Απίστευτα είναι όσα καταγράφονται σε καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, δια της οποίας ζητά να εξεταστεί τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων από τον Επίτροπο Εθελοντισμού Γιαννάκη Γιαννάκη, ο οποίος φέρεται να πλαστογράφησε το απολυτήριο του λυκείου αλλά και πτυχίο (το οποίο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ουδέποτε απέκτησε) και τα οποία φέρεται να χρησιμοποίησε για να προσληφθεί παράτυπα στον Οργανισμό Νεολαίας (ΟΝΕΚ). 

Στον ΟΝΕΚ προσελήφθη αρχικά το 1996 και μονιμοποιήθηκε το 2007 ενώ την 1.1.2008 διορίστηκε στη θέση του Λειτουργού Νεολαίας. Λίγες μέρες προηγουμένως, το Σχέδιο Υπηρεσίας του Λειτουργού Νεολαίας είχε τροποποιηθεί, με την προσθήκη, στα απαιτούμενα προσόντα, του πτυχίου της Πολιτικής Μηχανικής, το οποίο φερόταν να κατείχε ο κ. Γιαννάκη και με το οποίο πληρούσε τα προσόντα.

Στις 20.5.2013 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον διόρισε ως Επίτροπο Εθελοντισμού. 

Στην επιστολή του προς τον Αρχηγό, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει πως κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας σύμφωνα με την οποία ο κ. Γιαννάκη δεν είναι κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών, διενεργήθηκε έλεγχος στον προσωπικό του φάκελο στον ΟΝΕΚ, από τον οποίο διαπιστώθηκαν και τα ακόλουθα:

• Το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σε μετάφραση στην αγγλική) είναι εμφανώς παραποιημένο, αφού οι αριθμητικοί βαθμοί των περισσοτέρων μαθημάτων έχουν αλλοιωθεί προς τα πάνω και δεν συνάδουν με την περιγραφή του βαθμού ολογράφως. 

Για παράδειγμα, στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, ολογράφως αναγράφεται “Thirteen” και αριθμητικά ο αριθμός από 13 έχει αλλοιωθεί και γίνει 19. 

Επίσης, ο γενικός βαθμός του απολυτηρίου (17 2/12) είναι επίσης τροποποιημένος με το χέρι (τόσο  αριθμητικά όσο και ολογράφως) και δεν συνάδει με τον πραγματικό γενικό βαθμό, όπως προκύπτει αν υπολογιστεί ο μέσος όρος με βάση τους βαθμούς των μαθημάτων όπως αναγράφονται ολογράφως (13 9/12). (Γενικά αλλοιωμένοι προς τα πάνω είναι σχεδόν όλοι οι βαθμοί).  

 

 

-Το πολύ κακής ποιότητας και περίεργης εμφάνισης αντίγραφο του πτυχίου πανεπιστημίου (που είναι όμοια εκτός στο θέμα των σφραγίδων) δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη γνησιότητά του, αφού δεν συνάδει με τις αναμενόμενες πληροφορίες που αναγράφονται σε ένα τέτοιο έγγραφο (π.χ. δεν αναφέρει τον βαθμό που δόθηκε), ούτε με τη μορφή του, γεγονός που δημιούργησε ερωτηματικά και αμφιβολίες. 

-Οι πληροφορίες που αναφέρονται στις δύο αιτήσεις που υπέβαλε στον ΟΝΕΚ και βρίσκονται στον προσωπικό φάκελο του κ. Γιαννάκη, σε σχέση με τη διάρκεια φοίτησής του στο πανεπιστήμιο δεν συνάδουν μεταξύ τους, αφού σύμφωνα με την πρώτη αίτηση η φοίτησή του διάρκεσε από το 1985 μέχρι το 1992, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη αίτηση, από τον 8/1984 μέχρι τον 5/1989. Σύμφωνα με το καταχωρισμένο βιογραφικό σημείωμά του, η φοίτηση διάρκεσε από το 1986 μέχρι το 1992.

Οι βαθμοί εμφανίζονται… φουσκωμένοι

-Στη μία εκ των δύο αιτήσεων του κ. Γιαννάκη προς τον ΟΝΕΚ αναφέρεται ως γενικός βαθμός απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το 16 11/12, που δεν συνάδει, ούτε με τον πραγματικό γενικό βαθμό του, ούτε με τον παραποιημένο.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ότι ζητήθηκε από τον κ. Γιαννάκη να προσκομίσει τυχόν στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, που να αποδείκνυαν ότι κατείχε πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, και ενημερώθηκε πως αν εξακολουθούν να αιωρούνται οι αμφιβολίες το θέμα θα παραπέμπετο στην Αστυνομία.

Ο κ. Γιαννάκη διαβίβασε στον Ελεγκτή φάκελο που περιείχε αντίγραφο του απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σε μετάφραση στην αγγλική) με γενικό βαθμό 13 9/12, καθώς και αντίγραφο πτυχίου πανεπιστημίου, εντελώς διαφορετικό από εκείνο που είναι καταχωρισμένο στον προσωπικό του φάκελο στον ΟΝΕΚ. 

Για τα δύο αυτά έγγραφα η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι:

-Το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φαίνεται εκ πρώτης όψεως να είναι πραγματικό αντίγραφο του γνήσιου απολυτηρίου. Αυτό ενισχύει το ενδεχόμενο να είναι πλαστό το απολυτήριο που είναι καταχωρισμένο στον προσωπικό φάκελο του κ. Γιαννάκη στον ΟΝΕΚ.

-Το θέμα διερευνήθηκε περαιτέρω και διαπιστώθηκε ότι το πτυχίο αναφέρει ότι εκδόθηκε στις 29.6.1992 και φαίνεται να προσυπογράφεται από τέσσερα πρόσωπα (Governor of California ως President of the Trustees, Chair of the Board of Trustees, Chancellor of the California State University και President of the San Diego State University). Από έρευνα στο διαδίκτυο διαπιστώθηκε ότι ουδείς εκ των τεσσάρων αυτών προσώπων ήταν στη θέση αυτή το 1992 (που φέρεται να αποφοίτησε ο κ. Γιαννάκη), αλλά αντίθετα υπηρέτησαν όλοι μετά το 2011 και συνυπήρξαν και οι τέσσερις στη θέση τους για την περίοδο 2014-2016. Συνεπώς μόνο σε αυτή την περίοδο θα μπορούσαν αυτά τα τέσσερα πρόσωπα να υπέγραφαν ένα τέτοιο πτυχίο. 

Επισημαίνουμε, συνεχίζει ο Γενικός Ελεγκτής, ότι, από πρόσθετη διερεύνηση στο διαδίκτυο, διαπιστώσαμε ότι αρκετές ιστοσελίδες διαφημίζουν την πώληση πλαστών πτυχίων από το υπό αναφορά πανεπιστήμιο έναντι αμοιβής, και σε μία περίπτωση η μορφή του πλαστού πτυχίου προσομοιάζει με το πτυχίο που προσκόμισε στην Υπηρεσία μας ο κ. Γιαννάκη.

Λόγω των σοβαρών ερωτημάτων που προκύπτουν, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά από τον Αρχηγό όπως ερευνήσει και τα εξής:

  • Πλαστογραφία του απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι καταχωρισμένο στον προσωπικό φάκελο του κ. Γιαννάκη στον ΟΝΕΚ.
  • Πλαστογραφία των δύο πτυχίων πανεπιστημίου (αυτού είναι καταχωρισμένο στον προσωπικό του φάκελο και αυτού που μας προσκόμισε τώρα).
  • Κυκλοφορία πλαστών εγγράφων.
  • Παραχώρηση στον Γενικό Ελεγκτή ψευδών στοιχείων (άρθρο 5 του Ν. 113/2002).

Ουδέν σχόλιο από τον Επίτροπο

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού ενώπιον του οποίου θέσαμε τις καταγγελίες, ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιονδήποτε σχολιασμό. Αφήστε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και θα δούμε, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής στην επιστολή του προς τον Αρχηγό Αστυνομίας καταγράφει τα ακόλουθα για επικοινωνία την οποίαν είχε με τον κ. Γιαννάκη:

«Στη βάση των πιο πάνω ανησυχητικών ευρημάτων, επικοινώνησα τηλεφωνικώς με τον κ. Γιαννάκη τη Δευτέρα, 17.5.2021, στην παρουσία του κ. Άκη Κίκα, Διευθυντή Ελέγχου, και σε ανοικτή ακρόαση του θέσαμε τα πιο πάνω, ρωτώντας τον για τυχόν σχόλια. Ο κ. Γιαννάκη ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο στο οποίο φοίτησε ήταν “open” και όταν ρωτήσαμε να μας διευκρινίσει τι εννοεί, μας απάντησε ότι η φοίτηση δεν είχε καθορισμένη υποχρέωση για παρακολούθηση μαθημάτων και ότι μπορεί κάποιος να πει ότι το πτυχίο που κατείχε δεν ήταν κανονικό πτυχίο. 

Για το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όταν του υπεδείχθη ότι είναι εμφανώς παραποιημένο, δεν έκανε κανένα σχόλιο.»