Δεν πρέπει να γίνουν οποιεσδήποτε βεβιασμένες ή αποσπασματικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή
Οι πλείστες, αν όχι όλες, οι δράσεις, θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν υλοποιηθεί το τελευταίο διάστημα είναι συνυφασμένες με το νέο όραμα για την οικονομία και την κοινωνία. Αυτό βασίζεται στην υλοποίηση της νέας Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας «Όραμα 2035», που ετοίμασε το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ενέργειες που βρίσκονται υπό εξέλιξη ή θα δρομολογηθούν σύντομα.
Έχοντας ως υπέρτατο στόχο την ανάδειξη της χώρας μας ως ένα από τα καλύτερα μέρη παγκοσμίως για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται, θα πρέπει η Κύπρος να καταστεί κράτος πρότυπο, με μια ακμάζουσα, ανθεκτική οικονομία και μια δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο υλοποιείται σήμερα με ορίζοντα ολοκλήρωσης του το 2026, βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την υλοποίηση της Στρατηγικής «Όραμα 2035» και περιλαμβάνει σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις, μεταξύ αυτών και η φορολογική μεταρρύθμιση.
Το παρόν φορολογικό μας σύστημα θεσπίστηκε πριν από 21 χρόνια, για σκοπούς εναρμόνισης με το Κοινοτικό Κεκτημένο, όταν η Κύπρος επιτάχυνε τη διαδικασία για ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά το γεγονός ότι έκτοτε το πλαίσιο αυτό έχει βελτιωθεί και έχει εξυπηρετήσει τους σκοπούς του σε σημαντικό βαθμό, εντούτοις με βάση τα σημερινά δεδομένα καθίσταται ανεπαρκές για να διαχειριστεί επιτυχώς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως ένας διεθνής επιχειρηματικός και επενδυτικός προορισμός.
Την ανάγκη για σωστή και μελετημένη μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου έχει εντοπίσει εδώ και καιρό η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ). Άμεση προτεραιότητα είναι ο εκσυγχρονισμός και απλοποίηση του, διασφάλιση ότι θα καταστεί πιο αποτελεσματικό και ταυτόχρονα ελκυστικό προς τις ντόπιες και ξένες επιχειρήσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της εποχής και ταυτόχρονα να συνάδει με τις δεσμεύσεις της χώρας μας όπως περιλαμβάνονται στα πιο πάνω Σχέδια.
Παρόλο που χρονικά η περίοδος αυτή είναι ακόμα στιγματισμένη, τόσο με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις σχετικές κυρώσεις της ΕΕ οι οποίες σταδιακά επεκτείνονται με άγνωστη χρονική διάρκεια και επίδραση, όσο και με τον σχετικά ψηλό πληθωρισμό, η οποιαδήποτε αλλαγή στα φορολογικά δεδομένα της χώρας θα εντείνει την αβεβαιότητα, για τις επιχειρήσεις και θα επιδεινώσει την ελκυστικότητα της χώρας για ξένους επενδυτές. Γι΄ αυτό και δεν πρέπει να γίνουν οποιεσδήποτε βεβιασμένες ή αποσπασματικές αλλαγές όπως για παράδειγμα αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή.
Ως επιχειρηματική οργάνωση, η ΟΕΒ έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, με την ανάληψη των καθηκόντων των υπουργών της νέας κυβέρνησης στις αρχές Μαρτίου, έχει υποβάλει εμπεριστατωμένο υπόμνημα με όλες της τις θέσεις στον υπουργό Οικονομικών τονίζοντας ότι είναι επάναγκες να γίνει σφαιρική προσέγγιση και ορθολογικός σχεδιασμός της όλης προσπάθειας που αφορά τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.
Η ΟΕΒ εισηγήθηκε όπως το κράτος προχωρήσει τάχιστα με την ανάθεση του όλου έργου που ονομάζεται φορολογική μεταρρύθμιση, σε έγκριτο οίκο έτσι ώστε να τύχει δέουσας και ενδελεχούς μελέτης. Εννοείται φυσικά ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ αδήριτη η ανάγκη να συνεχιστεί απρόσκοπτα η επί του αντικειμένου συνεργασία του Κράτους με όλους τους παραγωγικούς φορείς της οικονομίας.
Το νέο φορολογικό καθεστώς που θα προκύψει θα πρέπει να είναι απλό, εύκολο στην εφαρμογή και να μην οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών βαρών τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες. Απεναντίας, θα πρέπει να στοχεύει σε μείωση του φορολογικού βάρους έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της Κύπρου με τη θέσπιση ενός φορολογικού πλέγματος που να αποτρέπει την παρανομία και συνάμα να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου οικονομικού μοντέλου. Ανάμεσα στις εισηγήσεις της ΟΕΒ περιλαμβάνεται η κατάργηση του εταιρικού τέλους, η μείωση φορολογιών στη λογιζόμενη διανομή κερδών, τόκων και μερισμάτων, του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και Ταμείου Πλεονάζοντος Προσωπικού.
Η ΟΕΒ θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις γύρω από το διεθνές φορολογικό και κανονιστικό περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται. Μέσω εποικοδομητικού διαλόγου θα μπορέσει να συμβάλει ως εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου στην μετεξέλιξη του φορολογικού μας συστήματος έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα, η αύξηση της αξιοπιστίας και η βελτίωση της εικόνας της χώρας μας.
* Διευθυντής Οικονομίας και Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ)