Ο χαρακτηρισμός αχταρμάς που είχε χρησιμοποιήσει πριν τις προεδρικές εκλογές ο Αβέρωφ Νεοφύτου τείνει να αποδειχθεί ο πλέον επιτυχημένος των τελευταίων χρόνων. Όχι σε σχέση με τη συμπολίτευση αλλά γενικώς με την πολιτική στην Κύπρο. Απολαύστε τον αχταρμά των ημερών. Βγήκε ο υπουργός Εσωτερικών και ομολόγησε πως η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως ψηφίστηκε και όπως θα εφαρμοσθεί σε τέσσερις μήνες, περιλαμβάνει πολλές στρεβλώσεις. Ως εκ τούτου, πολλοί δήμοι δεν θα είναι βιώσιμοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ακολούθησε το έλα να δεις. Βγήκαν τα κόμματα το ένα μετά το άλλο και τα έχωσαν του υπουργού. Μεταθέτει τις ευθύνες του είπαν. Αναζητεί άλλοθι του είπαν. Χθες, το ΔΗΚΟ το προχώρησε ακόμη περισσότερο. Αν ισχύουν οι φόβοι του υπουργού Εσωτερικών, είπε, τότε μιλάμε για πολιτική παραπλάνηση της Βουλής όταν ψήφιζε την μεταρρύθμιση. Συνεπώς, πρόκειται για μείζον πολιτικό ζήτημα.

Ακόμη και η Βουλή, που δεν το συνηθίζει, εξέδωσε ανακοίνωση. «Κάθε εμπρηστική δήλωση και/ή αναφορά δεν συμβάλλει, αλλά τορπιλίζει την όλη προσπάθεια» λέει. Έλα, όμως, που τους φόβους του Κ. Ιωάννου ενίσχυσε χθες ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κ. Πετρίδης. Εκείνος, δηλαδή, που επί υπουργίας του είχε ετοιμασθεί το σχέδιο της μεταρρύθμισης το οποίο στη συνέχεια πήρε στη Βουλή και του άλλαξε τα φώτα κάνοντας παζάρια με τα κόμματα, ο Νουρής. Και βεβαίως, είναι γνωστά τα αισθήματα του Πετρίδη για την παρούσα κυβέρνηση.

Πραγματικά, χρειάζεται τεράστια προσπάθεια κάποιος για να αντέξει τον πολιτικό αχταρμά και να αποφύγει κάποιο εγκεφαλικό. Διότι κύριοι πολιτικάντηδες, όλοι θυμούνται τα παζαρέματα που κάνατε στη Βουλή. Με μοναδικό στόχο να βολέψετε όσο γίνεται περισσότερους δικούς σε διάφορους δήμους. Προσπαθώντας να διατηρήσετε «κεκτημένα» σε δήμους, που θεωρούσατε ότι ελέγχετε.

Όλοι θυμούνται ότι πληρώσαμε ένα κάρο χρήματα σε ξένους εμπειρογνώμονες για να μας πουν πώς να κάνουμε τη μεταρρύθμιση αλλά εσείς πετούσατε στον κάλαθο των αχρήστων τις προτάσεις τους. Απλώς και μόνο, επειδή δεν βόλευαν τους κομματικούς σχεδιασμούς σας. Οι Βρετανοί εισηγήθηκαν μόλις πέντε δήμους. Ό,τι πιο ρεαλιστικό για ένα νησί όπως η Κύπρος. Αλλά οι δεκάδες δήμαρχοι, σύμβουλοι και μουχτάρηδες που ανήκουν στα κόμματά σας θα επαναστατούσαν. Έτσι πήγαμε στους 14, μετά στους 17, στους 20…

Το «κατόρθωμά» σας είναι «εντυπωσιακό»: 93 αντιδημάρχους με κόστος 2,3 εκατ. το χρόνο. Η Πόλις Χρυσοχούς με 14 αντιδημάρχους (αυτό μην το βγάλετε εκτός συνόρων διότι θα τρελαθεί ο πλανήτης). Ο Ακάμας με 7 αντιδημάρχους και τα Λεύκαρα με 7. Κάτι μικρούς δήμους (Δάλι, Ύψωνας, Πολεμίδια, Αθηένου κ.α.) για να μην τους ενοποιήσετε με μεγάλους, τους φορτώσατε κι ένα σωρό χωριουδάκια και ας πληρώνει ο κοσμάκης.

Και για να μην μας κατηγορήσετε ότι τα λέμε εκ των υστέρων, ορίστε τι έγραφε η στήλη στις 4-3-2022: «Πρόκειται για κλασική περίπτωση πολιτικού θεατρινισμού και πολιτικής κοροϊδίας. Η μέθοδος δηλαδή, την οποία ενίοτε χρησιμοποιούν οι πολιτικοί και τα κόμματα για να εμπαίζουν το λαό σε πλειάδα περιπτώσεων. Πρώτα, κούρδισαν τους πολίτες με ηχηρές φανφάρες περί μιας σπουδαίας μεταρρύθμισης. Μετά, άρχισαν να παίζουν τα γνωστά κομματικά παίγνια της εξυπηρέτησης συμφερόντων. Ακολούθως, ξεκίνησαν τα παζάρια μεταξύ τους. Περνούσαν από αλισβερίσι σε αλισβερίσι. Ξέφυγαν από τον αρχικό στόχο. Έσβησαν κάθε κόκκινη γραμμή την οποία οι ίδιοι είχαν θέσει. Άλλαξαν τα φώτα στο σχεδιασμό στον οποίο είχε η Κυβέρνηση καταλήξει. Έχοντας πληρώσει ένα καρό λεφτά σε ένα σωρό εμπειρογνώμονες τους οποίους για χρόνια έφερνε για να της δώσουν τα φώτα τους. Χωρίς να ερυθριούν, πλάσαραν προχθές στο λαό, με νέες ηχηρές φανφάρες, το τελικό «επίτευγμά» τους. Φρόντισαν, απλώς, οι αφιλότιμοι, να το ντύσουν με ένα λαμπερό περιτύλιγμα. Έτσι ώστε να κρύψουν το παραμορφωμένο περιεχόμενο».

Βεβαίως, αυτή την στιγμή η ουσία βρίσκεται αλλού. Ο πλέον αρμόδιος, εκείνος ο οποίος έχει την πολιτική ευθύνη εφαρμογής της μεταρρύθμισης, ο υπουργός Εσωτερικών, προειδοποιεί ότι ενδέχεται το εγχείρημα να αποτύχει. Τι κάνετε κύριοι των κομμάτων και κυρία Αννίτα της Βουλής; Κλείνετε τα αφτιά; Αν σε ένα – δύο χρόνια ο ΥΠ.ΕΣ. επιβεβαιωθεί τι γίνεται; Το τεράστιο κόστος θα το επωμιστούν οι φορολογούμενοι πολίτες.

Δύο τινά μπορεί να ισχύουν. Ο Υπουργός, φοβούμενος ενδεχόμενη αποτυχία ή έστω τεράστια προβλήματα, να προκάλεσε θόρυβο ώστε να μπορεί να ισχυριστεί ότι είχε προειδοποιήσει. Ο Υπουργός να έχει δίκαιο, οπότε να μιλάμε για ένα τεράστιο πολιτικό έγκλημα και η ευθύνη να είναι αποκλειστικά δική σας.

Με το να ρίχνετε χειροβομβίδες κρότου λάμψης, δεν σταματάτε την πορεία στην καταστροφή. Κάποιος πρέπει να το πράξει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν συμφωνεί με τον Υπουργό του γιατί δεν καλεί τη Βουλή να το συζητήσουν και να αλλάξουν, έστω και τώρα, ό,τι πρέπει να αλλάξει; Η Αννίτα, αντί να βγάζει θορυβώδεις ανακοινώσεις, γιατί δεν καλεί σύσκεψη αρχηγών και τον υπουργό να συναποφασίσουν τι πρέπει να πράξουν;

Ο σχεδιασμός της μεταρρύθμισης ήταν έγκλημα. Η τροποποίησή του στη Βουλή μεγαλύτερο έγκλημα. Αν αφεθεί να εφαρμοστεί με δεδομένη την αποτυχία θα ισοδυναμεί με αυτοκτονία!