To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
«Χορέψτε αλλιώς χανόμαστε»: Σειρά προβολών γερμανικών ταινιών χορού
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • «Χορέψτε αλλιώς χανόμαστε»: Σειρά προβολών γερμανικών ταινιών...
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουαρίου 2020, 3:54 μμ

Με μια σειρά ταινιών χορού, το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου παρουσιάζει τέσσερις από του σημαντικότερους και διεθνώς αναγνωρισμένους Γερμανούς χορογράφους: την Μέρι Βίγκμαν, τον Κουρτ Γιόος, την Πίνα Μπάους και την Σάσα Βαλτς. Οι τέσσερις ταινίες, που θα προβληθούν από τις 13 μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, ρίχνουν φως στη ζωή και το έργο των τεσσάρων αυτών σπουδαίων μορφών του χορού.
 

Μέσα από τρεις βραδιές προβολών, το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου σε συνεργασία με το Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο παρουσιάζει το έργο αντιπροσωπευτικών εκπροσώπων της γερμανικής, αλλά και παγκόσμιας χορογραφικής σκηνής.
 
Η Μέρι Βίγκμαν (Karoline Sofie Marie Wiegmann- 1886-1973), έκανε διεθνώς γνωστό τον εκφραστικό χορό ως New German Dance και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πρωτοπόρους του ρυθμικού εκφραστικού χορού – ενός χορευτικού ρεύματος που άνθισε ανάμεσα στο 1920 και το 1935 στη Γερμανία και όχι μόνο.
 
Ο Κουρτ Γιόος  επηρέασε δραματικά το γερμανικό χοροθέατρο και ήταν συνιδρυτής του διάσημου Πανεπιστημίου Τεχνών Folkwang (Σχολή Μουσικής, Χορού και Λόγου Folkwangschule) και ιδρυτής του πειραματικού Στούντιο Χορού Folkwang. Ανάμεσα στις μαθήτριές του συγκαταλέγονται η Σουζάνε Λίνκε και η Πίνα Μπάους, η οποία διηύθυνε το Μπαλέτο Folkwang μετά από αυτόν.
 
Μέσα από τη συμβολή της στην εξέλιξη του χοροθεάτρου τη δεκαετία του 1970, η Πίνα Μπάους (Philippine Bausch) αναδείχτηκε σε σημαντική μορφή της διεθνούς χορευτικής σκηνής. Συνένωσε για πρώτη φορά τον χορό με τα είδη του τραγουδιού, της παντομίμας, της αισθητικής και της υποκριτικής σε μια νέα μορφή τέχνης και θεωρείται από τον κόσμο του χορού ως η σημαντικότερη χορογράφος της εποχής της.
 
Η χορεύτρια, χορογράφος και σκηνοθέτης όπερας Σάσα Βαλτς (Alexandra Waltz) είναι μια από τις πιο γνωστές και ενδιαφέρουσες χορογράφους της Ευρώπης. Οι χορογραφίες της εκπλήσσουν κάθε φορά με μια νέα αισθητική σε συναρπαστικούς χώρους. Το ενδιαφέρον της Βαλτς δεν περιορίζεται μόνο στη συνεργασία με τους χορευτές, αλλά επεκτείνεται και στον διάλογο με άλλες καλλιτεχνικές φόρμες.

  • Λευκωσία: Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, 8μ.μ. Ελεύθερη είσοδος 22674606

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου
«Mary Wigman – Η ζωή μου είναι χορός» του Ούλριχ Τέγκεντερ, 29 λεπτά, 1986: 
Έκανε γνωστό ένα νέο χορευτικό είδος ανάμεσα την περίοδο 1920-1935, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η επιρροή της στον σύγχρονο χορό είναι αισθητή μέχρι σήμερα. Η ταινία δεν αποτελεί τόσο βιογραφία, όσο μια προσπάθεια προσέγγισης στο έργο της χορεύτριας και χορογράφου. Παρουσιάζει χορευτικά αποσπάσματα από την ίδια την Μέρι Βίγκμαν καθώς και από τους μαθητές της Χάραλντ Κρόιτσμπεργκ, Ντόρε Όγιερ και Σουζάνε Λίνκε.
 
«Kurt Jooss» του Ούλριχ Τέγκεντερ, 42 λεπτά, 1985: Ο Κουρτ Γιόοςθεωρείται ως θεμελιωτής ενός νέου χορευτικού είδους, το οποίο μετεξελίχθηκε από τους μαθητές του ως Νέο Γερμανικό Χορευτικό Θέατρο. Η ταινία προβάλλει κάποια δείγματα από τα σημαντικότερα έργα του, όπως «Το πράσινο τραπέζι», η «Μεγαλούπολη» (μουσική του Αλεξάντρ Τάνσμαν), την «Παβάνα για μια νεκρή ινφάντα» (μουσική του Μορίς Ραβέλ), το «Ένας χορός στην παλαιά Βιέννη» (μουσική του Γιόζεφ Λάνερ, "Hofballtänze", διασκευή Φριτς Α. Κοέν) και «Ο χαμένος υιός» (μουσική του Φριτς Α. Κοέν).

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 

«ΠΙΝΑ – Χορέψτε, χορέψτε αλλιώς χανόμαστε» του Βιμ Βέντερς, 103 λεπτά, 2011: Ο Βιμ Βέντερς παρουσιάζει την μοναδική και συναρπαστική τέχνη της σπουδαίας Γερμανού χορογράφου, η οποία απεβίωσε το καλοκαίρι του 2009, και συνεπαίρνει τους θεατές σε ένα αισθησιακό, οπτικό και συγκλονιστικό ταξίδι εξερεύνησης. Δείχνει το θρυλικό σύνολο Tanztheater Wuppertal Pina Bausch στην σκηνή και συνοδεύει τους χορευτές από το θέατρο στην πόλη και τα περίχωρα του Βούπερταλ, τα οποία αποτελούσαν την έδρα και το χώρο δημιουργίας της Μπάους για 35 χρόνια. Η ταινία παρουσιάζει αποσπάσματα από τα γνωστότερα χορευτικά της έργα: Le sacre du printemps, Café Müller, Kontakthof και Vollmond καθώς και συνεντεύξεις και άλλες χορογραφίες.
 
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 

«Sasha Waltz. Ένα πορτραίτο» της Μπριγκίτε Κράμερ, 72 λεπτά, 2014: Το Tanzensemble Sasha Waltz & Guests είναι το σημαντικότερο ίδρυμα σύγχρονου χορού του Βερολίνου. Έγινε γνωστό μέσα από μαγευτικές σκηνοθεσίες και εντυπωσιακές χορογραφίες σε άδειους χώρους. Στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου του Βερολίνου οι χορευτές μετακινούνταν από δωμάτιο σε δωμάτιο, εξερευνώντας το άδειο κτίριο. Στη σκηνοθεσία της όπερας «Διδώ & Αινείας» οι χορευτές κάνουν βουτιά σε μια τεράστια δεξαμενή που βρίσκεται στην σκηνή.   Η ταινία παρουσιάζει μια γενική επισκόπηση του χορευτικού έργου της Βαλτς από τα πρώτα της χρόνια στο Άμστερνταμ και ακολούθως την ίδρυση της εταιρείας της Sasha Waltz & guests, η οποία έγινε γνωστή μέσα από σκηνοθεσίες όπως η «Λεωφόρος των Κοσμοναυτών», μέχρι τη θρυλική «Τριλογία του Σώματος» και την πρώτη σκηνοθεσία όπερας το 2006.
 
Πηγή: philenews

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...