Η ΦΟΝΙΚΗ επίθεση του Ισραήλ κατά ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό έχει ενισχύσει το φόβο και την ανησυχία για κλιμάκωση των συγκρούσεων και απάντηση της Τεχεράνης.  Μετά την ενέργεια αυτή του Ισραήλ, που έγινε για προφανείς λόγους, οι μεγάλοι παίκτες σπεύσουν να αποτρέψουν τις προδιαγραφόμενες δυσμενείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ αυτή του Ισραήλ, το οποίο επιτέθηκε σε διπλωματική αποστολή, σε άλλη χώρα, τη Συρία, ενδεχομένως να οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο. Σημειώνεται δε και η δήλωση του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ότι το εβραϊκό κράτος «θα τιμωρηθεί» για την πρόσφατη, φονική επιδρομή εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό. Μια δήλωση, που έχει κινητοποιήσει τους Αμερικανούς, αλλά κι άλλες δυνάμεις. Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τι θα σημαίνει μια επίθεση του Ιράν σε αυτή τη φάση. Οι Αμερικανοί αν και προδήλως απορρίπτουν τέτοιες πρακτικές από πλευράς του Τελ Αβίβ, έχουν σπεύσει τόσο διά του Προέδρου Μπάιντεν όσο και διά του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνγκεν, να δηλώσουν ευθέως ότι σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν αποφασιστικά το Ισραήλ».

ΟΙ διαβεβαιώσεις αυτές της Ουάσινγκτον δίνονται προς το Τελ Αβίβ τη στιγμή κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεμβαίνουν προς κράτη, που μπορούν να επηρεάσουν την Τεχεράνη για να μην απαντήσει στην επίθεση των Ισραηλινών.

ΕΔΩ και έξι μήνες συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα. Η περιοχή έχει ισοπεδωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έχουν φθάσει στις 35.000, σημαντικός αριθμός από αυτούς είναι παιδιά. Πέραν του 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστίνιοι έχουν μετακινηθεί. Ο πόλεμος αυτός συνεχίζεται παρά τις διεθνείς εκκλήσεις, οι οποίες, ωστόσο, είναι χλιαρές.

ΤΟ Ισραήλ έχει με τις ενέργειες και τον ισοπεδωτικό τρόπο προσέγγισή του χάσει την όποια υποστήριξη είχε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, την 7 Οκτωβρίου. Τούτο, φαίνεται να την έχει οδηγήσει και στην επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου. Για να προκληθεί αντίδραση του Ιράν και να τύχει υποστήριξης. Από τους Αμερικανούς κι άλλους. Αλλά οι επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι δυσμενείς και καταστροφικές για όλους.

ΜΕ αυτό τον τρόπο το Ισραήλ αποσταθεροποιεί την περιοχή. Αυτό το πράττει εδώ και μήνες, αλλά με την τελευταία ενέργεια, επιχειρεί να εμπλέξει και  το Ιράν. Κάποιες δυνάμεις πρέπει να παρέμβουν και να σταματήσουν αυτή την καταστροφική πορεία.