Πριν ετοιμάσει βαλίτσα για τις Βρυξέλλες, η νέα Επίτροπος της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, παράδωσε την αντιπροεδρία που κατέχει στον ΔΗΣΥ. Μαζί με τις άλλες ανακατατάξεις που αναμένονται μετά την υπουργοποίηση Νίκου Νουρή στο ΥΠΕΣ και την παραίτησή του από αντιπρόεδρος του κόμματος, αλλά και τη μετακίνηση Προδρόμου στο Παιδείας, η ηγετική πυραμίδα του Συναγερμού θα αλλάξει άρδην. Νεότερα τον Δεκέμβριο με το Πολιτικό Γραφείο το οποίο θα καθορίσει τα επόμενα διαδικαστικά βήματα, ενώ εντός Ιανουαρίου αναμένεται σύγκλιση Ανωτάτου Συμβουλίου το οποίο θα αποτελεί και εκλογικό συνέδριο, εφόσον εκεί θα αναδειχθεί, με ψηφοφορία αν χρειαστεί, η κορυφή του ΔΗΣΥ.
 
Ερωτηματικό παραμένει η θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, αφού ο Χριστοφόρου δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, ενώ φημολογείται πως για τη θέση του προορίζεται ο Χάρης Γεωργιάδης. Όσο για τις θέσεις των αντιπροέδρων, τα ονόματα που παίζουν είναι αυτά του Ευθύμιου Δίπλαρου, του Ονούφριου Κουλλά, του εκπροσώπου τύπου Δημήτρη Δημητρίου και της Αννίτας Δημητρίου.
 
Στην περίπτωση, όμως, που η Αννίτα δεν ενδιαφέρεται για μία εκ των δύο κενωθεισών θέσεων των αντιπροέδρων, ή στην περίπτωση που ενδιαφέρεται και αποτύχει να εκλεγεί, τότε η πρώτη συναγερμική πεντάδα, θα αποτελείται μόνο από άντρες. Δεδομένων των επικρίσεων που δέχτηκε ο ΠτΔ μετά τον μίνι ανασχηματισμό για την απουσία γυναικών, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο για το κυβερνών κόμμα. Υπάρχει, βέβαια, και η σχολή σκέψης που λέει, τι πέντε άντρες, τι πέντε γυναίκες, τι νεαροί, τι ηλικιωμένοι… σημασία έχει το άτομο να διαθέτει τις ικανότητες και τα προσόντα. Εξάλλου, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, μετά τις αλλαγές, εισέρχονται δύο γυναίκες, η Σάβια Ορφανίδου και η Ξένια Κωνσταντίνου. Νέα προσθήκη και ο Μιχάλης Σοφοκλέους.
 
ΓΑΓΚΑΣ