Ετοιμάζουν τροπολογίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να φέρουν στα μέτρα τους το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις ύψους και για την παραχώρηση κρατικών χορηγιών. Θεωρούν πως το νομοσχέδιο έχει κενά γι’ αυτό απαιτούν από το υπουργείο Οικονομικών να περιλάβει επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες.
 
Παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των κομμάτων, όπως διαμορφώνεται το σκηνικό δεν φαίνεται μέχρι στιγμής το νομοσχέδιο να αποκτά την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή.
 
 
Οι τροπολογίες των κομμάτων θα κινηθούν κυρίως στο θέμα του ελέγχου των κρατικών εγγυήσεων, στη μείωση του ύψους των κρατικών εγγυήσεων στο €1 δισ. από €1,5 δισ. που προβλέπει το νομοσχέδιο και στην ανάκτηση της εγγύησης. Παράλληλα, θα επικεντρωθούν στο διαχωρισμό της κρατικής χορηγίας και της κρατικής εγγύησης έτσι ώστε να μην διασυνδέονται τα δύο σχέδια μεταξύ τους.
 
Στις τροπολογίες θα γίνεται και διαχωρισμός μεσαίων με μεγάλων επιχειρήσεων σε διαφορετικές κατηγορίες. Πάντως, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει στο χέρι τους 18 ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ.
 
 
 
Πάντως, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει στο χέρι τους 18 ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ. Η κυβέρνηση επένδυε στη θετική στάση του ΔΗΚΟ το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να συναινεί για την έγκριση του νομοσχεδίου καθώς σ’ αυτό δεν περιλήφθηκαν σημαντικά ζητήματα που απαιτούσε, τα οποία αφορούν τη διαφάνεια αλλά και το ύψος των κρατικών εγγυήσεων. Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως η μη συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή στην Επιτροπή Παρακολούθησης παραχώρησης των δανείων, αποτελεί κόκκινη γραμμή για το ΔΗΚΟ.  Στην κοινοβουλευτική ομάδα του Νικόλα Παπαδόπουλου υπάρχουν έντονες αντιδράσεις. Όπως μας λέχθηκε, εάν η κυβέρνηση δεν ενισχύσει τη διαδικασία ελέγχου, τότε είναι δεδομένη η καταψήφιση του νομοσχεδίου από το ΔΗΚΟ. Από τη μία, τα κόμματα αναμένουν την κυβέρνηση στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών την Πέμπτη να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στο νομοσχέδιο. Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών θα αναμένει να του σταλούν γραπτώς από τα κόμματα ποιες πρόνοιες του νομοσχεδίου είναι διατεθειμένα να εγκρίνουν και στη συνέχεια θα λάβει περαιτέρω αποφάσεις. 
 
Δυσαρέσκεια στο υπουργείο
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια καθώς έγιναν πολλές διαβουλεύσεις με τα κόμματα και στο νέο νομοσχέδιο περιλήφθηκαν πολλές από τις προτάσεις τους. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε πως κάποια κόμματα, παρά την υιοθέτηση από την κυβέρνηση των πλείστων εισηγήσεών τους, προβάλλουν συνεχώς νέες αξιώσεις και νέα προσκόμματα στην έγκριση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις, τονίζοντας πως η κρίση είναι εδώ και δεν πρέπει να υποτιμάται. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, παρά το ιδιαίτερα υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, προβάλλουν «μη ρεαλιστικές αξιώσεις για κατακόρυφη αύξηση των δαπανών, αγνοώντας τις δυνατότητες της οικονομίας». 
 
Θέλουν το προηγούμενο νομοσχέδιο οι εργοδότες 
 
Σε παρέμβασή τους, οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ προειδοποιούν ότι η μεγάλη καθυστέρηση και ο εκφυλισμός του νομοσχεδίου από την αρχική μορφή θα έχουν ως συνέπεια, όταν ψηφιστεί, να είναι πάρα πολύ αργά και άνευ ουσίας. Οι δύο οργανώσεις καλούν τη Βουλή να ψηφίσει το νομοσχέδιο με τη μορφή που είχε στις 27 Μαρτίου. Εξάλλου, η ΠΟΒΕΚ ζητά απευθείας κρατική στήριξη για τις μικρές επιχειρήσεις ύψους €500 εκατ., καθώς και επιδότηση ενοικίων μέχρι και 80%. 
 

Τα θέλω των κομμάτων και το λεφτόδεντρο

Καλά κρατούν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο για τις κρατικές επιδοτήσεις στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και στους αυτοεργοδοτούμενους καθώς και για τις κρατικές εγγυήσεις μέσω των οποίων θα παραχωρηθεί φθηνός δανεισμός. Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, υποστηρίζει πως είναι πολύ μικρό το ποσό των €100 εκατ. για την παραχώρηση εφάπαξ βοήθεια στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους, τονίζοντας πως δεν καλύπτει τις ανάγκες επιβίωσής τους. Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, η Κυβέρνηση εξήγγειλε αρχικά €400 εκατ. τα οποία έγιναν €200 και στη συνέχεια έγιναν €100 εκατ. «Δεν είμαστε μαξιμαλιστές, γνωρίζουμε τις δυσχέρειες που ήδη αντιμετωπίζει το κράτος, αλλά αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να στηριχθούν κατά προτεραιότητα».
 
Παράλληλα τονίζει την ανάγκη για να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια σε σχέση με τη διαδικασία παραχώρησης δανείων με κρατικές εγγυήσεις, επισημαίνοντας πως στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών τη Δευτέρα τέθηκε το ζήτημα της εμπλοκής στη διαδικασία του Γενικού Ελεγκτή. Από πλευρά τους, οι Οικολόγοι θέτουν τέσσερις προϋποθέσεις για την έγκριση του νομοσχεδίου.
 
Συγκεκριμένα ζητούν όπως η βοήθεια δοθεί μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο σχέδιο οι αυτοτελώς εργαζόμενοι, αλλά και οι επιχειρήσεις που έχουν απλήρωτα χρέη μέχρι 90 μέρες. Επίσης απαιτούν την συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή ως παρατηρητή στη διαδικασία και τη συμπερίληψη πρόνοιας σύμφωνα με την οποία θα απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένου από επιχείρηση που συμμετέχει στο σχέδιο. Εξάλλου, η Συμμαχία η οποία θεωρεί πως αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα ο έλεγχος για το ποιοι θα πάρουν τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις από τις τράπεζες, για να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.
 
Παράλληλα, η Συμμαχία προτείνει όπως αυξηθεί στα €300 εκατ. η απευθείας χορηγία και στήριξη στις μικρές/πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους. Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στην οικονομία αλλά ούτε “λεφτοδέντρο” που θα επέτρεπε την υλοποίηση όλων των προτάσεων που έχουν ακουστεί. Τόνισε πως τα μέτρα της Κυβέρνησης, θα διευκολύνουν τις προσπάθειες για επανεκκίνηση της οικονομίας.