Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανήμερα της επετείου της εισβολής, με πομπώδες ύφος, αλαζονικό και επιβλητικό, επισκέφθηκε τα κατεχόμενα. Για να χειροκροτήσει τους εγκάθετους του και να χειροκροτηθεί ως  δήθεν ελευθερωτής. Πρωτίστως, όμως, για να επιθεωρήσει τα υπό κατοχή, από την Τουρκία, εδάφη της Κύπρου.

Κατά την σύντομη παραμονή του, τέλεσε  εγκαίνια σε χρηματοδοτούμενα από την Τουρκία έργα ( υπάρχουν και έργα που δεν τα πληρώνει η κατοχική δύναμη;). Πρόκειται για έργα που γίνονται στο πλαίσιο της εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων. Εδραίωση της κατοχής. Κτίζουν αβέρτα σε ελληνοκυπριακές περιουσίες κατασκευάζοντας, δήθεν, έργα «κοινής ωφελείας», που ουσιαστικά εξουδετερώνουν κάθε προοπτική συζήτησης του περιουσιακού. Τις υπόλοιπες ελληνοκυπριακές περιουσίες τις ξεπουλούν σε ξένους για να τις… αναπτύξουν.  Τσιμεντώνουν την κατοχή, επιχειρούν να αποτρέψουν συζητήσεις. Βεβαίως, όσο τσιμέντο και να ρίξουν δεν πρόκειται να εξουδετερώσουν τα δικαιώματα. Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν σβήνονται. Ό,τι και να κάνει ο Ερντογάν, η κατοχική Τουρκία αυτά τα δικαιώματα δεν παραγράφονται. Κι αυτό το γνωρίζουν στην Άγκυρα καθώς το βιώνουν και με τις περιουσίες των Ελλήνων της Πόλης, Θα τα βιώσουν εντονότερα με τις διώξεις σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών, γι αυτό και τους ενοχλεί και αντιδρούν.

Ήλθε, λοιπόν, ο Ερντογάν μαζί με τον πρώην αρχικατάσκοπο και νυν υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν κι άλλους συνεργάτες του για να διακηρύξει, μεταξύ άλλων, ότι έχει βαρεθεί να συζητά το Κυπριακό. Σάμπως και συζήτησε ποτέ τόσα χρόνια η Τουρκία σοβαρά. Ουσιαστικά ροκάνισμα του χρόνου γινόταν.

Τι άλλο είπε ο Ερντογάν; Ότι στηρίζει το «όραμα» Τατάρ για λύση δυο κρατών. Στηρίζει, όπως εξήγησε, την πολιτική του κατοχικού ηγέτη. Δηλαδή, αποφάσισε ο Ερσίν Τατάρ να «αλλάξει» πολιτική στο Κυπριακό, να υποστηρίξει λύση στη βάση τα δυο κράτη και η Τουρκία ακολούθησε. Η Τουρκία, η οποία κατέχει τη μισή Κύπρο, ελέγχει πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομία τα κατεχόμενα, σύρεται από τον Τατάρ; Η χώρα, που χρηματοδοτεί με εμβάσματα το κατοχικό καθεστώς για να μπορεί να λειτουργήσει αφήνει τον εκάστοτε κατοχικό ηγέτη να αποφασίζει; Πέραν του γεγονότος ότι αυτό είναι εκτός πραγματικότητας, μάλλον πλασάρεται για να μην είναι στην εξίσωση η κατοχική δύναμη. Να διαιωνίζεται η διαχρονική στρέβλωση ότι το Κυπριακό είναι δικοινοτική διαφορά. Αυτό που διαιωνίζεται και με την ακολουθούμενη διαδικασία αλλά και με τα αφηγήματα ότι «πρέπει να τα βρουν οι δυο κοινότητες» και να «επανενωθεί» η Κύπρος. Όχι να απελευθερωθεί αλλά να «επανενωθεί». Λες και χώρισε το νησί από σεισμό και θα συγκολλήσουν τα δυο κομμάτια.

Ο Ερντογάν ήλθε στα κατεχόμενα για να στείλει το μήνυμα της μη λύσης. Έθεσε τους όρους του, που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί και κάλεσε τρίτες χώρες, στις οποίες ασκεί μεγάλη επιρροή, να αναγνωρίσουν το κατοχικό καθεστώς. Το παράνομο παρασιτικό μόρφωμα, που κατασκεύασε η Τουρκία.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Συζητείται κατά πόσο έγινε ένα βήμα ή μισό μπροστά. Συντήρηση της διαδικασίας έγινε μέχρι τον Οκτώβριο. Γιατί μέχρι τον Οκτώβριο; Γιατί αφελώς, κάποιοι πιστεύουν πως εάν ηττηθεί στις ψευδοεκλογές ο Τατάρ και επιλεγεί για παράδειγμα, ο «προοδευτικός» Τουφάν Ερχουμάν, θα αλλάξει πολιτική η Τουρκία. Έχει άνθρωπο, εντός και εκτός Κύπρου, που πιστεύει ότι ο Τατάρ ( ειδικά ο συγκεκριμένος) επιβάλλει πολιτική στην Τουρκία; Κι όμως υπάρχουν. Και εντός και εκτός Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και ο Ντενκτάς, που θεωρείτο ισχυρός παίκτης με προσβάσεις στο στρατό και στο βαθύ κράτος της Τουρκίας, δεν μπορούσε να καθορίσει πολιτική στο Κυπριακό. Όλοι θυμούνται, πλην των… ξεχασιάριδων, ότι ο Ερντογάν τον συνταξιοδότησε μέσα σε ένα βράδυ και χωρίς να τον ρωτήσει. Με συνοπτικές διαδικασίες.