To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Η Νόρα το σκάει από το «Κουκλόσπιτο» στην ΕΘΑΛ
ΑΡΧΙΚΗSTAYING INΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Η Νόρα το σκάει από το «Κουκλόσπιτο» στην ΕΘΑΛ
  22 Οκτωβρίου 2019, 12:58 μμ  
Πρεμιέρα για το εμβληματικό έργο του Ερρίκου Ίψεν «Το Κουκλόσπιτο» από τη Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ στις 6 Νοεμβρίου. Το έργο-σταθμός στην παγκόσμια δραματουργία,το οποίο πραγματεύεται τη χειραφέτηση της γυναίκας σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Αύρας Σιδηροπούλου. 
 
Η παράσταση αυτή, σε μία νέα, αιχμηρά σύγχρονη, ελεύθερη απόδοση, καθιστά τα –τόσο οικεία— πρόσωπα του έργου ταυτόχρονα θύματα και θύτες κοινωνικών συμβάσεων που τα τραυματίζουν και τα κρατούν εγκλωβισμένα, μέχρι έως ότου μπορέσουν να κατακτήσουν έναν βαθμό αυτογνωσίας. Στη Νόρα, τον Τόρβαλντ, τον Κρόγκσταντ, την Κριστίνε και τον Δρα Ρανκ βλέπουμε να εναλλάσσεται η ανθρώπινη σκληρότητα αλλά και η αφοσίωση, ο κυνισμός και η τρυφερότητα, και, εν τέλει, να αναδύεται εύγλωττα το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και της αυτοπραγμάτωσης, που τους προσδίδει δραματικό μέγεθος αλλά και διαχρονική αλήθεια.
 
Η κοινωνική ματιά του συγγραφέα, φαντάζει περισσότερο από ποτέ σημαντική στην εποχή μας, όπου η γυναίκα εξακολουθεί να υφίσταται τον εξευτελισμό της ταυτότητάς της με ποικίλες μορφές, ανάμεσα στις οποίες και η εμπορευματοποίηση της σεξουαλικής υπόστασης. Πέρα από τα πιο πάνω, η ανατρεπτική, πρωτοποριακή για την εποχή της χειραφέτηση της Νόρας δεν παύει να συγκλονίζει τον σύγχρονο θεατή με μια ευρύτερα ανθρωπιστική έννοια.
 
Μέσα από τις ισχυρά δομημένες δυαδικές σχέσεις-καθρέφτες και τα ευφυή θεματικά και αισθητικά μοτίβα του Ίψεν, ο συμβολισμός του «κουκλόσπιτου» παραμένει αέναα πολυσήμαντος τόσο για τις γυναίκες όσο και τους άντρες που ασφυκτιούν μέσα την υποκρισία της κοινωνίας στην οποία ζουν, αλλά και μέσα στον ίδιο τους τον εαυτό· για αυτούς που έχουν επιλέξει συνειδητά ή και ασύνειδα μία δύσκολη πορεία προς την προσωπική ελευθερία.

Το έργο παραμένει, 140 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στην Ευρώπη το 1879, ιδιαίτερα επίκαιρο. Η Νόρα, κεντρικό πρόσωπο του έργου, είναι η πρώτη χειραφετημένη γυναίκα, που ξαφνικά «ξυπνά» και ξεκινά το ταξίδι της προς την αυτογνωσία. Εγκαταλείπει το «κουκλόσπιτό» της και κάνει τα πρώτα της βήματα σε έναν κόσμο διαφορετικό, σκληρό και μοναχικό, που, όμως, της δίνει ελπίδα για κάτι καλύτερο.
 
Συντελεστές 
Μετάφραση /σκηνοθεσία: Αύρα Σιδηροπούλου
Σκηνικά/κοστούμια: Γιώργος Τενέντες
Μουσική σύνθεση: Βάνιας Απέργης
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Video art: Άρτεμις Τζάβρα Bulloch
Bοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χατζηστυλλή
Hθοποιοί: Βασιλική Κυπραίου, Νεοκλής Νεοκλέους, Θανάσης Δρακόπουλος, Φώτης Αποστολίδης, Μυρτώ Κουγιάλη, Μαρία Πόβη, Λεωνίδας Έλληνας
  • Λεμεσός,  Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Πρεμιέρα: 6 Νοεμβρίου. Παραστάσεις: 8, 9, 12, 15, 16, Νοεμβρίου 2019 8.30μ.μ. 10 & 17 Νοεμβρίου 6.30μ.μ. 25877827
  • Λευκωσία, Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, 20, 21, 22 Νοεμβρίου 8.30μ.μ.
 
Πηγή: philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...