Τα Μεγάλα Δεδομένα (Βig Data) και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) είναι δύο μετασχηματιστικές τεχνολογίες. Aμφότερες οι δύο αυτές αποδιοργανωτικές τεχνολογίες, αναδιαμορφώνουν το τοπίο της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Τα Μεγάλα Δεδομένα, αφενός, αναφέρονται σε μεγάλους όγκους δομημένων και αδόμητων δεδομένων που παράγονται από μια πληθώρα πηγών, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μέσων, των αισθητήρων, των κινητών συσκευών και των συναλλακτικών συστημάτων. Τα δεδομένα αυτά, όταν συλλέγονται και αναλύονται αποτελεσματικά, παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη συμπεριφορά των καταναλωτών, την επιχειρησιακή απόδοση και τις αναδυόμενες τάσεις της αγοράς. Η στρατηγική αξία των δεδομένων ως περιουσιακού στοιχείου που μπορεί να ενημερώσει κάθε πτυχή της επιχειρηματικής ανάπτυξης αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο από τους επιχειρηματίες, από τη σύλληψη της ιδέας και την κατασκευή πρωτοτύπων έως το μάρκετινγκ και την εξυπηρέτηση πελατών.
Η τεχνητή νοημοσύνη, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει μια σειρά τεχνολογιών που επιτρέπουν στις μηχανές να μιμούνται την ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως η μηχανική μάθηση, η επεξεργασία φυσικής γλώσσας και η υπολογιστική όραση. Αυτά τα εργαλεία επιτρέπουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις να αυτοματοποιήσουν εργασίες και να αντλήσουν βαθύτερο νόημα από σύνθετα μοτίβα δεδομένων. Μπορούν επίσης να κάνουν ακριβείς προβλέψεις και να προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους σε πραγματικό χρόνο. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να μαθαίνουν και να βελτιώνονται συνεχώς, καθιστώντας τα ιδανικά για τα γρήγορα και δυναμικά περιβάλλοντα που χαρακτηρίζουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Οι συγκεκριμένες αποδιοργανωτικές τεχνολογίες συνεργάζονται προκειμένου να δώσουν στα στελέχη των επιχειρήσεων τη δυνατότητα να εντοπίζουν νέες ευκαιρίες, να κάνουν τις λειτουργίες πιο αποτελεσματικές, να βελτιώνουν την αφοσίωση των πελατών και να αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους πιο εύκολα από ποτέ.
Συνεπώς, τα μεγάλα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργούν ως καταλύτες ευελιξίας και καινοτομίας, που είναι κρίσιμα χαρακτηριστικά για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που λειτουργούν με περιορισμένους πόρους και υψηλή αβεβαιότητα. Συγκεκριμένα, συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των όρων ανταγωνισμού, παρέχοντας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) πρόσβαση σε εξελιγμένες δυνατότητες που κάποτε ήταν αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων εταιρειών.
Μετά την πανδημία, η ανάγκη για ψηφιακή δύναμη και γρήγορη αλλαγή έχει κάνει αυτές τις τεχνολογίες πιο δημοφιλείς στις επιχειρήσεις.
Η κρίση του COVID-19 ανέδειξε τη σημασία των ευέλικτων, τεχνολογικά υποστηριζόμενων επιχειρηματικών μοντέλων που μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα σε διαταραχές. Οι επιχειρηματίες που αξιοποίησαν τα μεγάλα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν καλύτερα εξοπλισμένοι για να προσαρμοστούν, να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών και να βελτιστοποιήσουν τα ψηφιακά κανάλια. Αυτή η τάση συνεχίζεται και σήμερα, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και οι προσεγγίσεις που βασίζονται στα δεδομένα γίνονται θεμελιώδεις για την επιχειρηματική επιτυχία.