Ο Κωνσταντίνος Χάμπαλης παρουσιάζει τους νικητές και τους χαμένους της κυπριακής τηλεόρασης για την εβδομάδα 28 Ιουνίου – 4 Ιουλίου.

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ

1. Είναι οι μέρες εκείνες του χρόνου που το δεύτερο κρατικό κανάλι αποκτά υπόσταση. Σκοράρει στα δίκτυα της Nielsen και βγαίνει πρώτος σκόρερ των ημερών καθώς το Euro αποδεικνύεται το παυσίπονό του κατά τον χρόνιο πονοκέφαλό του.

10,8% Συνήθως, το καθημερινό δελτίο ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα που μεταδίδει το ΡΙΚ2, καταγράφει τηλεθεάσεις ίσα με τα λιπαρά ενός γιαουρτιού διαίτης. Αυτή τη φορά, ίσως από θαύμα ή από κάποια ξεχασμένη τηλεόραση συντονισμένη στη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης λόγω Euro, το «Haberler» κατέγραψε ποσοστό «ρεκόρ» για τα δεδομένα του.

 

12,4% Το «Κάμπινγκ», ολοκλήρωσε επιτυχημένα τον πρώτο κύκλο μετάδοσής του (17,1% κατέγραψε το τελευταίο επεισόδιο) και η παραγωγή του επέλεξε να δημιουργήσει ένα έξτρα επεισόδιο με όλα όσα συμβαίνουν στα παρασκήνια της σειράς. Προβλεπόμενη κίνηση, αν υπολογίσει κανείς την επιτυχία που σημείωσε η σειρά κατά τη διάρκεια της σεζόν αλλά όχι και τόσο εμπνευσμένη ώστε να προσεγγίσει περισσότερο κοινό.

25,3% Οικογενειακές Ιστορίες: Δράμα ή κωμωδία; Έργο τέχνης ή πίνακας τυπωμένος σε χαρτί τύπου Α4; Δεν πρόκειται για κάποιο επιμορφωτικό παιχνίδι αλλά ούτε το «Σε προσκυνώ γλώσσα» του Γιώργου Μπαμπινιώτη. Θα μπορούσε όμως να ήταν μια τρελή κωμωδία που έχει φτιαχτεί μόνο και μόνο για να σατιρίσει και να παρωδήσει τις ανάλογες κωμικές σειρές. Αν συμβαίνει αυτό τότε αναμφισβήτητα έχει κερδίσει τον τίτλο της καλύτερης κωμωδίας στην ελληνική και κυπριακή τηλεόραση. Που παρά τον χαμηλό προϋπολογισμό της καταγράφει υψηλές τηλεθεάσεις ξεπερνώντας μάλιστα παραγωγές με budget που ξεπερνούν το εκατομμύριο.

18,9% Ο Όσιος Αββακούμ έβαλε το χέρι του και οι «24 Ώρες» ολοκλήρωσαν επιτυχημένα τον φετινό κύκλο μεταδόσεων τους. Από το Ιερό Μητροπολιτικό Ησυχαστήριο στο Φτερικούδι, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου με ένα ιδιαίτερα συγκινητικό και αποκαλυπτικό επεισόδιο από το λεγόμενο «Άγιο Όρος της Κύπρου», έκλεισε τον φετινό κύκλο της εκπομπής του με μια όμορφη συνάντηση που άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές των τηλεθεατών και θα έγινε αφορμή για να γνωρίσει περισσότερος κόσμος τον Όσιο, το όνομα του οποίου σημαίνει «θερμός εναγκαλισμός». Αν και με βασικό αντίπαλό του τον ημιτελικό του «Survivor», ο Όσιος Αββακούμ έκανε το θαύμα του.

29,5% Κανείς δεν ανέμενε ότι το τελευταίο επεισόδιο των «24 Ωρών» του Alpha Κύπρου και η ταινία «Hercules» από τον ΑΝΤ1 θα γινόταν στενός κορσές στο προτελευταίο επεισόδιο του «Survivor». Ένας ημιτελικός ισάξιος του τελικού αλλά δεν κατάφερε να «τινάξει την μπάνκα» στον αέρα παρόλο που η τελική ετυμηγορία ήταν αρκετά ενθαρρυντική τόσο στο σύνολο του πληθυσμού όσο και στα δυναμικά κοινά που κατέγραψαν 35,3%. Πάντως, στην Ελλάδα, η τηλεθέαση κινήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με 33,4% και στο 30.7% στους 18-54.

 

19,2% Δεν είναι επιτυχία της δημόσιας τηλεόρασης το γεγονός ότι κατάφερε να προηγηθεί σε τηλεθέαση των υπόλοιπων σταθμών σχετικά με τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στην ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό. Αλλά ακόμη μία αποτυχία των διοικούντων του ΡΙΚ να κινητοποιηθούν άμεσα και να ξυπνήσουν από τον λήθαργο τη μηχανή της κρατικής τηλεόρασης που βρίσκεται διαρκώς σε airplane mode. Την ώρα που τέσσερις συνάνθρωποι μας άφηναν την τελευταία τους πνοή, η διεύθυνση του ΡΙΚ εξέδιδε ανακοίνωση σχετικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον παρουσιαστή/δημοσιογράφο Ανδρέα Γιόρτσιο. Είναι θέμα ηθικής πια κύριοι… Κι εσείς απλά διυλίζετε τον κώνωπα και καταπίνετε την κάμηλον.

 

Τι δεν είδαμε

5,3% Είτε σε επανάληψη, είτε σε κανονική προβολή, η «Γυναίκα» της Ελίτας Μιχαηλίδου δεν βρήκε τη θέση της στη δημόσια τηλεόραση. Ένα και το αυτό τα ποσοστά τηλεθέασης της.

3,5% Μια φάρσα θα είχε αξία εάν το υποψήφιο θύμα δεν ήταν υποψιασμένο για την πλάκα που του ετοίμαζε το «Fars Attack». Κι όταν κάτι είναι στημένο, έστω κι αργά, φαίνεται…

And the looser

1,6% Οι παντρεμένοι θα είχαν ψυχή εάν τα πράγματα πήγαιναν πολύ πιο καλύτερα και όχι σε οριστικό διαζύγιο με τους τηλεθεατές.