Την μπάλα στο γήπεδο της Τουρκίας στέλνει για ακόμα μια φορά τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καλώντας τη να δείξει τις ανάλογες προθέσεις καλής θέλησης στα ζωτικής σημασίας ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενόψει και της νέας διεθνούς διάσκεψης, στο ελβετικό θέρετρο Γκρανς Μοντάνα.

Μιλώντας στο μνημόσυνο των ηρώων Σπηλιών-Κουρδάλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι τόσο για τα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και στρατευμάτων, όσο και για τα θέματα των εδαφικών αναπροσαρμογών, όλα εξαρτώνται από τη βούληση της Τουρκίας. Τόνισε ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται εγγυήσεις, ιδίως από μια χώρα η οποία από το 1974 μολύνει και κατέχει έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Είναι η ώρα της Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος  Αναστασιάδης.

Όσον αφορά τη διάσκεψη της Ελβετίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις οφείλουν να εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. «Θέλω να καθησυχάσω τον λαό», είπε, «ότι γνωρίζω τις γραμμές και τα περιθώρια, όπως επίσης γνωρίζω και την ανάγκη διασφάλισης της υλοποίησης όσων θα συμφωνηθούν». Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη διάσκεψη της Ελβετίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αυτή δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με το μόνο θέμα με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί: Την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Ερωτηθείς εάν την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσει και παράλληλη συζήτηση επί των υπολοίπων θεμάτων, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά. 

Τέλος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι η ελληνοκυπριακή θέση για μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η τουρκοκυπριακή πλευρά να θέτει όρους και προϋποθέσεις, και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη φάση των εξελίξεων πριν από τη διάσκεψη.

Από σήμερα ξεκινά μια κρίσιμη εβδομάδα διπλωματικών επαφών, με τις οποίες αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο ενόψει της νέας διάσκεψης, στις 28 Ιουνίου. Πέραν της επίσκεψης, σήμερα, του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα και της συνάντησης του Ιωάννη Κασουλίδη με τον Μπόρις Τζόνσον, αύριο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν τα θέματα της διάσκεψης για το Κυπριακό. Ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται ότι θα μεταφέρει στον Νορβηγό διπλωμάτη τις θέσεις της Ελλάδας. 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχουν συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία θα συζητήσουν τις εξελίξεις και θα συμφωνήσουν τους χειρισμούς ενόψει διάσκεψης. Στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος θα έχει επίσης συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ενώ την Τετάρτη θα συζητήσει τις εξελίξεις και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η συνάντηση τοποθετείται μια μέρα πριν από την τακτική Σύνοδο Κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της οποίας ο Πρόεδρος του Συμβουλίου έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και επικεφαλής χωρών της ευρωπαϊκής γειτονίας.

Ευρωπαίος διπλωμάτης απάντησε στο ΚΥΠΕ ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ενόψει και της διάσκεψης της 28ης Ιουνίου, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και η διαπραγμάτευση της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα βρεθούν στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Στο μεταξύ, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα αναμένεται ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχει έτοιμο το προσχέδιο του κοινού εγγράφου με τις θέσεις των δύο πλευρών. Διπλωματική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι η ενημέρωση που είχαν από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ είναι ότι μεθαύριο θα έχουν στα χέρια τους το προσχέδιο του κοινού εγγράφου, προκειμένου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξάλλου θα ενημερώσει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, ενόψει και των διεργασιών για την πραγματοποίηση της νέας διεθνούς διάσκεψης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Πρόεδρος αναμένεται ότι θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να τον συνοδεύουν στο ελβετικό θέρετρο. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Αθήνα ο Τούρκος Πρωθυπουργός

Με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ θα συναντηθεί σήμερα το πρωί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και μετά την ολοκλήρωσή τους δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Επί τάπητος το μεταναστευτικό, τα διμερή, η οικονομία, ο τουρισμός και οι σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες. Στην ατζέντα θα βρεθεί και το Κυπριακό, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενόψει και της κρίσιμης διεθνούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου στην Ελβετία. 

Η σημερινή συνάντηση κρίνεται ως καθοριστικής σημασίας από τη Λευκωσία, καθώς αναμένεται ότι θα διαφανούν κάποιες από τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς στο σημαντικό αυτό κεφάλαιο για το Κυπριακό. Ο ρόλος της Άγκυρας είναι καθοριστικός, αφού είναι αυτή η οποία κρατά το κλειδί στο συγκεκριμένο κεφάλαιο και συνεπώς από αυτή θα εξαρτηθεί και το μέλλον της διάσκεψης για το Κυπριακό.

Μετά το πέρας των επαφών του στην Αθήνα, ο κ. Γιλντιρίμ θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη.

Τον Βρετανό ΥΠΕΞ βλέπει σήμερα ο Ι. Κασουλίδης

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθούν στις 19 και 20 Ιουνίου αντίστοιχα, στο Λουξεμβούργο. Η ημερήσια διάταξη του ΣΕΥ περιλαμβάνει την αξιολόγηση της εφαρμογής της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ, συζήτηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και επί της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΝΑΤΟ. Θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στο Ιράκ και το ζήτημα του Κατάρ.
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων θα συζητηθεί η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 22–23 Ιουνίου, όπως και το 18μηνο πρόγραμμα του Συμβουλίου. 

Στη συνέχεια, το απόγευμα, σε συνάντηση των «27» θα συζητηθούν ζητήματα που άπτονται του Brexit.
Στο πλαίσιο των επαφών του ο Ιωάννης Κασουλίδης θα έχει επίσης σήμερα συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο άντρες θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία στις 28 του μήνα. 

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Ουγγαρία όπου, στις 21 Ιουνίου, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Εξωτερικών και Εμπορίου της χώρας κ. Peter Szijjarto. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπουργών θα γίνει ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνάρτηση με το Brexit, το μεταναστευτικό και περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση τις εξελίξεις στη Συρία. 

Την ίδια μέρα, ο κ. Κασουλίδης είναι προσκεκλημένος του Ουγγρικού Ινστιτούτου Εξωτερικών Σχέσεων και Εμπορίου, όπου θα δώσει διάλεξη με θέμα την ενεργειακή πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

O κ. Κασουλίδης ακολούθως θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, για να παραστεί σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.