Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ  της έντασης στην περιοχή μας, με ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης, επηρεάζει στο σύνολο της, σχεδόν, όλη τη διεθνή κοινότητα. Πρωτίστως, όμως, τη γειτονιά μας. Εκτιμάται ότι η απάντηση του Ιράν στο κτύπημα του Ισραήλ, δημιουργεί νέα δεδομένα και ενισχύει την πιθανότητα κλιμάκωσης του πολέμου.

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. Τις παρακολουθεί επειδή αναμένεται πως λόγω της διαμορφούμενης κατάστασης, πιθανόν να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας.

ΗΔΗ η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου με τις μαζικές αφίξεις Σύρων. «Βρισκόμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση πραγμάτων, είναι δύσκολες οι αποφάσεις, πάντα εντός του πλαισίου της νομιμότητας, που έχουν ένα και μοναδικό στόχο: να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού», ήταν η σχετική δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αναφορικά με το θέμα, προαγγέλλοντας και αλλαγές.

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ  αναμένεται ότι πιθανόν η χώρα μας να κληθεί να φιλοξενήσει αμάχους. Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος ανέφερε ότι το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ έχει ενεργοποιηθεί. «Το Υπουργείο Εξωτερικών, από την περασμένη Παρασκευή, έχει ενεργοποιήσει το Εθνικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, σε περίπτωση που θα χρειαζόταν να υπάρξουν εκκενώσεις από την περιοχή». Σημειώνεται ότι στο πεδίο αυτό, τέτοιες αποστολές η Κυπριακή Δημοκρατία τις έχει φέρει σε επιτυχία και στο παρελθόν.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ τα τεκταινόμενα με κομμένη την ανάσα. Γιατί επηρεάζεται η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως καμία εμπλοκή εμμέσως ή ευθέως  της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τεκταινόμενα. Εξ ου και η έντονη τοποθέτηση τόσο από πλευράς Προέδρου Χριστοδουλίδη, όσο και από πλευράς Υπουργού Εξωτερικών πώς δεν υπάρχει καμία ενεργός εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι καλό να ξεκαθαρίζεται συνεχώς.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με όλα αυτά υπάρχει και η πτυχή της ασφάλειας και η ευθύνη εν πολλοίς  της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή προστασίας σε τυχόν στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων καθώς εκτιμάται ότι θα  υπάρξει έξαρση τρομοκρατικών χτυπημάτων ανά το παγκόσμιο.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως είμαστε ενώπιον μιας δύσκολης κατάστασης. Θεωρούμε πως οι ισχυροί του πλανήτη θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Να παρέμβουν για να σταματήσουν τον πόλεμο. Να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων. Να μην προχωρήσουν τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν σε μια πολεμική σύρραξη.