Τονίζει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει άλλο μεταναστευτικό βάρος αφού αισίως το 3,8% του πληθυσμού της χώρας μας είναι αιτητές ασύλου. Την ίδια ώρα τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, δεν ξεπερνούν το 1%. Υποδεικνύει ότι εάν αυτό το ποσοστό ίσχυε για τη Γερμανία θα μεταφραζόταν σε 1.200.000 αιτητές ασύλου!

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σκιαγραφεί όχι για πρώτη φορά, με μελανά γράμματα, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τις μεταναστευτικές ροές που φτάνουν εδώ. Σαφώς και η «τροφοδοσία» της Κύπρου με μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων από την Τουρκία γίνεται στη βάση σχεδίου. Οι διακινητές χρησιμοποιούν τους ταλαίπωρους αυτούς ανθρώπους πωλώντας τους ελπίδα.

Ο Νίκος Νουρής σε συνέντευξή του στον «Φ», παραπέμπει σε αιτητές ασύλου «μαϊμού» υποστηρίζοντας πως η Δημοκρατία τροφοδοτείται και με κατηγορίες προσώπων που διεκδικούν άσυλο, είτε μέσω εικονικών γάμων είτε μέσω εγγραφής σε κολλέγια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αναφέρει ότι χρειάζεται κλειστό κέντρο φιλοξενίας και προσθέτει πως ήδη δρομολογήθηκε η διαδικασία κατακύρωσης προσφορών για την ανέγερση νέου Κέντρου στην περιοχή Μενόγειας. Σημειώνει πως «σαφώς η ”τροφοδοσία” Κύπρου με μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων από την Τουρκία γίνεται στη βάση σχεδίου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νουρής: Αποφασισμένοι να ελέγξουμε τις ροές μεταναστών

Ο κ. Νουρής δεν αποκρύβει την απογοήτευσή του για τη στάση της ΕΕ αναφέροντας πως στη διαχείριση του μεταναστευτικού αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων στα θέματα αλληλεγγύης και αποτελεσματικότητας.

-22 Δεκεμβρίου 2019 δηλώσατε: «Η φιλοξενία τόσων μεταναστών είναι πρακτικά αδύνατη». Και προσθέσατε, πως οι παράνομες ροές από τα Κατεχόμενα αξιολογήθηκαν ως το πιο σοβαρό πρόβλημα που καλείστε να διαχειριστείτε. Στις 28/1/2020 διευκρινίσατε, ότι στόχος της μεταναστευτικής πολιτικής είναι ο περιορισμός των μεγάλων ροών οικονομικών μεταναστών που η Δημοκρατία αδυνατεί να απορροφήσει. Ποιες ενέργειες έγιναν στα συγκεκριμένα ζητήματα;

-Όντως αποτελεί για μένα ύψιστη προτεραιότητα η επιτυχής διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η δραστική μείωση του αριθμού των οικονομικών μεταναστών, αφού πλέον η χώρα έφτασε να φιλοξενεί πολύ μεγαλύτερο αριθμό από όσους της αναλογούν και απ’ όσους μπορεί να φιλοξενήσει. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που προχωρήσαμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς τόσο σε πρόσθετα έργα υποδομής, όσο και στην ετοιμασία των απαραίτητων νομοθετικών αλλαγών οι οποίες ήδη είναι ενώπιον της Βουλής, ώστε με την ενδεχόμενη ψήφιση τους σε Νόμο να δοθεί η δυνατότητα επίσπευσης των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επαναπατρισμού όσων οι αιτήσεις θα απορριφθούν. 
Αναγνωρίζοντας ότι χρειαζόμαστε κλειστό κέντρο φιλοξενίας στο οποίο θα παραμένουν οι αιτητές ασύλου μέχρι την εξέταση αίτησης, είμαστε ήδη στη διαδικασία κατακύρωσης προσφορών για την ανέγερση νέου Κέντρου στην περιοχή Μενόγειας. 

Δυστυχώς η Δημοκρατία τροφοδοτείται και με κατηγορίες προσώπων που διεκδικούν άσυλο, είτε μέσω εικονικών γάμων είτε εκμεταλλευόμενοι την εγγραφή σε κολλέγια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 
Για όλα τούτα τα θέματα, ετοιμάστηκαν τα σχετικά Νομοσχέδια των οποίων η συζήτηση έχει ήδη αρχίσει στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Ευελπιστώ ότι πριν την καλοκαιρινή περίοδο οι προτάσεις θα μετουσιωθούν σε Νόμους του κράτους, κάτι που θα επιτρέψει την ολιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. 

-Ισχύει ότι εκκρεμούν περίπου 17.000 αιτήσεις, άλλες 3.000 αιτήσεις εκκρεμούν στο Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας και ότι από το 2004 δόθηκε σε 11.700 άτομα  καθεστώς διεθνούς προστασίας ή οι αριθμοί αυτοί που συμποσούνται σε 32.000 έχουν διαφοροποιηθεί και αν ναι, ποια η ακριβής κατάσταση; 

-Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση και είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που όπως προανέφερα κινηθήκαμε γρήγορα προωθώντας σημαντικές αλλαγές. Η εκπόνηση και δημοσίευση καταλόγου ασφαλών χωρών προς τις οποίες θα επιστρέφονται οι απορριφθέντες αιτητές ασύλου, αποτελεί πλέον το πιο σημαντικό εργαλείο των εξεταστών ασύλου. Η ταχύρρυθμη διαδικασία εξέτασης των προδήλως αβάσιμων αιτήσεων που υιοθετείται με τις προτεινόμενες νομοθετικές αλλαγές, θα μας επιτρέψουν να ελέγξουμε τους αριθμούς ενώ η συμφωνία που επετεύχθη με την ευρωπαϊκή υπηρεσία FRONTEX θα βοηθήσει στον επαναπατρισμό προς τις ασφαλείς χώρες, χιλιάδων μεταναστών. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νουρής: Ισοπεδωτική πολιτική ΑΚΕΛ για μεταναστευτικό

Η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει άλλο μεταναστευτικό βάρος αφού αισίως το 3,8 % του πληθυσμού της χώρας μας είναι αιτητές ασύλου. Την ίδια ώρα τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία δεν ξεπερνούν το 1%. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, φτάνει να αναφέρουμε ότι εάν αυτό το ποσοστό ίσχυε για τη Γερμανία θα μεταφραζόταν σε 1.200.000 αιτητές ασύλου!  

-Όλοι αυτοί, πού χάθηκαν την περίοδο της πανδημίας δεδομένου ότι δεν ακούσαμε για κρούσματα ή και για θανάτους αλλοδαπών;

-Την περίοδο της πανδημίας κανένας δεν χάθηκε και κανένας αλλοδαπός δεν νόσησε, απλά γιατί σε αντιδιαστολή με τα όσα γράφονται και ακούονται τηρήσαμε αυστηρά περιοριστικά μέτρα στους χώρους φιλοξενίας, δεν επιτρέψαμε την είσοδο στη Δημοκρατία άλλων μεταναστών, ενώ επιτηρήσαμε τη διακίνηση όσων διαμένουν και διακινούνται ελεύθερα στη Δημοκρατία.  

-Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως μοχλό πίεσης προς την ΕΕ και η Κύπρος και η Ελλάδα θεωρήθηκαν ή θεωρούνται ως πιο αδύναμος κρίκος. Η ΕΕ φαίνεται να περιορίζεται στα ευχολόγια. Τι μπορεί να πράξει η Κύπρος χωρίς να εκτεθεί έναντι της ΕΕ και χωρίς παράλληλα να εκτεθεί και η ίδια έναντι πιθανής μαζικής καθόδου μεταναστών;

-Θα συμφωνήσω ότι στη διαχείριση του μεταναστευτικού η Ευρώπη αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, στα θέματα αλληλεγγύης και αποτελεσματικότητας. Ήδη συζητείται η νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική την οποία η Κύπρος προσπαθεί με διάφορους τρόπους να εμβολιάσει με συγκεκριμένες εισηγήσεις. Η αλληλεγγύη και η δίκαιη ανακατανομή μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη. Δεν μπορούμε να μένουμε άλλο στα ευχολόγια. Η ανάγκη για κεντρική διαπραγμάτευση με τις τρίτες χώρες από τις οποίες φτάνουν οι μετανάστες στην Ευρώπη πρέπει επίσης να υλοποιηθεί άμεσα, ώστε να γίνει κατορθωτή η προσπάθεια για αποτελεσματικές επιστροφές.

Η οικονομική στήριξη, ειδικά των χωρών πρώτης γραμμής, αλλά και η παραχώρηση κάποιων πρόσθετων αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων σε περιόδους αιχμής και αύξησης των ροών, είναι επίσης σημαντικές εισηγήσεις τις οποίες θέλουμε να δούμε στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Είναι γεγονός ότι η «εξάρτηση» της ΕΕ από την Τουρκία στο μεταναστευτικό, αποτελεί τροχοπέδη, ιδιαίτερα για την Κύπρο. Είναι καλά γνωστό ότι το 80 % των παράτυπων μεταναστών προς την Κύπρο φτάνουν από την Τουρκία μέσω κατεχομένων. Την ίδια ώρα η Τουρκία είναι σημαντική για την Ευρώπη ως η χώρα που συγκρατεί εκατομμύρια μεταναστών στο έδαφος της, έναντι φυσικά αδρής πληρωμής. Αυτή η σχέση δεν υπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα αλλά τη διαχειριζόμαστε συγκρατημένα για προφανείς λόγους. Στην προσπάθεια υλοποίησης του στόχου μας όμως για βελτίωση των ευρωπαϊκών πρακτικών, είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με κράτη μέλη σε διάφορα επίπεδα και δηλώνω συγκρατημένα αισιόδοξος.   

-Υπάρχουν, όχι εικασίες και πληροφορίες αλλά χειροπιαστά στοιχεία ή και μαρτυρίες ότι όντως αυτό που γίνεται είναι οργανωμένο από την Τουρκία ή οργανώνεται απλώς από διακινητές οι οποίοι ύστερα και από τη στάση της Ελλάδας στον Έβρο, η Κύπρος είναι πιο εκτεθειμένη από ποτέ;

-Σαφώς και η «τροφοδοσία» της Κύπρου με μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων από την Τουρκία γίνεται στη βάση σχεδίου. Οι διακινητές χρησιμοποιούν τους ταλαίπωρους αυτούς ανθρώπους πωλώντας τους ελπίδα αφού οι ίδιοι δεν γνωρίζουν πριν φτάσουν εδώ ότι λόγω της συνθήκης Σιένγκεν θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στο νησί μας. Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι πληροφορίες ότι μεταξύ αφιχθέντων από την Τουρκία υπάρχουν και άτομα που ενοχοποιούνται για σειρά έκνομων ενεργειών. Η μαζικότητα των αφίξεων, ιδιαίτερα την περίοδο των συμβάντων στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, βεβαιώνει τις προθέσεις των Τούρκων. 

-Όσον αφορά την οικονομική πτυχή, η συμβολή της ΕΕ ποια είναι σε σχέση με το κόστος που επωμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία; Υπάρχουν αριθμοί για παράδειγμα τόσο το κόστος, τόση η συνεισφορά της ΕΕ;

-Την τελευταία πενταετία η Κύπρος δέχτηκε βοήθεια 100 εκατομμύρια ευρώ, πλην πολλές φορές το κόστος των μεταναστευτικών ροών δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι πρώτιστα κοινωνικό, δημογραφικό, ενώ η ραγδαία αύξηση έχει πλέον δημιουργήσει και θέματα ασφάλειας.

-Ο προκάτοχος σας πολλές φορές είχε κάνει αναφορά σε πιθανές επαφές με την κυβέρνηση της Συρίας για επιστροφή Σύρων, δεδομένου ότι σε πολλές περιοχές εξομαλύνθηκε, κατά κάποιον τρόπο, η εμπόλεμη κατάσταση. Πραγματοποιήθηκαν επαφές; Υπήρξε αποτέλεσμα; Άρχισαν ή θα αρχίσουν επιστροφές;

-Στην παρούσα φάση το συγκεκριμένο θέμα τυγχάνει χειρισμού από το υπουργείο Εξωτερικών. Πρόθεση μας είναι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν να επανανοίξουμε την πρεσβεία μας στη Δαμασκό. Μέχρι τότε όμως δεν μπορούν να γίνουν πολλά. 

-Με τις τρίτες χώρες τις οποίες εγκαταλείπουν χιλιάδες πολίτες αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο καταλήγοντας και στην Κύπρο, υπάρχει περίπτωση συνεννόησης για επαναπατρισμό πολιτών τους ή αδιαφορούν εντελώς;

-Είναι αυτό που προανέφερα. Ζητούμε επιτακτικά αυτές οι συμφωνίες να γίνουν κεντρικά από την ίδια την ΕΕ, αφού αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί. Σήμερα η μόνη συμφωνία που έχουμε και η οποία υλοποιείται με καλούς ρυθμούς είναι με την κυβέρνηση της Γεωργίας, προς την οποία επιστρέφουμε μετανάστες σε τακτική βάση. Αυτή τη στιγμή διεκδικούμε ανάλογες συμφωνίες και με σειρά άλλων κρατών συμπεριλαμβανομένων και κάποιων αφρικανικών. 

Υψίστης σημασίας η φύλαξη της γραμμής αντιπαράταξης
 
-Σκεφτήκατε καμιά φορά να χρησιμοποιήσετε εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας ή εφέδρους ή άλλη ομάδα ανθρώπων ως παρατηρητές/επιτηρητές της Πράσινης Γραμμής (όχι κατ’ ανάγκη ενόπλους) απλώς να για σταλεί και το μήνυμα ότι η γραμμή εύρους 140 χιλιομέτρων αντιπαράταξης, δεν αποτελεί αυτό που λέμε «μπάτε σκύλοι αλέστε»;
 
-Η φύλαξη της γραμμής αντιπαράταξης είναι μέτρο ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια του κράτους και ήδη το ΥΠΕΣ συνδράμει αυτή την προσπάθεια παραχωρώντας στην Αστυνομία σημαντικό αριθμό θηροφυλάκων που κατέχουν και άδεια ειδικών αστυφυλάκων αλλά και ανδρών της Πολιτικής Αμυνας. 
 
-Αν συμβεί περιστατικό ανάλογο με αυτό στον Έβρο, υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης;
 
-Εάν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα ανάλογης έκτασης περιστατικό όπως αυτό στον Εβρο σαφώς και υπάρχει σχέδιο. Πλην όμως οι δυνάμεις αποτροπής της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι του μεγέθους των ελληνικών, γι’ αυτό και σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστούμε διεθνή στήριξη και βοήθεια. Είναι όμως γι’ αυτό τον λόγο που εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της αλλαγής της εικόνας της χώρας μας στη διαχείριση των ροών ώστε να σταματήσουμε να είμαστε χώρα εύκολης υποδοχής και εισόδου.
 
Οι πολίτες να μην φοβούνται – να προσέχουν
 
-Τι θα απαντούσατε στα σχόλια «ο ΥΠΕΣ είναι μεν εργατικός αλλά κάπως απότομος και οι απόψεις που εκφράζει αυτή την περίοδο, για τη στάση πολιτών έναντι των μέτρων για την πανδημία, τον κάνουν να φαίνεται ο κακός της παρέας»;
 
-Εάν σήμερα μπορούμε να απολαμβάνουμε τη χαλάρωση των μέτρων αυτό οφείλεται στο καλό αποτέλεσμα της διαχείρισης της υγειονομικής φάσης της πανδημίας. Για να γίνει αυτό κατορθωτό η Κυβέρνηση υιοθέτησε σειρά περιοριστικών μέτρων που είναι γεγονός ότι άλλαξαν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά το αποτέλεσμα κρίνεται θετικά. Εάν στην προσπάθεια μου να περάσω το μήνυμα για αυτοπειθαρχία, περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων και εφαρμογή των μέτρων, η συμπεριφορά μου θεωρήθηκε από κάποιους υπέρμετρα αυστηρή, οφείλω να δηλώσω ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου.
 
-Μέχρι προχθές ήσασταν δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας και μέχρι χθες βουλευτής Λευκωσίας. Αυτή η περίοδος φαντάζει πολύ μακρινή ή έχετε σχέση με την πόλη; Την επισκέπτεστε;
 
-Όχι μόνο δεν φαντάζει μακρινή η συγκεκριμένη περίοδος αλλά αντίθετα αποτελεί οδηγό στη λήψη σημαντικών αποφάσεων σε καθημερινή βάση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα πραγματικό Πανεπιστήμιο γνώσης ενώ η 7ετής παρουσία μου στα βουλευτικά έδρανα μου έδωσε τα εφόδια που σήμερα με βοηθούν τα μέγιστα στη διαχείριση των εξαιρετικά σημαντικών και σοβαρών θεμάτων που απασχολούν το υπουργείο Εσωτερικών. Η σχέση μου με τη Λευκωσία και ιδιαίτερα την εντός των τειχών πόλη στην οποία μεγάλωσα, είναι σχέση έντονα συναισθηματική. Και είναι γι’ αυτό που ενώ στην κάθε ευκαιρία απολαμβάνω τις ομορφιές της, με λυπεί η εικόνα εγκατάλειψης και γκετοποίησης που παρουσιάζουν συγκεκριμένες περιοχές της.  
 
Αν σας ζητούσαν να απαντήσετε με πάσα ειλικρίνεια αν φοβάστε να κατεβείτε κάτω στην πόλη ένα βράδυ (μια συνηθισμένη περίοδο) χωρίς συνοδεία, τι θα απαντούσατε;
 
-Όχι μόνο δεν φοβάμαι αλλά αντιθέτως απολαμβάνω ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους περιπάτους στις γειτονιές της Χρυσαλινιώτισσας όταν τα γραφικά δρομάκια μοσχοβολούν από τις μυρωδιές των αρωματικών φυτών, φέρνοντας στη μνήμη μου θύμησες από τα παιδικά μου χρόνια. 
 
-Οι πολίτες πρέπει να φοβούνται;
 
-Οι πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται αλλά πρέπει να προσέχουν, αφού έχει περάσει ανεπιστρεπτί η περίοδος που μπορούσες να αφήσεις ξεκλείδωτο το αυτοκίνητο ή ανοικτό το παράθυρο του σπιτιού σου. Η διαβίωση στην εντός των τειχών πόλη έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, τα δικά της μειονεκτήματα αλλά και πολλά πλεονεκτήματα.