Τις δηλώσεις Ερντογάν για κατάκτηση της Κύπρου…σχολιάζει ο Φίλιππος Μιχαηλίδης.

Είδαμε τις νέες δηλώσεις Ερντογάν ότι «αν δεν σταματούσαμε το 1974, θα καταλαμβάναμε όλη την Κύπρο.»

Αυτό προφανώς το θυμήθηκε ο Ερντογάν μετά την πρόσφατη ανύψωση του γοήτρου της Κύπρου με τον θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα και του γεγονότος ότι οι σχετικές ενστάσεις την Τουρκίας δεν λήφθηκαν υπόψη. Όμως ίσως, να ονειρεύεται και ο Ερντογάν να γίνει κατακτητής, όπως τον Ετζιεβίτ.

Ερντογάν εφέντη, ξέχαστο. «Το πουλί επέτασε.» Μου φαίνεται αδύνατο να επαναληφθούν οι συνθήκες του 1974, για να αρπάξεις κι εσύ την υπόλοιπη Κύπρο. Εξηγούμαι:

  1. «Τεθνήκασιν οι ζητούντες την ψυχήν του Μακαρίου: Χούντα, Κίσσινγκερ, ΣΙΑ, Έλληνες αξιωματικοί της ΣΙΑ, ΕΟΚΑ Β’, Γρίβας και όλη η Σάρα και η Μάρα των καιροσκόπων που ζήλευαν τον Μακάριο.»
  2. Ο Κυπριακός λαός έπαψε να εμπνέεται από το ιδεώδες της Ένωσης με την Ελλάδα. Αντιλήφθηκε ότι η Ένωση ήταν μια χίμαιρα, μια ουτοπία, που επεσσώρευσε τεράστια δεινά στην Κύπρο, δίνοντας την ευκαιρία στην χούντα και στους εδώ συνεργούς της να κάνουν το πραξικόπημα και μετά στην Τουρκία την αφορμή για εισβολή και αρπαγή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άλλωστε ήδη η Κύπρος έχει ενωθεί με 26 άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεν χρειάζεται ειδικά την Ένωση με την Ελλάδα.
  3. Άλλαξαν επίσης και οι συσχετισμοί δυνάμεων, Ερντογάν εφέντη. Τώρα δεν σε προστατεύει η Αμερική. Δεν σου δίνει αεροσκάφη. Δεν σε καλεί στον Λευκό Οίκο για διαβουλεύσεις. Σχεδόν έκλεισε τη βάση Ιντσιρλίκ και τη μετακόμισε στην Αλεξανδρούπολη στην Ελλάδα.
  4. Επιπλέον το Ισραήλ δεν είναι φιλική προς εσένα χώρα, όπως ήταν το 1974 όταν διέσωσε τους Τούρκους ναύτες που βομβαρδίστηκαν από την τουρκική αεροπορία.
  5. Το πιο σημαντικό, εάν ποτέ διανοηθείς επέκταση της Κατοχής στην Κύπρο, θα βρεις μπροστά σου και την Ισραηλινή Αεροπορία αφού το Ισραήλ επιτέλους αντιλήφθηκε πως θα είναι και το δικό του τέλος εάν το Ισλάμ καταλάβει και ολόκληρη την Κύπρο και το περικυκλώσει και στη θάλασσα.
    Πρόεδρε, το θέμα βρίσκεται στα δικά σου χέρια. Προώθησε άμεσα την αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ. Αυτό θα είναι η ασφάλεια μας.