Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνεδρίασή της, την περασμένη Δευτέρα, εξέτασε το αίτημα αντιπροσωπείας Τουρκοκυπρίων, που έχουν συνάψει γάμους με Τούρκους έποικους. Η αντιπροσωπεία με την παρέμβαση της αυτή ζητά όπως τα παιδιά τους έχουν δικαίωμα στην ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως επέκταση τούτου, της απόκτησης δηλαδή της κυπριακής ιθαγένειας, ζητούν όπως απολαμβάνουν όσα δικαιώματα απορρέουν από την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Αυτή είναι εν πολλοίς και η ουσία της επιδίωξής τους.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως αυτό το ζήτημα, που  έχει τεθεί εδώ και καιρό, είναι πρωτίστως πολιτικό αν και έχει ασφαλώς και ανθρωπιστική διάσταση. Ασφαλώς και έχουν όλοι οι άνθρωποι το δικαίωμα της ιθαγένειας. Αλλά το γεγονός ότι τα παιδιά μικτών γάμων, Τουρκοκυπρίων και εποίκων, δεν μπορούν να έχουν την κυπριακή υπηκοότητα, αυτό δεν οφείλεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά στην κατοχική Τουρκία. Οφείλεται στην συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία. Πενήντα χρόνια τώρα η Τουρκία διά της ισχύς των όπλων κράτα παράνομα εδάφη της Κύπρου.

ΤΟ πρόβλημα, λοιπόν, υπάρχει επειδή η Τουρκία αρνείται πεισματικά να αποχωρήσει από την Κύπρο. Το πρόβλημα υπάρχει επειδή η Τουρκία όχι μόνο δεν αποχωρεί από το νησί, αλλά επιμένει διά της επιβολής τετελεσμένων να εδραιώνει τα κατοχικά δεδομένα.

ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ τα παιδιά; Υπό μία έννοια ναι, ασφαλώς. Αλλά θυματοποιούνται και τα παιδιά των Ελληνοκυπρίων, που δεν μπορούν να επιστρέψουν στη γη των πατέρων τους. Δεν μπορούν να έχουν ίσα δικαιώματα, ελευθερία και δικαιοσύνη. Συνεπώς το πρόβλημα είναι η κατοχή.

ΟΙ Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κάτοχοι διαβατηρίων και ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα, που έχουν και οι Ελληνοκύπριοι. Ανεξαρτήτως εάν πιστεύουν ή όχι στο κράτος μας. Ασχέτως εάν, κάποιοι εξ αυτών, σφετερίζονται ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα.

ΤΟ θέμα με τους μικτούς γάμους, Τουρκοκυπρίων και εποίκων, θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την άρση των κατοχικών δεδομένων. Μπορεί να αντιμετωπιστεί όταν δεν υπάρχει κατοχή της Τουρκίας στο νησί. Ο εποικισμός, κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, είναι έγκλημα πολέμου.

Η ΕΠΙΛΥΣΗ αυτού του ζητήματος, βρίσκεται στα χέρια της κατοχικής Τουρκίας και προς αυτήν θα πρέπει να απευθυνθούν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, που θέτουν το θέμα αυτό προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία, κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους.