Όταν βιώνεις τη βία στα γήπεδα για μερικές δεκαετίες και παρακολουθείς το χθεσινό σκηνικό με την ΚΟΠ να επιδιώκει με μπούρδες να αποφύγει το πιο σκληρό μέτρο από πλευράς Κυβέρνησης, τότε, απλώς, θέλεις να κάνεις έκρηξη. Ως εκ τούτου, λοιπόν, η ψεσινή απόφαση της Κυβέρνησης να στείλει με τη μορφή του κατεπείγοντος νομοσχέδιο για να επιβάλει επιπρόσθετα μέτρα στα ποδοσφαιρικά στάδια, μόνο ως θετική μπορεί να αντικρισθεί.

Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη κατά τη σύσκεψη της ΚΟΠ και πριν από αυτήν. Τα σωματεία επιδίωξαν να αποφύγουν το μέτρο το οποίο είχε αφήσει η Κυβέρνηση να διαφανεί, δηλαδή, την διεξαγωγή αγώνων χωρίς φιλάθλους στα πρότυπα της Ελλάδας. Επειδή αυτό το μέτρο θα είχε σοβαρό οικονομικό κόστος στα ίδια. Μα ακριβώς, αυτό ήταν το επιδιωκόμενο και αυτό έπρεπε να γίνει. Όχι γιατί το ζητούμενο είναι η καταστροφή των σωματείων. Αλλά επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος να έχουν πραγματικό κόστος ώστε να υποχρεωθούν να κάνουν αυτό το οποίο αποφεύγουν εδώ και δεκαετίες: Να καθαρίσουν τις κερκίδες τους από τους αλήτες!

Οι δε ποδοσφαιριστές (ο σύνδεσμος βεβαίως, διότι δεν κλήθηκαν οι ποδοσφαιριστές να ψηφίσουν) λειτούργησαν απερίσκεπτα. Επιμέτρησαν μόνο το όφελος των γεμάτων σταδίων από πλευράς οικονομικής και ψυχολογικής. Πλην, όμως, διέγραψαν ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει: Την ανθρώπινη ζωή! Αυτήν που κινδύνεψε τα μάλα πριν μερικές μέρες. Ούτε καν αναλογίστηκαν πως στη θέση της εξάχρονης που κινδύνευσε μπορούσε να ήταν το δικό τους παιδί και ότι μπορεί να μην ήταν τόσο τυχερό.

Μάλιστα, η απόφαση που δημοσιοποίησε η ΚΟΠ, είναι άκρως προκλητική. Σκέτος εμπαιγμός. Έκαναν σύσταση, λένε, στον Αθλητικό Δικαστή «για εξαντλητική εφαρμογή των αυστηρών ποινών που προνοούνται για ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι εμπλέκονται σε σοβαρά επεισόδια: Μηδενισμό από έναν ή περισσότερους αγώνες, ολικό ή μερικό κλείσιμο σταδίων ή απαγόρευση εισόδου στα στάδια συγκεκριμένων φιλάθλων, αφαίρεση βαθμών, πρόστιμο μέχρι μισό εκατομμύριο ευρώ, υποβιβασμό». Προσθέτουν ότι καλούν τον Αθλητικό Δικαστή, τις πιο πάνω ποινές, να μην διστάσει να τις επιβάλει σε υπότροπα σωματεία.

Τόσο πολύ υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Δηλαδή, κύριοι, τόσα χρόνια που ένα σωρό σωματεία έβλεπαν τους οπαδούς τους να προβαίνουν σε αθλιότητες, γιατί δεν επιβάλλατε αυτές τις ποινές; Σε ένα σωρό σωματεία που ήσαν υπότροπα, γιατί δεν τους βάζατε μισό εκατομμύριο (!) ευρώ πρόστιμο ή δεν τα υποβιβάζατε; Επειδή, προφανώς, ακόμη δεν έχετε καταλάβει ότι μιλάμε για ζωές, τουλάχιστον, κόψτε το δούλεμα. Σας προκαλώ κι εσάς κύριοι σωματείων να αναλογιστείτε τι θα λέγατε αν στη θέση της εξάχρονης, που θα θυμάται όσο ζει τον τρόμο από την φωτοβολίδα που έπεσε δίπλα της, ήταν το παιδί σας.

Υπό αυτό το πρίσμα της απόλυτης επιπολαιότητας και ανευθυνότητας, που κυριαρχεί στα μυαλά όσων έχουν ευθύνη μέσα στα γήπεδα και περιορίζονται μόνο στο πώς θα συνεχίσουν στο ίδιο επικίνδυνο σενάριο τόσων χρόνων, οι ψεσινές αποφάσεις της Κυβέρνησης κρίνονται ορθότατες!

Το Υπουργικό Συμβούλιο να αλλάξει τη νομοθεσία ώστε να έχει την εξουσία να αποφασίζει για λόγους δημοσίας τάξεως και ασφάλειας τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Αυτό, βεβαίως, δεν θα εφαρμοστεί την στιγμή που η ΚΟΠ θέτει σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης φιλάθλων. Θα μπορεί κάλλιστα, όμως, να το εφαρμόσει αν στη συνέχεια οι χούλιγκανς συνεχίσουν με οποιονδήποτε τρόπο να προκαλούν προβλήματα. Είναι ένας έμμεσος μοχλός πίεσης προς τα σωματεία ώστε να αποβάλλουν τους αλήτες από τις τάξεις τους.

Ακόμη πιο σημαντικό το μέτρο της νομοθετικής ρύθμισης ώστε να μην επιτρέπεται η λειτουργία οποιουδήποτε συνδέσμου φιλάθλων χωρίς την ευθύνη και εποπτεία αθλητικού σωματείου. Ξεκάθαρο το μήνυμα: Κύριοι των σωματείων, θέλετε να έχετε οργανωμένους οπαδούς; Θα έχετε και την ευθύνη τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εσάς. Δικό σας το όποιο κόστος.

Κάποιοι επικαλούνται το ότι ακόμη και αν μπει τάξη εντός σταδίων, οι αλήτες μπορεί να «σκοτώνονται» έξω από αυτά. Σωστά. Όμως, οι νομοταγείς φίλαθλοι και τα γυναικόπαιδα θα πηγαίνουν με ασφάλεια στα στάδια. Οι αλήτες δεν θα εκλείψουν ποτέ. Και τα περιβόητα μέτρα για να αντιμετωπισθεί το κοινωνικό φαινόμενο απαιτεί σχεδιασμούς και μέτρα πολλών χρόνων για να αποφέρουν αποτέλεσμα.

Δεν θα διστάσουμε και σήμερα να πούμε ότι το Προεδρικό αντιλήφθηκε τον κίνδυνο και έδρασε γρήγορα και αποφασιστικά. Στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα για τις προθέσεις της Κυβέρνησης στη συνέχεια. Τουτέστιν, δεν έχουμε καμία δυσκολία να πούμε: Κύριε Πρόεδρε, είστε στη σωστή κατεύθυνση!