Έκλεισε η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, με το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδρίασε την Τρίτη στη Λάρνακα, να επιβάλλει ως ποινή, συνολικό πρόστιμο €76.000  στην κατηγορούμενη εταιρεία  Ws Wispear Systems Limited. 

Αν και αρχικά κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν και τρία διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, απαλλάχτηκαν από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, έπειτα από απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα τον περασμένο Νοέμβριο. 

Η εταιρεία αντιμετώπιζε αρχικά 91 κατηγορίες, οι 49 εκ των οποίων αποσύρθηκαν από το Γενικό Εισαγγελέα. Έπειτα από δική της παραδοχή, κρίθηκε ένοχη σε 42 κατηγορίες, που αφορούν μεταξύ άλλων, σε παρακολούθηση συνδιαλέξεων ιδιωτικής επικοινωνίας και παράνομη υποκλοπή δημοσίων διαβιβάσεων ηλεκτρονικών δεδομένων. 

Η εταιρεία είχε κατασκευάσει ηλεκτρονικά μηχανήματα παρακολούθησης, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για υποκλοπή ιδιωτικής επικοινωνίας, το ένα εκ των οποίων τοποθετήθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο βαν και τα άλλα σε βαλίτσες. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιβλήθηκε η ποινή στην εταιρεία του κατασκοπευτικού βαν

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, έναυσμα για την έναρξη της διερεύνησης αποτέλεσε η συνέντευξη ενός εκ των διευθυντών της εταιρείας, η οποία αναμεταδόθηκε στην Κύπρο. Ακολούθησε αστυνομική έρευνα, η οποία κατέδειξε πως η εταιρεία είχε εγκαταστήσει στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, τρία σημεία πρόσβασης wi-fi, με ενσωματωμένες κεραίες οι οποίες ήταν συνδεδεμένες με τον server της εταιρείας. 

Η επιστημονική εξέταση του εξοπλισμού που κατασχέθηκε, κατέδειξε ότι τόσο στο κτήριο, όσο και εντός του επίδικου βαν, υπήρχαν εγκατεστημένα συστήματα παρακολούθησης και ότι μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου του 2019, υπεκλάπησαν 626 διεθνείς ταυτότητες συνδρομητών κινητών τηλεφώνων. Όπως διαπιστώθηκε η εταιρεία, τον Οκτώβριο του 2018, είχε δηλώσει στο Τμήμα Τελωνείων, πως το βαν που εισήγαγε, θα χρησιμοποιείτο για μετεωρολογικούς σκοπούς. 

Στην αγόρευσή του για μετριασμό της ποινής, ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας Άντρος Πελεκάνος, είχε αναφέρει πως άθελα της η εταιρεία διέπραξε τα αδικήματα. Όπως είπε η Ws Wispear Systems Limited, είναι μια κυπριακή εταιρεία, η οποία ασχολείτο με έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας και την επίδικη περίοδο τα βασικά προϊόντα της, «ήταν υπό ανάπτυξη και τελειοποίηση». 

Τα προϊόντα της εν λόγω εταιρείας, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης, απευθυνόταν σε κυβερνήσεις και σώματα ασφαλείας κρατών, δεν συμπεριλάμβαναν οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό για υποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών και ουδέποτε πωλήθηκαν στην Κύπρο. 

Η εταιρεία, ανέφερε, παρουσίαζε τα προϊόντα της σε πελάτες που έρχονταν στην Κύπρο και κατά τη διεξαγωγή τους, υπήρχε τυχαία συλλογή ηλεκτρονικών διευθύνσεων, με σκοπό να ξεχωρίσουν οι συσκευές των προσώπων που συμμετείχαν στις παρουσιάσεις. 

«Τα δεδομένα ουδέποτε έτυχαν επεξεργασίας και οι διευθύνσεις MAC και IMSI, αποθηκεύτηκαν λόγω ανθρώπινου λάθους και δεν στόχευαν τους χρήστες τους. Η εν λόγω εταιρεία ουδέποτε επεδίωξε να αποκτήσει τα εν λόγω δεδομένα, πέραν από σκοπούς παρουσιάσεων, αλλά ούτε σκοπός της ήταν να τα κρατήσει στην κατοχή της, με την ολοκλήρωση της παρουσίασης», είπε ο κ. Πελεκάνος. 

Σ’ ό,τι αφορά στο επίδικο βαν, ανέφερε ότι στο Ισραήλ χρησιμοποιείτο ως μετεωρολογικός σταθμός, και «ως εκ σφάλματος και απερισκεψίας, δηλώθηκε ότι θα χρησιμοποιείτο για μετεωρολογικούς σκοπούς».

Επιβάλλοντας την ποινή, το Δικαστήριο σημείωσε πως αν και η έκταση των παραβιάσεων ήταν μεγάλη, «ήταν τυχαία και μη στοχευμένη και η μη διαγραφή των δεδομένων, προήλθε εκ παραδρομής».