Διαδικασία στη βάση των δικών του προδιαγραφών θέλει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα γι’ αυτό και την Πέμπτη, μετά τη μακρά συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, έσπευσε να ανακοινώσει διαδικασία ανοικτού τέλους. Επιχειρώντας εμφανώς να προκαταλάβει, για άλλη μια φορά, την ελληνοκυπριακή πλευρά, αφού την Παρασκευή θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Άιντα υποστήριξε πως «όλες οι πλευρές είναι προετοιμασμένες να παραμείνουν στη Γενεύη για μερικές εβδομάδες».

Όμως, όπως φάνηκε λίγο αργότερα από την αντίδραση του προέδρου Αναστασιάδη, κάτι τέτοιο δεν έχει συμφωνηθεί. 

Ο Άιντα θα αναχωρήσει από την Κύπρο προκειμένου να έχει επαφές με Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα βρίσκεται στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους της Κομισιόν. Παράλληλα, θα συναντήσει και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

● Περιμένουν κίνηση από την Άγκυρα
● Έκλεισε για τις 28 Ιουνίου η Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη
● Ορφανό το έγγραφο Άιντα
● Συνέρχεται τη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο
● Άρθρο του Αρ.Μιχαηλίδη: Κλείνουν πόρτα και ανοίγουν παράθυρα παραμονής της Τουρκίας

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα χρησιμοποίησε την παρουσία των δημοσιογράφων έξω από το γραφείο του Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα.

Διαμήνυσε πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να προσέλθουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο στις 28 Ιουνίου στη Γενεύη με όραμα, αποφασιστικότητα και προθυμία να σκεφτούν «έξω από το κουτί», ως επίσης σεβασμό στο γεγονός ότι υπάρχουν πέραν της μιας αλήθειας. Είπε ότι ο στόχος της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου είναι η επίλυση των εκκρεμούντων ζητημάτων.

Ανέφερε ότι από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη βρισκόταν σε συνεχή επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις δύο πλευρές, την Τουρκία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ ως παρατηρητή, σημειώνοντας ότι υπάρχει σοβαρή αποφασιστικότητα για την επιτυχή έκβαση της Διάσκεψης. Είπε ότι απομένουν 13 ημέρες μέχρι τη Διάσκεψη, η οποία θα αρχίσει την Τετάρτη 28 Ιουνίου και θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, σημειώνοντας ότι ο προγραμματισμός είναι για μερικές εβδομάδες, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.

Είπε ότι η Διάσκεψη θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και πως όλα τα θέματα θα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τα οποία θα συζητηθούν αλληλένδετα.

Όπως είπε, υπάρχει ένα κεφάλαιο στο οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση τώρα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί συζητήθηκε λιγότερο από τα υπόλοιπα κεφάλαια και ο δεύτερος γιατί αφορά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, γι’ αυτό και θα πρέπει να πάμε προετοιμασμένοι, είπε.

Ο κ. Άιντα είπε ότι η ετοιμασία του εγγράφου για το οποίο έγινε πολύς λόγος στα ΜΜΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό το έγγραφο θα στηρίζεται στις θέσεις όλων των εμπλεκομένων μερών για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Είπε ότι στόχος είναι αυτό το έγγραφο να είναι η βάση για συζήτηση αλλά δεν θα είναι μια πρόταση των Ηνωμένων Εθνών. Όπως είπε, δεν θα βρείτε τη λύση του Κυπριακού σε αυτό το έγγραφο επειδή δεν πρόκειται να κάνουμε τις διαπραγματεύσεις πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο και πως θέλουν η διαπραγμάτευση να γίνει στη Γενεύη. 

* Η Μόσχα στηρίζει μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα είναι προς το συμφέρον όλων των κατοίκων της, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο twitter, η κ. Ζαχάροβα δήλωσε ότι «η Μόσχα παρακολουθεί τις ενδοκυπριακές ειρηνευτικές συνομιλίες και χαιρετίζει τη συνέχισή τους στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου».