Τι ωραίοι που είναι εκεί στην ΚΟΠ και στα ποδοσφαιρικά σωματεία μας. Σαν να απευθύνονται σε παιδάκια νηπιακής ηλικίας. Και είναι και προς την ορθή κατεύθυνση τους είπε κι ο Πρόεδρος!

Τόσο κακό όλες αυτές τις μέρες, τόσες ώρες συνεδριάσεων, τόσες μεγαλοστομίες, απειλές, αποφασιστικότητα, για να ανακοινώσουν αποφάσεις, που ήδη υπάρχουν από συστάσεως των κανονισμών τους.

Γι΄ αυτό έγραφα χτες ότι οι αποφάσεις για την πάταξη της βίας των γηπέδων πρέπει να είναι πολιτικές, να ληφθούν από την κυβέρνηση και να μην λάβει υπόψη ούτε την ΚΟΠ, ούτε τα σωματεία. Διότι, άμα έχεις μια μπίζνα, διότι μπίζνα είναι πλέον το ποδόσφαιρο, με ετήσιο προϋπολογισμό €17 εκατομμυρίων ή €15 ή10 εκατομμυρίων, στις όποιες αποφάσεις προέχει να πάει καλά η δουλειά να σου βγουν τα κονδύλια. Η ασφάλεια των πολιτών και το αγώνισμα πάνε σε δεύτερη μοίρα, δεν είναι δουλειά δική σου.

Η ΚΟΠ ως διοργανώτρια αρχή των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων ανακοίνωσε χθες αποφάσεις, που είναι για γέλια. Σαν να την περιμέναμε να αποφασίσει μέτρα κι αυτή αποφάσισε να μας πει μερικά ανέκδοτα να περάσει η ώρα.

Θα εφαρμόσει, λέει, την απόφαση για απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων. Αλλά αυτή η απόφαση ελήφθη μετά τα προηγούμενα επεισόδια χουλιγκανισμού. Με τα νέα επεισόδια υποσχέθηκε νέα μέτρα, μετά μάλιστα και από την πίεση της κυβέρνησης και του Προέδρου προσωπικά. Εδώ είναι που ξεκινούν τα ανέκδοτα.

Αποφάσισε, λέει, να συστήσει στον Αθλητικό Δικαστή «εξαντλητική εφαρμογή των αυστηρών ποινών που προνοούνται στους Πειθαρχικούς Κανονισμούς». Δηλαδή, οι κανονισμοί υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται και τώρα ο Αθλητικός Δικαστής έχει τη σύσταση (αν θέλει την ακολουθεί), να τους εφαρμόσει αυστηρά. Αυτό θα σταματήσει όλους εκείνους τους φτανούς, που τα κάνουν λίμπες. Και τι προνοούν οι κανονισμοί; Οι ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι εμπλέκονται σε σοβαρά επεισόδια, μπορούν να μηδενίζονται για ένα ή περισσότερους αγώνες, να κλείνουν στάδια για λίγο ή για περισσότερο, να απαγορεύεται η είσοδος σε συγκεκριμένους φιλάθλους, να αφαιρούνται βαθμοί, να μπαίνουν πρόστιμα, ακόμα και να υποβιβάζονται ομάδες. Αυτές τις ποινές, λέει, ο Αθλητικός Δικαστής της Ομοσπονδίας δεν θα διστάσει «να επιβάλει σε υπότροπα σωματεία».

Δηλαδή, μέχρι τώρα δεν είχαμε επεισόδια που δικαιολογούσαν τις ποινές που προνοούνται; Δεν είχαμε υπότροπα σωματεία; Αφού προνοούνται αυτές οι ποινές γιατί χρειαζόταν όλη αυτή φασαρία για να συστήσει η ΚΟΠ στον δικαστή να τις αξιοποιήσει. Αν θέλει, είπαμε, διότι αυτό σημαίνει: Σύσταση. Αν δεν θέλει ο δικαστής, δεν πειράζει.

Είναι όπως τη σύσταση που έκανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μετά τα επεισόδια στη Λεμεσό. Δήλωνε: «Πριν δέκα λεπτά μίλησα με τον υπουργό Δικαιοσύνης και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Έγινε συγκεκριμένη σύσταση προς τον Πρόεδρο της ΚΟΠ, συγκεκριμένη οδηγία προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Όλα αυτά που έβλεπα πριν να έρθω εδώ είναι απαράδεκτα και δεν μπορούν να συνεχιστούν».

Με τη σύσταση είδαμε τι αποφάσεις ελήφθησαν. Αυτά που έβλεπε και ο Πρόεδρος και όλοι μας, θα συνεχιστούν είναι βέβαιο. Πάντως, για να μην ανησυχούμε, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΠ ανακοίνωσε ότι «έθεσε τις ομάδες προ των ευθυνών τους, τονίζοντας τους τη συλλογική ευθύνη για καταπολέμηση της βίας».

Να επανέλθω σε αυτό που είπα στην αρχή. Ο προϋπολογισμός της Ομόνοιας το 2022 ήταν17,5 εκατομμύρια. Του ΑΠΟΕΛ €15,9 εκατομμύρια. Της Πάφου €15,4. Του Απόλλωνα €13,8. Του Άρη €11,07. Της Ανόρθωσης €8,9. Η ΑΕΛ δεν υπέβαλε οικονομικές καταστάσεις αλλά το 2022 είχε ζημιές €2,7 εκατομμύρια. Πώς να αποφασίσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες κεκλεισμένων των θυρών αφού από εκεί είναι τα σίγουρα έσοδά τους κάθε βδομάδα βρέξει χιονίσει; Ειδικά αν κάνουν τα έξοδα και δεν βγουν στα διεθνή και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για να ρεφάρουν. Άλλωστε, φέραμε κι ένα σωρό ξένους επενδυτές κι έβαλαν εκατομμύρια στο ποδόσφαιρό μας, τώρα να τους πούμε ότι δεν θα κόβουν εισιτήρια. Εν αντροπή! Στα επόμενα επεισόδια, τα ξαναλέμε.