ΟΙ εκλογές του Ιουνίου έχουν μια ιδιαιτερότητα. Θα διενεργηθούν ταυτόχρονα εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπό τη νέα μορφή των δομών που διαμορφώθηκαν με τη μεταρρύθμιση, με εκείνες για την ανάδειξη μελών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για εκλογές  για δυο θεσμούς, που οι πολίτες πρέπει να επενδύσουν. Η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφορά την καθημερινότητα των πολιτών. Αφορά τις τοπικές κοινωνίες, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων μας. Η επιλογή των έξι ευρωβουλευτών , που θα εκπροσωπούν την Κυπριακή Δημοκρατία στις Βρυξέλλες, σε ένα βασικό πυλώνα και θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πάρα πολύ σημαντική. Επηρεάζει τη χώρα αλλά και το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των πολιτών στις εκλογές, όχι μόνο τις επικείμενες αλλά γενικά σε όλες, αποτελεί ασφαλώς μια αναγκαιότητα. Για να λειτουργεί ένα αντιπροσωπευτικό σύστημα όσο γίνεται περισσότερο, θα πρέπει οι πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες. Για να εκπροσωπούνται οι πολίτες, για να είναι η αντιπροσώπευση πλουραλιστική θα πρέπει να είναι μεγάλη η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες.  Τα όσα αναφέραμε πιο πάνω είναι αυτό που πρέπει να γίνεται. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η αποχή, όπως είναι γνωστό σε όλους, είναι μεγάλη. Και αυξάνεται συνεχώς.

ΓΙΑ  να κινητοποιηθεί η κοινωνία και να προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες, χρειάζεται, τελικά, το κράτος να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς της. Είναι προφανές πως η κινητοποίηση θα έπρεπε να γίνεται από τους ίδιους τους πολίτες. Να μην χρειάζονται εκστρατείες. Ωστόσο, η πραγματικότητα και τα δεδομένα άλλα είναι που δείχνουν. Ότι χρειάζονται εκστρατείες και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να προσέλθουν προς την κατεύθυνση της συμμετοχής στις εκλογές. Αυτό κατά την άποψη μας, επιβάλλεται να γίνει. Να αναλάβει, δηλαδή, το κράτος μια μεγάλη εκστρατεία για την ενθάρρυνση των πολιτών να προσέλθουν στις κάλπες .

ΒΕΒΑΙΩΣ, η αποχή για να μειωθεί θα πρέπει να γίνουν κι άλλα πολλά. Η αποχή θα μειωθεί μέσα από την αποκατάσταση της  εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα. Αυτός ο δρόμος, ωστόσο,  θα είναι μακρύς και αμφιβόλου κατάληξης, κυρίως γιατί αποφεύγεται επιμελώς η αναζήτηση των πραγματικών λόγων της απαξίωσης. Πολλές φορές έχουμε ακούσει, κυρίως την επομένη των εκλογών, ότι τα κόμματα θα εργαστούν με στόχο να επανέλθουν οι πολίτες στις κάλπες. Εκπρόσωποι κομμάτων  δηλώνουν πως εργάζονται προς την κατεύθυνση αποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου της αποχής. Το πώς σκέφτονται να φέρουν στις κάλπες τους πολίτες δεν είναι γνωστό. Βεβαίως, αυτές οι εξαγγελίες σύντομα μετά τη δημοσιοποίηση τους σβήνουν. Δεν επανέρχονται στη δημόσια σφαίρα.