Το πρώτο μέρος μιας τριλογίας ερευνητικών εκθέσεων που αφορούν στις γκαλερί και εκθεσιακούς χώρους της Λευκωσίας από το 1960 μέχρι τις αρχές το 2000 είναι η έκθεση με τίτλο «1960-1974, Λευκωσία: Γκαλερί» που διοργανώνει από τις 18 Μαρτίου το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου. Η έκθεση φιλοξενείται στο Γκαράζ. 

Η παρούσα έκθεση είναι αφιερωμένη στις γκαλερί της Λευκωσίας που έδρασαν κατά την περίοδο από το 1960 μέχρι και το 1974. Συγκεκριμένα, μεταξύ των εκθεσιακών χώρων αυτής της περιόδου επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν, η γκαλερί Ακρόπολις (Σχολή Τυφλών), Απόφαση 1 & 2, Αργώ, Ένωση Νέων Τραστ, Λήδρα Πάλας και Χίλτον.

Η έρευνα και η διεκπεραίωση της παρούσας έκθεσης έγινε με αφορμή μια αφίσα του Λευτέρη Οικονόμου (1930-2007) που βρέθηκε στο στούντιο του, που αφορούσε στην ατομική έκθεση που παρουσίασε στην Ένωση Νέων Τραστ τον Μάιο του 1960. 

Η συμβολή των χώρων αυτών στη διαμόρφωση ενός νέου κλίματος στον τομέα των τεχνών υπήρξε και παραμένει αναμφίβολα σημαντική. Ο καθοριστικός ρόλος των χώρων αυτών στην εξέλιξη της αισθητικής αντίληψης, στην εξοικείωση του κοινού με την τέχνη, αλλά και η τεράστια σημασία προώθησης του έργου των νέων καλλιτεχνών της τότε εποχής,  καθόρισαν την εικαστική πορεία του τόπου.  Λόγω της περιορισμένης προώθησης γενικά της πολιτιστικής ζωής του τόπου, οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες ατόμων με όραμα οδήγησαν στην ίδρυση αυτών των χώρων εδραιώνοντας νέα δεδομένα για τις εικαστικές τέχνες.   

 

Η ερευνητική έκθεση «1960-1974 Λευκωσία: Γκαλερί» παρουσιάζει αρχειακό, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και συνεντεύξεις καλλιτεχνών με ενεργή δράση της συγκεκριμένης περιόδου.

Η έκθεση θα στοιχειοθετεί το ιστορικό πλαίσιο των χώρων αυτών και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην πολιτισμική υποδομή του τόπου ως σημεία εικαστικής αναφοράς, ως χώροι βιωματικής αισθητικής μάθησης, ως χώροι θέασης ακόμα και ως χώροι ψυχαγωγίας και εικαστικής συνεύρεσης. 

Οι γκαλερί και εκθεσιακοί χώροι βοήθησαν το κοινό να έρθει κοντά στα εκθέματα, να αποκτήσουν εμπειρία, να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες, γεφυρώνοντας έτσι την εξοικείωση του κοινού με την τέχνη. Είναι λειτουργική ανάγκη του δημιουργού να δείξει το έργο του και λειτουργική ανάγκη του  κοινού να επικοινωνήσει με την τέχνη. Οι γκαλερί/ εκθεσιακοί χώροι ήταν και παραμένουν είναι το κανάλι επικοινωνίας, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο δημιουργό και στο θεατή.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών με τη υποστήριξη του Ψηφιακού Ηρόδοτου-ΡΙΚ, του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και του G.H. Foundation. 

  • Λευκωσία, Γκαράζ (22001508). Εγκαίνια: Σάββατο 18 Μαρτίου 7.30μ.μ. Διάρκεια: Μέχρι 12 Απριλίου (Τρίτη- Σάββατο 5μ.μ.- 8μ.μ.)

* Στην κεντρική φωτογραφία: Έκθεση ζωγραφικής Αθηνάς Ταρσούλη στο Λήδρα Πάλας, 1960.