Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τίθενται σήμερα δύο καθοριστικά νομοσχέδια που αφορούν στη διαφθορά τα οποία αναμένεται να εγκριθούν μετά από τροπολογίες. Αυτά αφορούν στη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς και τον έλεγχο του λόμπινγκ.

Τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ θα καταθέσουν τροπολογία σε σχέση με το νομοσχέδιο για την Αρχή κατά της Διαφθοράς η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών Νίκο Τορναρίτη, θα αφορά στην υποχρέωση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου να παρίσταται σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Νομικών την οποία θα ενημερώνει για τα πρόσωπα στα οποία έχει καταλήξει ως υποψήφια για διορισμό στην Αρχή. Ακολούθως, ανέφερε, η Βουλή θα στέλνει τον κατάλογο στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα προχωρεί στον διορισμό των πέντε ατόμων που θα αποτελούν την Αρχή.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η τροπολογία αυτή κριθεί αντισυνταγματική για παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι οποιαδήποτε τροπολογία μπορεί να κριθεί ως αντισυνταγματική, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει σε σύσκεψη στο Προεδρικό, ότι είναι έτοιμος να σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση της Βουλής και δεν πρόκειται να αναπέμψει την όποια νομοθεσία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο ίδιος ανέφερε παράλληλα, ότι μια άλλη σημαντική εξέλιξη που υπήρξε είναι ότι ο πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου θα είναι πάντα αφυπηρετήσας δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον οποίο θα ορίζει το Ανώτατο Δικαστήριο. «Καταθέτουμε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής μία πραγματικά, πρώτα και πάνω από όλα, Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, που κανένας μα κανένας, δεν μπορεί να αμφισβητήσει», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα αποτελείται από τον πρόεδρο που θα είναι αφυπηρετήσας δικαστής του Ανωτάτου και μέλη τον πρόεδρο της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, τον πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και τον Πρύτανη της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, ανέφερε ότι όσον αφορά την τροπολογία για την Αρχή κατά της Διαφθοράς, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι εξυπηρετεί και διασκεδάζει τις ανησυχίες του κόμματος. Ωστόσο, ανέφερε ότι η τελική απόφαση θα δοθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για έλεγχο του λόμπινγκ, τα κόμματα διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις, ωστόσο φαίνεται ότι θα υπερψηφιστεί. 

Χθες η Επιτροπή Νομικών μετά από μακρύ διάστημα ασχολήθηκε και με το πακέτο οκτώ νομοσχεδίων που αφορούν τη ρύθμιση των σχέσεων γονέων και τέκνων, αλλά και των συζύγων σε περίπτωση διαζυγίου, ώστε να είναι προς το συμφέρον των παιδιών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα υποβάλει αναθεωρημένα κείμενα των νομοσχεδίων μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.