Έπιασαν τόπο οι φωνές από τις φυλακές για να τερματιστεί η φυλάκιση αλλοδαπών που παρέβηκαν νόμους που αφορούν τη μετανάστευση, με αποτέλεσμα το υπουργείο Δικαιοσύνης να μελετά την ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου.

Οι συχνές φυλακίσεις ατόμων για παράνομη παραμονή ή πλαστογραφία με σκοπό να ταξιδέψουν εκτός Κύπρου, έχει επιβαρύνει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των Φυλακών, με αποτέλεσμα η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, να ζητήσει τη μελέτη του θέματος με σκοπό να ετοιμαστεί τροποποιητικό νομοσχέδιο, ώστε τα άτομα αυτά να μην καταλήγουν στη φυλακή. Ήδη η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου μελετά το θέμα και θα υποβάλει εισηγήσεις στην υπουργό, ώστε το συντομότερο δυνατό να σταλεί νομοσχέδιο στη Βουλή. 

Αυτό το διάστημα πάνω από 250 πρόσωπα, κυρίως από το Κονγκό και τη Σομαλία, βρίσκονται έγκλειστοι στις Κεντρικές Φυλακές, επειδή είτε βρίσκονται παράνομα στη Δημοκρατία, είτε γιατί επιχείρησαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με έγγραφα που ανήκαν σε άλλα πρόσωπα. Ως συνήθως τα Δικαστήρια επιβάλλουν ποινές φυλάκισης γι’ αυτά τα αδικήματα, από 6 έως 10 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φυλάκιση 10 ετών σε καθηγητή ιππασίας για κακοποίηση τριών ανηλίκων

Μια από τις λύσεις που μελετούνται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» είναι όπως δοθεί η εξουσία στα Δικαστήρια, για περιπτώσεις που άτομα κατηγορούνται για αδικήματα κατά παράβαση του περί μετανάστευσης νόμου, αντί της φυλάκισης, να διατάσσουν όπως κρατούνται σε άλλο χώρο μέχρι την απέλασή τους. Με τον τρόπο αυτό δεν θα κρατούνται στις φυλακές οι οποίες θα αποφορτιστούν. Ούτως ή άλλως, όπως μας αναφέρθηκε αρμοδίως, μετά την αποφυλάκισή τους, τα άτομα αυτά προωθούνται για επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους. 

Στην περίπτωση που μετανάστες εμφανίζονται ενώπιον δικαστηρίων για θέματα παραμονής και έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο η οποία και εκκρεμεί, τότε δεν θα απελαύνονται μέχρι την εξέτασή της. Ως άλλοι χώροι κράτησης θα μπορούσε να ήταν το προαναχωρησιακό Κέντρο ή το Πουρνάρα, όχι όμως σε αστυνομικά κρατητήρια.

Επειδή επείγει το θέμα αναμένεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ετοιμαστεί σύντομα, ώστε μετά και από νομοτεχνικό έλεγχο να κατατεθεί στη Βουλή. Εξυπακούεται ότι στις περιπτώσεις που τα Δικαστήρια κρίνουν ότι πρέπει να επιβληθεί ποινή φυλάκισης, τότε θα μπορούν να το πράττουν, αφού δεν θα αφαιρεθεί η εξουσία που έχουν σήμερα. Σημειώνεται ότι σε άλλες χώρες του εξωτερικού για αδικήματα που αφορούν τη μετανάστευση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο αντί φυλάκισης.