Η τουρκική πλευρά ρίχνει όλο και περισσότερο βάρος προς την κατεύθυνση της σύστασης ενός μικτού μηχανισμού για τα ενεργειακά. Αν και η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς κλείνει τρία χρόνια από τον Ιούλιο του 2019 που κατατέθηκε, εντούτοις το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει στο προσκήνιο σε μια ανενεωμένη μορφή με την εμπλοκή και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. 

Αυτό που σημειώνεται από διπλωματικές πηγές είναι το γεγονός ότι ο Ερσίν Τατάρ επέλεξε να στείλει την επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ και να ζητήσει από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες να αποστείλει αντίγραφο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μέχρι και χθες το απόγευμα στο Προεδρικό δήλωναν ότι ακόμα δεν έχει παραληφθεί η επιστολή Τατάρ, η οποία σύμφωνα με τον Εργκιούν Ολγκούν (τον ειδικό σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη) βρίσκεται ήδη στα χέρια του Αντόνιο Γκουτέρες. 

Ο Ολγκούν σε δηλώσεις του (πηγή Μπαϊράκ/ΓΤΠ) προέτρεψε την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά και τη διεθνή κοινότητα να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις Τατάρ. Και η προσοχή της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων στρέφεται προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, από τον οποίο αναμένεται να πιέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Ε. Ολγκούν, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το αίτημά μας από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ήταν να υποδείξει στην ελληνοκυπριακή πλευρά να δει από εποικοδομητική σκοπιά τις προτάσεις που υποβάλαμε για συνεργασία και μαζί με αυτές τις υποδείξεις να διαβιβάσει τις προτάσεις μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτές οι προτάσεις δεν πρέπει να υποτιμηθούν, οι προτάσεις που έγιναν, δεν είναι προτάσεις που έγιναν χάριν του να γίνουν, είναι σοβαρές προτάσεις. Αυτές οι προτάσεις ετοιμάστηκαν κατά τρόπο που να εξυπηρετούν τα κοινά συμφέροντα των εταίρων σε ολόκληρη την περιοχή και θα μπορούσαν να αφήσουν το στίγμα τους. Οι προτάσεις μας, είναι προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέσω του χρόνου και να δημιουργήσουν μεγάλες προοπτικές».  

Υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις του κ. Τατάρ για συνεργασία ετοιμάστηκαν με βάση δύο άξονες, ο Ε. Ολγκούν ισχυρίστηκε ότι «ο πρώτος άξονας αφορά στο να γίνουν όσα χρειάζονται για να διασφαλιστεί η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, και με βάση αυτό, τονίστηκε η ανάγκη όπως η μορφή της λύσης να είναι στη βάση των κεκτημένων κυριαρχικών δικαιωμάτων των πλευρών, αλλά και η ανάγκη να μην παραγνωριστούν οι ριζικές αιτίες από τις οποίες πηγάζει το κυπριακό πρόβλημα».

Υποστηρίζοντας ότι από την ημέρα που ανέλαβε ο κ. Τατάρ «καθήκοντα προέδρου» καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού, ο Εργκιούν Ολγκούν ισχυρίστηκε επίσης, ότι οι προτάσεις 4 σημείων που έγιναν από τον Τ/κ ηγέτη αποσκοπούν στο να συμβάλουν στη δημιουργία μηχανισμών συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και στη δημιουργία των συνθηκών για την επίτευξη ειρήνης και την εγκαθίδρυση εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Σε σημείωμα που επισυνάπτεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις Καλές Υπηρεσίας στο Κυπριακό, ο Ερσίν Τατάρ αναφέρεται στο θέμα υδρογονανθράκων και την πρόταση της τ/κ πλευράς η οποία «προβλέπει τη σύσταση κοινής επιτροπής που θα αποτελείται από ισάριθμα μέλη που θα προέρχονται από τις δύο πλευρές». Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ «οι αποφάσεις για τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένου του επιμερισμού των εσόδων, θα λαμβάνονται από κοινού από την τουρκοκυπριακή πλευρά και την ελληνοκυπριακή πλευρά». 

Η αναθεωρημένη πρόταση Τατάρ προβλέπει όπως ο μηχανισμός που θα συσταθεί από κοινού από τις δύο πλευρές έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει τις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί (είτε νόμιμα από την ΚΔ είτε παράνομα από το ψευδοκράτος) και διεξάγουν εργασίες στην περιοχή.