Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγορεί τη Ρωσία για αναβολή των συναντήσεων με σκοπό τη συζήτηση μιας βασικής συμφωνίας ελέγχου πυρηνικών όπλων μεταξύ των δύο χωρών, που επρόκειτο να ξεκινήσει στην Αίγυπτο την Τρίτη.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η απόφαση ελήφθη «μονομερώς» από τη Ρωσία.

Σε δήλωση σήμερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσική Ομοσπονδία επρόκειτο να συγκαλέσουν μια συνάντηση της Διμερούς Συμβουλευτικής Επιτροπής (BCC) της Συνθήκης Νέας START στο Κάιρο της Αιγύπτου, για να συζητήσουν την εφαρμογή της Νέας Συνθήκης START την Τρίτη 29 Νοεμβρίου».

«Η ρωσική πλευρά ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ρωσία ανέβαλε μονομερώς τη συνάντηση και δήλωσε ότι θα προτείνει νέες ημερομηνίες», είπε ο εκπρόσωπος.

Η Ρωσία από την πλευρά της δεν αιτιολόγησε στις ΗΠΑ την αναβολή των συνομιλιών, δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η σύνοδος της διμερούς συμβουλευτικής επιτροπής για τη Ρωσοαμερικανική Συνθήκη New Start, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί στο Κάιρο από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου, δεν θα πραγματοποιηθεί στις αναφερόμενες ημερομηνίες», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ημερομηνία για τις επαναπρογραμματισμένες συνομιλίες παραμένει ασαφής. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να τις επαναπρογραμματίσουν το συντομότερο δυνατό, καθώς η επανέναρξη των επιθεωρήσεων αποτελεί προτεραιότητα για τη διατήρηση της συνθήκης ως μέσο σταθερότητας».

protothema.gr