ΣΤΟΧΟΣ, όπως είναι γνωστό, εμπρησμού έγινε το τζαμί Τζεντίτ ή αλλιώς “νέο Τζαμί”, που βρίσκεται στην οδό Αγκύρας στην περιοχή του παλιού Λιμανιού στη Λεμεσό. Όπως αναφέρθηκε, άγνωστος έριξε εμπρηστικούς μηχανισμούς προκαλώντας ελαφριές ζημιές. Οι κινήσεις του καταγράφηκαν από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του τζαμιού. Πρόκειται για μια απαράδεκτη και καταδικαστέα πράξη, που έγινε από ανεγκέφαλο. Δεν έχει σημασία ότι από την επίθεση δεν υπήρξαν ζημιές. Σημασία έχει η πράξη.

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ αυτή έγινε σε μια περίοδο κατά την οποίαν, η κατοχική δύναμη έχει κατηγορηθεί, καταγγελθεί για τα επεισόδια σε βάρος μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης, στην περιοχή Άρσους- Πύλας. Η ενέργεια αυτή στο τέμενος Τζεντίτ έγινε την ώρα κατά την οποία η κατοχική δύναμη κατηγορείται για προσπάθεια αρπαγής εδάφους στη νεκρή ζώνη. Έγινε όταν υπήρξε διεθνής αντίδραση στα όσα πράττει η Άγκυρα. Δεν υποστηρίζουμε οτιδήποτε περιγράφοντας τα δεδομένα, μέσα στα οποία έγινε το περιστατικό. Δεν πρόκειται να βρούμε εμείς τους ανεγκέφαλους, αυτό είναι ευθύνη της Αστυνομίας. Η κυβέρνηση έχει, διά του Εκπροσώπου της, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδωσε οδηγίες προς τις Αρχές για ταχεία διερεύνηση του περιστατικού, εντοπισμό των δραστών και προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης. Θα αναμένουμε πράξεις. Είναι σαφές, πάντως, πως αυτό που συνέβη στη Λεμεσό εξυπηρετεί την Τουρκία.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία έχει σεβαστεί θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία και έχει εξαρχής προχωρήσει στη συντήρηση τους. Κι αυτό δεν αποτελεί προπαγάνδα είναι μια πραγματικότητα, που μπορεί ο καθένας να το διαπιστώσει με μια επίσκεψη σε τεμένη ή άλλα μνημεία, που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Γι αυτό και δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό το τουρκικό αφήγημα, όπως εκφράσθηκε από τις αντιδράσεις της κατοχικής πλευράς. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «το μίσος και η μισαλλοδοξία που αποκαλύφθηκαν από την προαναφερθείσα επίθεση δείχνουν πόσο μακριά είναι ορισμένα τμήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας από την κατανόηση της συμβίωσης με μουσουλμάνους Τουρκοκύπριους για ειρήνη, ηρεμία και ανοχή». Το θράσος του είναι απύθμενο κι αυτό δεν είναι η πρώτη φορά, που αναφέρεται από τουρκικής πλευράς.

ΤΑ λένε αυτά οι Τούρκοι όταν είναι γνωστό πως στα κατεχόμενα εκκλησίες, έχουν μετατραπεί σε ξενώνες, στάβλους, αποθήκες, τζαμιά. Οι εικόνες σύλησης και καταστροφής μνημείων και εκκλησιών στα κατεχόμενα από την κατοχική δύναμη, είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Αλλά, πάντα, η Τουρκία έχει τον τρόπο να ζητά και τα ρέστα.