Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ πλευρά επανέρχεται στο θέμα της Ενέργειας. Κι όταν επανέρχεται αυτό σημαίνει, πάντα, ότι «φρεσκάρει» παράλογες και ακραίες αξιώσεις. Ακραίες διεκδικήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τουρκική κατοχική πλευρά συνηθίζει να συντηρεί το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου από την ίδια. Αυτός είναι άλλωστε ο διαχρονικός στόχος της.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Άλπαρσλαν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε προ ημερών ότι οι δραστηριότητες έρευνας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγονται από το Υπουργείο του στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και δεν θα επιτραπεί καμία βλάβη στα δικαιώματα της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ». Είναι προφανές πως αυτή η αναφορά περί δικαιωμάτων δήθεν της παράνομης αποσχιστικής οντότητας παραπέμπει σε νέες παράνομες γεωτρήσεις, που θα διενεργήσει η κατοχική πλευρά. Παραπέμπει σε αντίδραση της, που θα υπάρξει όταν ξεκινήσουν γεωτρήσεις από αδειοδοτημένες από τη Λευκωσία γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΟΠΩΣ είναι γνωστό, η Τουρκία έχει επιβάλλει στο κατοχικό καθεστώς μια «συμφωνία» ώστε η τουρκική εταιρεία πετρελαίων, ΤΡΑΟ, να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές «ελέγχου» της κατοχικής δύναμης. Αυτές οι περιοχές, ως γνωστό βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Όλα αυτά τα εντάσσουν στο «όραμα» της «Γαλάζιας Πατρίδας».

ΣΤΟ ίδιο μήκος κύματος μίλησε και το παράφωνο φερέφωνο της Άγκυρας, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά τα συμφέροντα της κατοχικής δύναμης αντί της Κύπρου, των Τουρκοκυπρίων. Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών της αποσχιστικής οντότητας, Ταχσίν Ερτογρούλογλου επανήλθε στη γνωστή «εισήγηση» για την μεταφορά του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στα ανοιχτά της Κύπρου στην Ευρώπη δια μέσου της Τουρκίας. «Εάν πρόκειται να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος της Γαλάζιας Πατρίδας, υπάρχει μόνο ένας τρόπος. Η ‘’ΤΔΒΚ’’ θα εμπλακεί και σε αυτές τις προσπάθειες και η Τουρκία θα πρωτοστατήσει σε αυτό το έργο» είπε ο κ. Ερτουγρούλογλου. «Τα πλούτη θα μεταφερθούν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Δεν υπάρχει άλλη φόρμουλα εκτός από αυτή» πρόσθεσε.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως η Άγκυρα προετοιμάζει το επόμενο βήμα. Το έχει ξανακάνει διενεργώντας παράνομες σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Και δεν αποκλείεται το επόμενο βήμα, όταν η κατοχική Τουρκία θα αποφασίσει να κλιμακώσει την ένταση να προχωρήσει στην αποστολή γεωτρύπανου στην ΑΟΖ της Κύπρου, νοτίως του νησιού. Όπως το έπραξε και στο παρελθόν.