Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών εξαιτίας της πανδημίας έχει σημάνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Οι επιστήμονες αλλά και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρακολουθούν με προσοχή το νέο κύμα στο οποίο κυριαρχούν οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον. Όμως παρά την αύξηση τα περισσότερα κράτη δεν βρίσκονται στο κόκκινο. Χαμηλός παραμένει και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. 

Οι ειδικοί θεωρούν πως η κορύφωση του νέου κύματος είναι καθ’ οδόν και μπορεί να είναι εκρηκτική, καθώς συμπίπτει με την αύξηση της καλοκαιρινής τουριστικής κίνησης. Οι λοιμώξεις αυξάνονται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, σύμφωνα με το Our World in Data (OWID).

Στην Ιταλία μέσα σε διάστημα 16 ημερών ο αριθμός τους ξεπέρασε ξανά το ένα εκατομμύριο, γεγονός που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οφείλεται στην υποπαραλλαγή Όμικρον 5. Η χώρα αντιμετωπίζει αυτή τη νέα έξαρση της πανδημίας παρά το γεγονός ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως το 90,1% του πληθυσμού της, ενώ οι εμβολιασμένοι μαζί με τους αναρρώσαντες από Covid-19 φτάνουν το 96,6% του πληθυσμού. Για την ώρα, οι αριθμοί των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 παραμένουν κάτω από 100. 

Στην Ελλάδα παρά τις 200 χιλιάδες ενεργά κρούσματα ημερήσιως η τρέχουσα έξαρση φαίνεται πως έχει πιο ήπια χαρακτηριστικά. Στο «κόκκινο» είναι το Ιόνιο, το νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Αττική. Σημαντική άνοδο των νέων κρουσμάτων κατέγραψε και Πορτογαλία και είναι αρκετά υψηλότερη από άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αλλά και στη Γαλλία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τις τελευταίες μέρες.