Η διαδρομή είναι συνήθως από το υπουργείο Εξωτερικών κάποιος να πηδά στον πρωθυπουργικό θώκο. Την αντίθετη διαδρομή δεν την κάνουν και πολλοί. Άλλωστε, χρειάζεται πολύ θάρρος κάποιος να δεχτεί να γίνει από δήμαρχος κλητήρας.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον το τόλμησε. Την περασμένη βδομάδα, ο πρωθυπουργός του Brexit, ο άνθρωπος που έβαλε τη Βρετανία σε ισχυρές αναταράξεις, άφησε την πολιτική νιρβάνα, στην οποία βρισκόταν τα τελευταία επτά χρόνια και ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών. Στόχος του όπως είπε, να βοηθήσει τον νυν πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, να αντιμετωπίσει τις ζωτικές προκλήσεις που έχει μπροστά του.

Χωρίς αμφιβολία, αυτές οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Όλες οι δημοσκοπήσεις φέρουν το Συντηρητικό Κόμμα να βρίσκεται πολύ πίσω από τους Εργατικούς, με τις πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές να είναι ελάχιστες. Οι Τόρις είναι διχασμένοι με τους ακραίους να οδηγούν το κόμμα όλο και σε πιο επικίνδυνα μονοπάτια. Το Brexit κάθε άλλο παρά έφερε τον παράδεισο, που οι υπέρμαχοί του ονειρεύονταν και η οικονομία δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Μπορεί ο Ντέιβιντ Κάμερον να σώσει το κόμμα του; Οι συνεργάτες του λένε πως είναι επικοινωνιακός και πως επειδή είναι ένας μετριοπαθής κεντρώος θα καταφέρει να ρίξει τους τόνους. Επιπλέον στο πρόσωπό του, οι μετριοπαθείς ανασυντάσσονται και νιώθουν έτοιμοι να αναμετρηθούν με τους ακραίους που αλωνίζουν στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα.

Την ίδια στιγμή, ο Ντέιβιντ Κάμερον ως πρώην πρωθυπουργός έχει διεθνή εμπειρία και επαφές με πολιτικούς και διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο, όσοι ελάχιστοι Βρετανοί. Ο Ρίσι Σούνακ ελπίζει πως η εμπειρία του αυτή μπορεί να τον βοηθήσει όχι μόνο στα κρίσιμα μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής αλλά και σε άλλα καίρια διεθνή ζητήματα.

Ένας κούκος, όμως δεν φέρνει την άνοιξη. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο κούκος κουβαλά την ευθύνη για το Brexit. Μετά από 13 χρόνια στην εξουσία, οι Συντηρητικοί έχουν ελάχιστες πιθανότητες για να αποφύγουν την ήττα, η οποία προβλέπεται κιόλας να είναι συντριπτική. Αυτό φάνηκε και από διάφορες τοπικές αναμετρήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες στη χώρα και στις οποίες οι Τόρις μόνο ήττες σημείωσαν και σε περιοχές μάλιστα, που παραδοσιακά θεωρούνται κάστρα τους.

Η φυλλορροή των ψηφοφόρων δεν θα σταματήσει εξαιτίας του Ντέβιντ Κάμερον. Είναι μάλλον απίθανο να αναστρέψει την πορεία των Συντηρητικών προς τη συντριβή. Η παρτίδα δείχνει να έχει χαθεί και το μόνο που μπορεί να πετύχει ο Ρίσι Σούνακ είναι να παλέψει για να κάνει την ήττα όσο το δυνατόν λιγότερο οδυνηρή.