Δόθηκε μια ακόμη παράσταση. Πήγαν στη Βουλή να συζητήσουν τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση για τη βία στα γήπεδα. Και όλοι, αν και εμπλεκόμενοι στο ποδόσφαιρο, άρχισαν να παίζουν πινγκ πονγκ. ΚΟΠ, σωματεία, εκπρόσωπος των ποδοσφαιριστών, εκπρόσωπος των αστυνομικών πετούσαν το μπαλάκι της ευθύνης από εδώ κι από εκεί. Η ΚΟΠ δεν εγκαταλείπει μας είπε ο Κούμας το αυτοδιοίκητο. Τα σωματεία δεν δέχονται να αποφασίζει η Κυβέρνηση αν κάποιος αγώνας θα γίνεται χωρίς οπαδούς αλλά απαιτεί από το κράτος να καταπολεμήσει τη βία στα γήπεδα. Αυτοκριτική, όμως, και κάποια πρόταση για το τι να πράξουν τα ίδια δεν κάνουν.

Βεβαίως, όλοι ανεξαιρέτως, ξεχνούν πώς φτάσαμε στην ανάγκη να κατατεθεί αυτή η πρόταση. Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν μετά από δεκαετίες, που ματαίως αναμένουμε από όσους εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο να βρουν λύση στο πρόβλημα. Τη βία που ολοένα και γιγαντώνεται. Και απειλεί ζωές. Ξεχνάνε πως η ανάγκη για αυτή την πρόταση προέκυψε όταν προ ημερών, παρ’ ολίγον μια εξάχρονη και άλλα άτομα, να γίνουν θύμα των ανεγκέφαλων.

«Έχουμε τα δικά μας μέτρα, τους δικούς μας κανονισμούς. Δεν θα δώσουμε τις αποφάσεις του ποδοσφαίρου στον Αρχηγό», είπε ανάμεσα σε άλλες αρλούμπες ο Κούμας. Τόσα χρόνια που αυτοδιοικείται το ποδόσφαιρο, τι πράξατε εσείς ώστε να αντιμετωπίσετε τη βία κύριε Κούμα; Μια ζωή σας ακούμε να φωνασκείτε και να λέτε κάτω τα χέρια από το ποδόσφαιρο. Ωραία, αναλάβετε, λοιπόν, πλήρως και την ασφάλεια.

Δεν γίνεται όταν εσείς αποδεδειγμένα δεν μπορείτε να βοηθήσετε και η Αστυνομία επιχειρεί να αναλάβει την ευθύνη και να τα βάλει με τους αλήτες για να σωθούν ζωές, να τους λέτε μακριά τα χέρια σας. Ω μη γένοιτο, αν την επόμενη φορά ένα κοριτσάκι δεν φανεί τόσο τυχερό όπως η εξάχρονη και κλάψουμε θύμα, να πάς εσύ προσωπικά στους γονείς του και να τους πεις για το αυτοδιοίκητο κύριε Κούμα.

Κατ’ αναλογία και τα σωματεία. «Ο κάθε νομοταγής και υγιής φίλαθλος έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί την ομάδα του» είπε ο ένας. «Εμείς θέλουμε να λάβουν την ευθύνη εκείνοι που φταίνε» είπε ο άλλος. «Να φέρουν αρμόδιους από το εξωτερικό να μας δείξουν μέτρα και να περιμένουν να τα εφαρμόσουμε» είπε κάποιος τρίτος.

Τους ακούς και πασχίζεις να αποφύγεις το εγκεφαλικό. Μας δουλεύουν ψιλό γαζί οι άνθρωποι. Λες και έχει κάποιον που δεν θέλει οι σωστοί φίλαθλοι να βλέπουν την ομάδα τους. Λες και δεν θέλουμε όλοι να πληρώσουν οι ένοχοι. Χρόνια ολάκερα επαναλαμβάνετε τα ίδια. Φτάσαμε, όμως, στο σημείο να πέφτει φωτοβολίδα δίπλα από εξάχρονη. Και κροτίδα δίπλα από παιδάκι. Όσο για τους εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, κουραστήκαμε να βλέπουμε ειδικούς να πηγαινοέρχονται. Στην Αγγλία αν τους ξαναπείτε να μας στείλουν ειδικούς θα σας διαβολοστείλουν. Πόσες φορές;

Όσο για τους συνδέσμους φιλάθλων, εκεί όπου εκκολάπτονται οι αλήτες δηλαδή, αρνείστε να αναλάβετε την ευθύνη. Πώς αλλιώς μπορούσε να ήταν; Αφού μερικοί από εσάς τους στηρίζετε. Μερικοί φροντίζετε να τους δίδετε εισιτήρια σε εκτός έδρας αγώνες για να σας στηρίζουν στην κερκίδα. Αλλά δεν κατανοείτε ότι σας καίνε με τις αλητείες τους.

Από τα σωματεία και το κατεστημένο της ΚΟΠ δεν αναμέναμε κάτι διαφορετικό. Από τα κόμματα, όμως, μετά από όσα φοβερά έγιναν, αναμέναμε να είχαν αντιληφθεί ότι για ζωές μιλάμε. Μετά από τα παρ’ ολίγον τραγικά επεισόδια στο Αλφαμέγα, αναμέναμε να είχαν αντιληφθεί ότι πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα αν δεν θέλουμε να κάψουμε κάποιο εξάχρονο κοριτσάκι.

Απόλυτη απογοήτευση για μια ακόμη φορά. Μπας και ενοχληθούν τα σωματεία τα οποία πρόσκεινται σε αυτά. Πυρ ομαδόν κατά της Κυβέρνησης. Κλείνουν τα μάτια στην ουσία του θέματος. Ότι, απλώς, πρέπει να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στα σωματεία ότι πλέον δεν θα αποφασίζουν μόνα τους και ότι θα είναι από πάνω τους να παρεμβαίνουν σε ακραίες περιπτώσεις όταν κρίνεται πως μπορεί να απειληθούν ζωές.

Παίρνουν στα άκρα και ευτελίζουν την πρόταση, λες και θα κάθεται ολόκληρο Υπουργικό Συμβούλιο να εξετάζει κάθε βδομάδα τους αγώνες και να αποφασίζει ποιοι θα έχουν οπαδούς και ποιοι όχι. Γελοιότητες. Ω μη γένοιτο, έχουμε κάποιο παιδάκι θύμα, να πάτε Αννίτα και Στέφανε να μιλήσετε εσείς στους γονείς του.

Ένα και μόνο σημείο βρίσκω δίκαιο στην αμαρτωλή ΚΟΠ. Ότι πρέπει να αφεθεί να δοκιμαστεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών. Και μετά, αναλόγως, να κριθεί αν χρειάζεται κάτι περισσότερο. Βεβαίως, αυτό που προτείνει η Κυβέρνηση δεν αναιρεί την εφαρμογή του προαναφερθέντος μέτρου. Ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα στέλνει μόνο. Για όσους σκέφτονται λογικά και όχι σκέτα ποδοσφαιρικά.