… σαν επανάληψη από το παρελθόν. Ντυμένη όμως με υποσχέσεις για πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά δεν τα ακούμε για πρώτη φορά. Ταυτόχρονα, διατυπώνονται και νέες εξαγγελίες. Ενδιαφέρουσες και απαραίτητες. Αλλά έχουμε μάθει πλέον να κρατάμε μικρό καλάθι. Να μην παρασυρόμαστε σε ενθουσιασμό.

Οι φρέσκες ανακοινώσεις αφορούν πράγματα που σίγουρα πρέπει να γίνουν. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσες χθες οι ανακοινώσεις για το λεγόμενο «Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων».

Μέγα το πρόβλημα. Αφορά πολλά σπιτικά. Είναι παγκόσμιο. Και έχει πολλά παρακλάδια. Είναι δύσκολο εγχείρημα λόγω της ευαλωτότητας των ανηλίκων, αλλά και της καταλυτικής επίδρασης των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη εκδήλωση του φαινομένου.

Προτείνονται, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, άλλα 69 και άλλες 29 πολιτικές κατευθύνσεις. Ενδεικτικά, δύο από τα μέτρα είναι το λεγόμενο Kids Wallet (το Πορτοφόλι του Παιδιού!), για τον έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου ενός ανηλίκου από τους γονείς. Όπως και το Age Verification (Επαλήθευση της Ηλικίας) απαραίτητο για την εγγραφή σε πλατφόρμες.

Το κράτος κρίνει ότι η ψηφιακή ενηλικίωση ενός παιδιού είναι όταν συμπληρώσει τα 15 έτη βίου.

Σε αυτόν το διαδικτυακό μας κόσμο, η άκριτη απόρριψη είναι κακή και αντιπαιδαγωγική. Στις Σκανδιναβικές χώρες, που είναι έτη φωτός μπροστά από εμάς σε πολλούς τομείς, αλλά ειδικά στην εκπαίδευση, εισαγάγουν τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία στον κόσμο του ίντερνετ, με όλες τις πλατφόρμες του, ακόμα και με τα social media.

Το αντίδοτο για το θέμα της βίας μεταξύ των ανηλίκων, αντιμετωπίζεται …ομοιοπαθητικά. Με έναν υψηλό παιδαγωγικό τρόπο, ενισχυμένο και με ψυχολόγους, δημιουργούνται στα παιδιά κίνητρα, μέσω ειδικών δράσεων, να νοιώσουν βιωματικά την χαρά και την δύναμη της φιλίας, της αλληλεγγύης, της βοήθειας και, σε τελική ανάλυση, της χαράς.

Κατά τα λοιπά, εδώ στη Μητέρα Πατρίδα μπήκαμε κιόλας στην περίοδο της υποβολής των φορολογικών μας δηλώσεων για το έτος 2024. Δοκιμάζονται τα νεύρα των νορμάλ ανθρώπων που δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει, ολόχρονα, όχι μόνο τώρα, να συζητάμε και να αναλύουμε αυτά.

Τέτοιες μέρες κάθε χρόνο, πολλά χρόνια, όλα τα μέσα ενημέρωσης, μαζί και ο κόσμος βεβαίως, συζητάνε για τις φορολογικές τους δηλώσεις. Αυτό, πραγματικά δεν γίνεται σε καμία σοβαρή χώρα της Ευρώπης. Εδώ, έχουν κτιστεί καριέρες από τα φορολογικά. Οι δε δημοσιογράφοι που ειδικεύτηκαν σε αυτά, έχουν γίνει περιζήτητοι για να συζητάνε με φοροτεχνικούς στα ράδια και να καταλήγουν –και εύκολα μάλιστα– βουλευτές εδώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Χαρακτηριστική περίπτωση ο Γιώργος Αυτιάς, που οι εκπομπές του στην τηλεόραση επί χρόνια ήταν …φορολογικές. Έφερνε και ειδικούς και στην ουσία «υπαγόρευαν» στον κοσμάκη, πώς να κάνουν τη δήλωση και σε ποιο φοροτεχνικό γραφείο να απευθυνθούν.

Έχει πολλές ιδιαιτερότητες η ωραία μας Ελλάδα. Να μερικές:

> Στον Αντέννα μεταδίδεται κάθε μέρα το γνωστό, διεθνές τηλεπαιχνίδι «Ποιος Θέλει να Γίνει Εκατομμυριούχος». Μόνο που το ανώτατο ποσό που κερδίζουν οι διαγωνιζόμενοι είναι €100.000. Δηλαδή, υπολείπονται άλλα €900.000 για να δικαιολογείται ο τίτλος!

> Κάθε μέρα που πάω στη δουλειά μου, περνάω από ένα γραφείο, που η ταμπέλλα του γράφει «Νομιμοποίηση Αυθαιρέτων»!

> Σχεδόν κάθε απόγευμα, σε κάποια κανάλια της συμφοράς, εμφανίζεται ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος, ο Κυριάκος Βελόπουλος, που πουλάει και βιβλία και είχε δηλώσει κάποτε ότι είναι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που έχει χειρόγραφα του Ιησού Χριστού και το χειρότερο, βρέθηκαν πάρα πολλοί να τον πιστέψουν. Επίσης, ο τηλεπωλητής της Ελληνικής Λύσης πουλάει και διάφορες κρέμες «διά πάσαν νόσον και μαλακίαν», όπως λένε οι Γραφές μας.