Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Τα τελευταία χρόνια έφεραν αρκετές προκλήσεις τόσο για την κυπριακή όσο και για την παγκόσμια οικονομία. Παρόλα αυτά, η Κύπρος έχει αποδείξει πως είναι μια χώρα ευέλικτη και ανθεκτική και απόλυτα ικανή να μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Ο τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης αναπτύσσεται κάθε χρόνο που περνά με ταχύτατο ρυθμό. Σε αυτό το πλαίσιο ο τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης δοκιμάστηκε και άντεξε τις προκλήσεις όπως αυτή της πανδημίας.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική που επικεντρώνεται στη διεθνοποίηση, τη σύνδεση με την κοινωνία-βιομηχανία και την ανάπτυξη κουλτούρας έρευνας, καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Το πανεπιστήμιο έχει εδραιωθεί πλέον ως εάν περιφερειακό κέντρο ποιοτικών πανεπιστημιακών σπουδών και έρευνας.

Όταν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε την ίδρυση του παραρτήματος της Ιατρικής του Σχολής στην καρδιά της Ευρώπης, στη Φρανκφούρτη, η πρώτη τέτοια εφόρμηση στην Γηραιά ήπειρο από κυπριακό εκπαιδευτικό ίδρυμα, θεωρήθηκε πρωτοφανές και φιλόδοξο. Παρόλα αυτά, τώρα διανύουμε το 2ο έτος λειτουργίας του παραρτήματος της Ιατρικής Σχολής και η ενέργεια αυτή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του οράματος μας για εξωστρέφεια και στρατηγική διεθνούς επέκτασης. Αξίζει να τονιστεί ξανά πως είναι η 1η φορά που κυπριακό πανεπιστήμιο επιχειρεί τέτοιου είδους ανάπτυξη στο εξωτερικό. Αποδεικνύει όμως ταυτόχρονα, πως η Κύπρος και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση έχει τεράστιες δυνατότητες.

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει καταστεί ως κορυφαίο ίδρυμα στην Ιατρική εκπαίδευση καθώς το πτυχίο Ιατρικής (MD) αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα στην ευρύτερη περιοχή που βραβεύτηκε με 5 αστέρια από το QS Top Universities. Το πρόγραμμα Ιατρικής  είναι επίσης πλήρως διαπιστευμένο μέσω της διαδικασίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιατρικής Εκπαίδευσης (World Federation of Medical Education – WFME).

Μέσα στα πλαίσια της στρατηγικής για διεθνή προσανατολισμό σημαντική εξέλιξη ήταν η λειτουργία του International Digital Economy College στην Κίνα, το οποίο αποτελεί μια κοινοπραξία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Minjiang University. Επιπλέον, οι στρατηγικές συμφωνίες στην Ευρώπη για προσφορά προγραμμάτων σπουδών προσδίδουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για το 2024 αλλά και μακροπρόθεσμα.

Το Πανεπιστήμιο, επενδύει στην έρευνα και εντατικοποιεί τις προσπάθειες του για εξασφάλιση μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών περισσότερων κονδυλίων για έρευνα τόσο από την ΕΕ, όσο και από άλλα ερευνητικά προγράμματα και οργανισμούς. Στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εξ αποστάσεως μονάδας με νέα καινοτόμα προγράμματα σπουδών, η εδραίωση των προγραμμάτων δια βίου μάθησης, η προσέλκυση ακαδημαϊκών και ερευνητών υψηλής ακαδημαϊκής στάθμης, η αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών με την ενίσχυση του e-governance και η επέκταση της Πανεπιστημιούπολης, η οποία θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024. Το νέο κτίριο θα εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες στις Σχολές Ιατρικής και Οδοντιατρικής καθώς και των προγραμμάτων Υγείας.    

Η Κύπρος, όπως και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, οφείλει να προλαμβάνει τις εξελίξεις, να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και τις νέες τάσεις της εποχής και να εξελίσσεται συνεχώς μέσω της γνώσης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργήσεις το δρόμο στον οποίο θες να βαδίσεις. Και μόνο έτσι προχωράς μπροστά – με το να κατανοείς τις προκλήσεις και να διαμορφώνεις τις προοπτικές για να τις υπερβείς.

Καθηγητής Ανδρέας Ευσταθίου

Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου