ΜΕ τη συμμετοχή πάνω από 40 χωρών η Κυπριακή Δημοκρατία θα φιλοξενήσει σήμερα Διάσκεψη για επιχειρησιακό συντονισμό των επόμενων βημάτων στην εφαρμογή του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα. Τούτο ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, όταν προχθές βρέθηκε στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία αναδεικνύει για μια ακόμη φορά το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία αποτελεί τη γέφυρα προς την Μέση Ανατολή και είναι η χώρα, που μπορεί να αποτελέσει το διάδρομο προς την εμπόλεμη ζώνη. Μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να μεταφέρεται η ανθρωπιστική βοήθεια προς τον λαό της Γάζας, ο οποίος δέχεται συνεχείς επιθέσεις από το Ισραήλ. Να μεταφερθεί η βοήθεια προς ανθρώπους αυτούς που υποφέρουν.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την έκθεση μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ από τώρα έως τον Μάιο αναμένεται λιμός στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου 300.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι λόγω των συγκρούσεων. Σε ολόκληρη της Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση «καταστροφικής πείνας» έχει αυξηθεί σε 1,1 εκατομμύριο – δηλαδή στον μισό πληθυσμό του θύλακα, σύμφωνα με την έκθεση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC).

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ σύναξη είναι σημαντική καθώς αυτή «θα αφορά την αύξηση των δυνατοτήτων κατά τη αναχώρηση, τη μεταφορά αλλά και του δικτύου διανομής, καθώς και τη δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση του έργου». Το ταμείο αυτό, όπως  εξήγησε ο κ. Κόμπος, θα πρέπει να είναι ειδικά στοχοθετημένο καθώς το έργο του θαλάσσιου διαδρόμου θα είναι μακροπρόθεσμο.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ στόχος είναι να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους. Κι αυτός ο στόχος μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τη σημαντική συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μεγάλη καθοριστική συνδρομή όλων των Οργανισμών και χωρών, που συντάσσονται με το σχέδιο «Αμάλθεια». Αυτό το ρόλο τον διεκδίκησε η Λευκωσία και κατάφερε να τον εξασφαλίσει. Και το σημαντικό είναι πως αυτός ο ρόλος αναγνωρίζεται διεθνώς. Αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των χωρών, που σπεύδουν να συμβάλουν στην ανθρωπιστική βοήθεια.

ΤΗΝ ίδια ώρα συνεχίζεται η μεταφορά φορτίων με βοήθεια προς τη Γάζα. Αυτό προφανώς και δεν είναι αρκετό και γι αυτό και συνέρχονται σήμερα στη Λευκωσία οι εκπρόσωποι σαράντα και πλέον κρατών. Για συντονισμό και ενίσχυση της προσπάθειας.