Πιστεύει ότι οι προεδρικές εκλογές είναι διλημματικές: Είτε πάμε ως χώρα μπροστά με ασφάλεια είτε οδηγούμαστε σε περίεργα πειράματα. Η Ξένια Κωνσταντίνου, στέλεχος του Επιτελείου του Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν κρύβει τα λόγια της. Υποδεικνύει ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να δουν τον δικό τους ρόλο ως συνδιαμορφωτές και να εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σημειώνοντας πως η θεραπεία στα κακώς έχοντα είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή, όχι η απάθεια.

Μιλά για διακύβευμα που αφορά την πορεία της Κύπρου και το μέλλον της. Πεποίθησή της είναι ότι τις εκλογές θα τις κερδίσουν επειδή θέλουν και επειδή μπορούν. Τονίζει ότι η Κύπρος μπορεί πράγματι να γίνει μία χώρα ΑΑΑ σε όλα και επιμένει ότι αυτό είναι που θέλουν να κερδίσουν: Μία χώρα σύγχρονη, προσαρμοστική, κυρίως μια χώρα που θα δίνει καλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους. Δηλώνει ότι με τον Αβέρωφ Νεοφύτου υπάρχει ελπίδα για το εθνικό μας πρόβλημα. Τονίζει ότι στην παράταξή της ξέρουν πώς να γυρίζουν το παιχνίδι με συνέπεια, ψυχραιμία και ορθολογισμό.

Δεν κρύβει και αυτά που την ενόχλησαν σε αυτή τη μακρά προεκλογική εκστρατεία, η ανηθικότητα αυτής της προεκλογικής, η απαξίωση της ιδεολογίας και της πολιτικής, τα κούφια συνθήματα, ο πολιτικός τσαρλατανισμός…

-Ποια η δική σας αξιολόγηση για τις προεδρικές εκλογές που κρίνονται από όλους άκρως σημαντικές για τον τόπο; Για εσάς ποιο είναι το διακύβευμα της κάλπης;

-Το διακύβευμα αφορά στην πορεία της Κύπρου, στο μέλλον της χώρας μας. Όπως εξάλλου σε όλες τις προεδρικές εκλογές. Όλους εμάς που στηρίζουμε τον Αβέρωφ Νεοφύτου, μας ενώνει η πεποίθηση του ότι είναι ο πιο ικανός για να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας με τρόπο αξιόπιστο, με εμπειρία αλλά και με βασική του έγνοια, η πορεία που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια μέσα από τεράστιες αντιξοότητες που μας φόρτωσε η προηγούμενη διακυβέρνηση να μη διαταραχθεί.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου γνωρίζει πώς λειτουργεί όλο το πολιτικό οικοδόμημα. Από την τοπική αυτοδιοίκηση, μέχρι τη Βουλή και την εκτελεστική εξουσία. Γνωρίζει πότε να σπρώχνει μπροστά και πότε να πατάει φρένο. Είναι ένας πολιτικός που οδήγησε τον Δημοκρατικό Συναγερμό σε 7 συνεχείς νίκες κατά τη διάρκεια της δικής του ηγεσίας και που πέτυχε μία μονοκομματική κυβέρνηση να βρίσκει συναινέσεις και να πετυχαίνει κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες προς όφελος των πολιτών. Για εμάς το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο. Είτε μπροστά με ασφάλεια, είτε περίεργα πειράματα.

– Στηρίζετε Αβέρωφ Νεοφύτου, χωρίς αναστολές. Τι θα αλλάξει με τον Πρόεδρο σας στο πηδάλιο του κυπριακού σκάφους; Ποιό είναι το βασικό στοίχημα που θέλετε να κερδίσετε;

-Για εμένα τουλάχιστον, η απόφαση να στηρίζω χωρίς καμία αναστολή τον Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν καθαρά πολιτική και στη βάση πολιτικών θέσεων και κριτηρίων. Εδώ και έναν περίπου χρόνο που συνεργάζομαι καθημερινά σχεδόν με τον κ. Νεοφύτου νιώθω δικαιωμένη για την επιλογή μου. Όχι επειδή συμφωνούμε σε όλα, αλλά, επειδή συμφωνούμε για τα μεγάλα και τα σημαντικά. Πρώτο και κυριότερο, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα για το εθνικό μας ζήτημα. Τη «μάνα όλων των μεγάλων προβλημάτων του τόπου» όπως ο ίδιος συχνά λέει. Επίσης δεν έχω γνωρίσει πολλούς που να έχουν τόσο βαθιά κατανόηση της οικονομίας. Που να μελετά το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι και που να κατανοεί πως μια κίνηση σήμερα επιφέρει πολλαπλές επιπτώσεις στο αύριο. Επιπλέον, ο υποψήφιός μας από τότε που τον θυμάμαι πιστεύει στο μέλλον. Στην τεχνολογία, στη νέα γενιά και στο αύριο. Κατανοεί το πόσο γρήγορα κινείται όλος ο κόσμος γύρω μας και πιστεύει ότι η Κύπρος μπορεί πράγματι να γίνει μία χώρα 3 Α (ΑΑΑ) σε όλα. Είναι αυτό που θέλουμε να κερδίσουμε. Μία χώρα που να είναι σύγχρονη, προσαρμοστική και κυρίως που θα δίνει στα παιδιά μας καλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαμε ίσως εμείς.

– Γιατί οι αναγκαίες μεγάλες τομές για τον τόπο δεν έγιναν στα δέκα χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη;

-Έγιναν τεράστιες τομές τα τελευταία 10 χρόνια. Μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ήμαστε περήφανοι και ως πολίτες και ως συναγερμικοί. Δεν μένεις στάσιμος στην πολιτική. Η ηγεσία είναι ποδήλατο. Αν δεν κάνεις διαρκώς πετάλι θα πέσεις. Εμείς κρατάμε και την οικονομική ανάκαμψη, και το ΓεΣΥ και την κοινωνική πολιτική και τη μεταρρύθμιση των δήμων, τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, όλα τα μεγάλα επιτεύγματα του Νίκου Αναστασιάδη και της διακυβέρνησής του. Αλλά δεν αρκούμαστε σε αυτά. Θέλουμε να περάσουμε στα επόμενα τρία μεγάλα κεφάλαια. Την ψηφιακή εποχή, την εποχή της πράσινης μετάβασης αλλά και να κτίσουμε τη μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που χρειάζεται η δημόσια παιδεία του τόπου μας. 

-Όντας πολιτικό πρόσωπο της νέας γενιάς τι κρατάτε από τη μακρά προεκλογική εκστρατεία και τι σας ενόχλησε;

-Με ενόχλησε η ανηθικότητα αυτής της προεκλογικής, με ενόχλησε η απαξίωση της ιδεολογίας και της πολιτικής. Με ενοχλούν τα κούφια συνθήματα τύπου, «όλοι με ενότητα προχωράμε μπροστά», ειδικά δε, όταν προέρχονται από ανθρώπους που οτιδήποτε άλλο από συναινετικό είναι το πολιτικό τους βιογραφικό. Με ενοχλεί το πρόσκαιρο. Ο πολιτικός τσαρλατανισμός όλων όσων καλά -καλά δε λένε μεταξύ τους καλημέρα που ενώθηκαν τάχα για να φέρουν το νέο και το διαφορετικό. Με ενοχλεί και η πολιτική ατολμία της αριστεράς που αντί να σταθεί με δικό της αριστερό υποψήφιο επιδιώκει να κρυφτεί πίσω από κάτι που δεν την εκφράζει. Από την άλλη όμως, κρατώ στα θετικά την πολιτική τόλμη όσων με παρρησία στάθηκαν και έκαναν επιλογές πολιτικές στη βάση των πιστεύω και των αρχών τους και δίνουν περήφανα τη μάχη γι’ αυτές.

-Πρώτη πολιτειακή αναμέτρηση χωρίς πολιτικό παλιάς κοπής. Κλείνει ένα κεφάλαιο και ανοίγει ένα νέο για τη χώρα μας; Δίνει απαντήσεις αυτή η αναμέτρηση στις ανησυχίες σας και τους προβληματισμούς σας;

-Το νέο από το παλιό στην πολιτική δεν ξεχωρίζει από την ηλικία γέννησης αλλά από την προσέγγιση. Ο Αβέρωφ δεν είναι πολιτικός παλιάς κοπής κυρίως επειδή δεν λαϊκίζει και δεν πλατιάζει. Είναι συγκεκριμένος, κοστολογημένος και γνώστης των ζητημάτων. Αυτό εμένα μου δίνει αισιοδοξία. Γνωρίζω ότι αν εκλεγεί δεν θα κινηθεί ποτέ με επιπολαιότητα. Οι δικές μου ανησυχίες δεν διαφέρουν θεωρώ από αυτές των υπόλοιπων συμπολιτών μας που ανήκουν σε αυτό που αποκαλούμε παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού Η πρώτη και πλέον βασική, έχει να κάνει με τα παιδιά μας. Να έχουν ένα σωστό και υποστηρικτικό εκπαιδευτικό πλαίσιο και ένα ποιοτικό και ασφαλές περιβάλλον στο οποίο να μεγαλώσουν ευτυχισμένα. Το δεύτερο, έχει να κάνει με τη δυνατότητα τη δική μας ως γονείς να τους το παρέχουμε. Θέλουμε σταθερή οικονομία για να δημιουργούμε μέσα σε αυτή. Πιστεύω ότι με κυβερνήτη τον Αβέρωφ Νεοφύτου αυτά τα δύο διασφαλίζονται.

– Την αποστασιοποίηση του κόσμου και τη στροφή του σε ό,τι λιγότερο κομματικό πώς την εισπράττετε;

-Είναι κάτι που κατανοώ αλλά και που καθημερινά πολεμώ. Τα κόμματα είναι αντανάκλαση της κοινωνίας και σε κάθε οργανισμό υπάρχουν τα υγιή και τα λιγότερο υγιή μέρη του. Τα κόμματα ελέγχονται άμεσα από την ίδια την κοινωνία και ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να τα διαμορφώνει με την ψήφο του. Οπότε ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι πρέπει να δουν τον δικό τους ρόλο ως συνδιαμορφωτές και να εξασκήσουν το δικαίωμα που τους παρέχεται από την πολιτεία και το σύνταγμα. Η θεραπεία στα κακώς έχοντα είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή, όχι η απάθεια.

– Έχετε απαντήσεις σε όσους υποστηρίζουν ότι το κόμμα σας θα μπορούσε να κάνει υγιεινό περίπατο στις προεδρικές, αλλά επιλέγηκε η πιο δύσκολη οδός που έφερε αντιπαράθεση και κόστος;

-Κατ’ αρχάς δεν θεωρώ ότι υπάρχουν «υγιεινοί περίπατοι» σε προεδρικές εκλογές δημοκρατικής χώρας. Κατά δεύτερο, σε αυτό το «ψευδοεπιχείρημα» απαντώ έντιμα και λέω πως εκείνοι που έφεραν την αντιπαράθεση δεν βρίσκονται στο δικό μας στρατόπεδο. Ο υποψήφιός μας επιλέγηκε ομόφωνα από τα συλλογικά όργανα της παράταξης μας, εφόσον μάλιστα προηγουμένως αναλώθηκε τεράστια πολιτική προσπάθεια – ακόμη και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πετύχουμε συναίνεση. Άλλοι είναι που επικαλέστηκαν διάφορα κωλύματα, ενώ στην πορεία διαφάνηκε πως επέλεξαν εγωιστικά τη δική τους αυτόνομη πορεία προ πολλού, δίχως κανένα σεβασμό, σε διαδικασίες ή συλλογικές αποφάσεις.

«Εμείς προχωρούμε μόνο μπροστά»

«Ξέρουμε πώς να γυρίζουμε το παιχνίδι με συνέπεια, ψυχραιμία και ορθολογισμό»

– Ο ΔΗΣΥ ενώπιον μιας ενδεχόμενης ρήξης… Σας προβληματίζει αυτό το ενδεχόμενο; Μπορείτε και πώς να διαφυλάξετε την κομματική συνοχή;

-Το δικό μας επιτελείο εργάζεται με πίστη και ενθουσιασμό για τις προεδρικές εκλογές και πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούμε να τις κερδίσουμε. Έχουμε πίστη στα λογικά μας επιχειρήματα, στην ικανότητα του υποψηφίου μας αλλά και στην ανταπόκριση της κοινωνίας στις προτάσεις μας. Ξέρουμε πώς να γυρίζουμε το παιχνίδι με συνέπεια, ψυχραιμία και ορθολογισμό. Με καθαρές θέσεις και προτάσεις. Αυτές τις εκλογές πιστεύω ότι θα τις κερδίσουμε επειδή και θέλουμε και μπορούμε. Πέραν τούτου ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του. Έχουμε ως παράταξη διέλθει πολλές δυσκολίες και πολλές απόπειρες να διασπαστεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Καμία τους ωστόσο δεν πέτυχε. Εμείς προχωράμε μόνο μπροστά. Δεν έχουμε αρνητικά συναισθήματα για κανένα φίλο ή μέλος μας που κάνει άλλες επιλογές. Το διακύβευμα είναι πολιτικό, πορευόμαστε με αξίες πολιτικές και όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν τα αντιμετωπίζουμε δημοκρατικά και με διαφάνεια. Έχουμε ένα μήνα ακόμη μέχρι τις εκλογές και προσδοκώ ο καθένας και η καθεμία να αξιολογήσουν τις επιλογές τους με βάση την πολιτική ικανότητα του κάθε υποψηφίου και των πολιτικών δυνάμεων που τον στηρίζουν.