσό, το μηνιαίο ενοίκιο για 45 τ.μ επιπλωμένο στούντιο σε κανονικό χώρο κοστίζει €1.100 και το αντίστοιχο σε ακριβή περιοχή €1.500. Για να μην αναφερθούμε και σε μεγαλύτερα διαμερίσματα, όπου οι τιμές ξεπερνούν τις €2.000. Και αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν λήφθησαν αντισταθμιστικά μέτρα, μετά την παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στην ντόπια αγορά με την εγκατάστασης χιλιάδων ξένων υψηλόμισθων υπαλλήλων, οι οποίοι, μάλιστα, φοροαπαλλάσσονται. Παράλληλα, τα στεγαστικά επιτόκια έχουν εκτοξευτεί, δυσχεραίνοντας τις προοπτικές για τους νέους για απόκτηση της δικής τους ιδιόκτητης κατοικίας.

Φαίνεται, λοιπόν, πως δεν είστε σε επαφή με την κοινωνία των πολιτών κύριε Πρόεδρε, αλλιώς μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δεν θα προχωρούσατε στην αναστολή του εν λόγω μέτρου. Και όχι, δεν επαρκούν τα επιδόματα στους πολυτέκνους, στους συνταξιούχους και σε μεμονωμένες ομάδες ευάλωτων πολιτών, ούτε το άνοιγμα θέσεων στον δημόσιο τομέα.

Χρειάζονται πολιτικές και δραστικά μέτρα προς όφελος του συνόλου των πολιτών, προς ανασύσταση της μεσαίας τάξης, προς παροχή προοπτικής στους νέους για να μπορέσουν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να δημιουργήσουν σε αυτόν τον τόπο. 

Ίδου η Ρόδος, λοιπόν… Εκτός κι αν σας αρκεί να παραμείνετε στην ιστορία απλά ως ο συνεχιστής της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.