Το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί δεν είναι η ολοκληρωτική κατάρρευση του ΓεΣΥ. Το χειρότερο είναι να παραμείνει ως έχει και να σέρνεται με όλες τις παθογένειες του οι οποίες όχι μόνο προκαλούν τεράστια ταλαιπωρία, αλλά άρχισαν να γίνονται επικίνδυνες.

Προ ΓεΣΥ, μία μερίδα των πολιτών ήταν συμβεβλημένοι με ασφάλειες, προσωπικές ή ομαδικές, μέσω επαγγελματικών οργανώσεων και συντεχνιών, τυγχάνοντας μίας αξιοπρεπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Φυσικά, δεν ήταν δωρεάν, όπως ούτε και τώρα είναι. Αυτό όμως αφορούσε μία μερίδα του πληθυσμού. Η πλειοψηφία των πολιτών εξαρτάτο από την περίθαλψη των δημόσιων νοσηλευτηρίων η οποία είχε πολλά προβλήματα. Κι ενώ το ζητούμενο ήταν να μπορούμε να απολαμβάνουμε όλοι, με ένα Γενικό Σύστημα Υγείας, αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καταλήξαμε να έχουμε όλοι αυτό που θέλαμε να διορθώσουμε. 

Ως δικαιολογία ακούμε διαρκώς πως φταίνε οι καταχρήσεις. Όταν ένας πολίτης όμως τηλεφωνά στον προσωπικό του γιατρό ζητώντας του να πιστοποιήσει τον θάνατο ενός δικού του ανθρώπου, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες που είναι αναγκαίες σε τέτοιες περιπτώσεις κι αυτός αρνείται, ποιος καταχράται το σύστημα; Μήπως αυτός που δεν χρειάζεται να εκτελεί το καθήκον του γιατί ότι και να γίνει θα έχει το εισόδημα του βάσει του αριθμού των εγγεγραμμένων ασθενών; 

Όταν ένας άνθρωπος με ακρωτηριασμένα τα δάκτυλα γυρίζει από γιατρό σε γιατρό κι από νοσηλευτήριο σε νοσηλευτήριο χωρίς καμία ανταπόκριση, το πρόβλημα είναι οι καταχρήσεις; 

Όταν ένας άνθρωπος πάει στο γιατρό του με πόνους στο στήθος κι αυτός αντί να τον παραπέμψει σε ειδικό, του γράφει παυσίπονα μήπως το κάνει λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί στην έκδοση παραπεμπτικών; Ο άνθρωπος, 34 χρόνων, πέθανε δύο μέρες μετά και φυσικά οι δικοί του δεν θα δεχτούν ποτέ πως αν τύγχανε περίθαλψης όταν τη ζήτησε η εξέλιξη θα ήταν η ίδια.  

Προ ΓεΣΥ, το υπουργείο Υγείας και όλοι σχεδόν οι ιατρικοί φορείς μας καλούσαν να μην παραλείπουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις γιατί η πρόληψη είναι το ήμισυ του παντός. Οι γυναίκες να κάνουμε κάθε χρόνο Pap test, μαστογραφία, οι άντρες να κάνουν εξετάσεις για προστάτη, οι άνω των 50 να κάνουμε κολονοσκόπηση, τεστ για οστεοπόρωση, να ελέγχουμε τον θυροειδή, να κάνουμε αιματολογικές και γενικές εξετάσεις, ώστε να προλαμβάνονται σοβαρές ασθένειες. Σήμερα, μας λένε πως όλες αυτές οι εξετάσεις δεν χρειάζονται να γίνονται τακτικά γιατί αποτελούν μέρος της κατάχρησης. Αντ΄αυτού να αφηνόμαστε στη φροντίδα του προσωπικού γιατρού και στα μαντζούνια της γιαγιάς για να μην χρεοκοπήσει το ΓεΣΥ. Στο μεταξύ, οι ιατρικές επιχειρήσεις αυξάνονται και πληθύνονται όπως κάποτε οι τράπεζες.