Ο τρόπος με τον οποίο ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιχειρεί να κυβερνήσει τείνει να εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη φαρσοκωμωδία. Ποτέ ξανά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν υπήρξε άλλη Κυβέρνηση και άλλος Πρόεδρος ο οποίος να αναλάμβανε τα ηνία της χώρας με τόσο ευνοϊκούς όρους  όπως ο Νίκος Χριστοδουλίδης και να καταφέρει πριν κλείσει ένα χρόνο διακυβέρνησης, να σκορπίσει τόση απογοήτευση στην κοινωνία.

Ακόμα και στους κόλπους των πιο φανατικών υποστηρικτών του, υπάρχει πλέον έντονη δυσφορία και δυσανασχέτηση ως επακόλουθο του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο άνθρωπος, ο οποίος μπήκε ως σφήνα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, κατατρόπωσε το κομματικό σύστημα και με τις ευλογίες της πλειοψηφίας της κοινωνίας  εγκαταστάθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για να μετουσιώσει σε πράξη, όπως διαμήνυε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής, το κοινωνικό συμβόλαιο που υπέγραψε με την κοινωνία των πολιτών μετά από μακρύ διάλογο, γκρεμίζει σαν χάρτινο πύργο τις προσδοκίες των ανθρώπων που τον πίστεψαν.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση όμως, προκύπτει μέσα από τον τρόπο αντιμετώπισης της κοινωνίας από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Διότι ο τρόπος διαχείρισης ζητημάτων είναι άμεσα συνυφασμένος και με τον σεβασμό ενός πολιτικού προς τους πολίτες στους οποίους είναι υπόλογος. Ωραίες και άγιες οι χειραψίες και οι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, όμορφες και εντυπωσιακές οι αναρτήσεις του ιδίου και της πρώτης κυρίας στο Instagram  αλλά το να κυβερνάς σημαίνει να λαμβάνεις αποφάσεις και να ασκείς πολιτική. Να οδηγείς τις εξελίξεις και όχι να οδηγείσαι από αυτές…

Την περασμένη Κυριακή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωνε στη συνέντευξη του στον «Φ» ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό πριν τους δεκαοκτώ μήνες. Ούτε στριμώχθηκε, ούτε πιέστηκε να δηλώσει οτιδήποτε. Αντίθετα κλήθηκε να κάνει μία αποτίμηση των πρώτων δέκα μηνών διακυβέρνησης του από την αρχισυντάκτρια του «Φ» της Κυριακής Ανδρούλα Ταραμουντά και απάντησε ως εξής: «Το ερώτημα σας είναι αν θα προχωρήσω σε ανασχηματισμό ή όχι, για να λέμε καθαρές κουβέντες.

Αυτό το οποίο μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι ανασχηματισμός θα γίνει πριν τη συμπλήρωση των 18 μηνών διακυβέρνησης. Αυτό θέλω να το διευκρινίσω διότι ακούω και διαβάζω πως δήθεν το κριτήριο μου αν θα προχωρήσω σε ανασχηματισμό είναι η 18μηνη θητεία παρουσίας στην κυβέρνηση για να εξασφαλίσουν  υπουργική σύνταξη. Να είστε βέβαιοι ότι θα γίνει ανασχηματισμός πριν τη συμπλήρωση 18 μηνών διακυβέρνησης».

Την ίδια μέρα μέρα και ώρα που κυκλοφορούσε η συνέντευξη στον «Φ», δύο άλλες εφημερίδες κυκλοφορούσαν με πρωτοσέλιδο τίτλο για τον ανασχηματισμό που ερχόταν πριν τους 18 μήνες. Μία εξ αυτών μάλιστα ανέφερε ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει πολύ σύντομα. Και τα δύο δημοσιεύματα επικαλούνταν κυβερνητικές πηγές. Λοιπόν, καθαρές κουβέντες, όπως λέει και ο Πρόεδρος. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, προφανώς, όπως αναφέρουν και οι πληροφορίες μας, αφού έλαβε και τις συμβουλές των επικοινωνιολόγων του, θέλησε να δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση κάνει «restart» με τη νέα χρονιά, μετά τις απανωτές γκάφες των πρώτων δέκα μηνών διακυβέρνησης του.

Αποφάσισε λοιπόν εν τη σοφία του, ίσως και με τη συμβουλή των σοφών συμβούλων του, ότι θα έπρεπε να προαγγείλει ένα ανασχηματισμό για τον οποίο δεν  είναι έτοιμος. Δεν βρίσκει άτομα πρόθυμα να γίνουν μέλη ενός κυβερνητικού σχηματισμού που παραπαίει μέσα από τις αδυναμίες του και ενός Προέδρου που φέρει την ρετσινιά του αναποφάσιστου. Ας μην σχολιάσουμε τον άκομψο και αντιδεοντολογικό τρόπο με τον οποίο αποφάσισε να προαναγγείλει μία απόφαση για την οποία δεν ήταν έτοιμος. Ανακοίνωνε από την μία ανασχηματισμό στη  συνέντευξη του στον «Φ» και από την άλλη, οι συνεργάτες του διέρρεαν την πρόθεση ανασχηματισμού και σε άλλες εφημερίδες για να δημιουργήσουν περιρρέουσα.

Χθες ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μια ακόμα επικοινωνιακή παράσταση μπροστά σε ανοικτές κάμερες, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό και να καθησυχάσει τους Υπουργούς του, φορτώνοντας έμμεσα την όλη ιστορία στους δημοσιογράφους. Πλέον όμως το παιχνίδι έχει χαθεί.

Μετά την γκάφα με την 19χρονη σύμβουλο και την ετεροχρονισμένη αντίδραση, μετά την από αναβολή σε αναβολή στην ανακοίνωση μέτρων για την ακρίβεια, μετά το φιάσκο με τον διορισμό στην ΕΔΥ, μετά τον ντόρο με το αίτημα για τις υπερωρίες της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, με τις διαρροές περί αναζήτησης νέου αρχηγού Αστυνομίας και νέου Υπουργού Δικαιοσύνης, ήρθε και αυτό να προστεθεί στα κυβερνητικά επιτεύγματα της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη…