Ο απόηχος της διήμερης επίσκεψης της Εξεταστικής Επιτροπής της Ευρωβουλής PEGA στην Κύπρο για τη χρήση παράνομων λογισμικών στην Ευρώπη, συνεχίστηκε και χθες. Τρανή απόδειξη και οι τοποθετήσεις που έγιναν στον ραδιοσταθμό Active από τους Νίκο Τορναρίτη και Άριστο Δαμιανού.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, μιλώντας χθες το μεσημέρι στον ραδιοφωνικό σταθμό, υπεραμύνθηκε των δραστηριοτήτων εταιρειών ισραηλινών συμφερόντων στην Κύπρο που έχουν ως αντικείμενο λογισμικά παρακολουθήσεων. «Δεν πρέπει να πυροβολούμε τα πόδια μας» ήταν η φράση που επανέλαβε, μιλώντας μάλιστα για τη συνεργασία της Κύπρου με το κράτος του Ισραήλ σε διάφορα ζητήματα με ευεργετικές, κατά την άποψή του, παρενέργειες για την πατρίδα μας. Βέβαια, κατόπιν διευκρινιστικής ερώτησης, παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες με στόχο τη βελτίωση του νομικού πλαισίου και την ανάπτυξη μηχανισμών.

Πριν ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις του, έγινε επισήμανση από δημοσιογράφο, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση, ότι «δεν πρέπει να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί». Ο κ. Τορναρίτης απάντησε με αστεϊσμό και στη συνέχεια αποδεσμεύτηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όταν πήρε τον λόγο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και -επίσης- μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, μίλησε με ιδιαίτερα έντονο ύφος, διατυπώνοντας τη θέση πως στο όνομα του επιχειρείν δεν μπορούμε να επιτρέπουμε την οποιαδήποτε παράνομη χρήση τέτοιων λογισμικών. Επέκρινε, μάλιστα, τον κ. Τορναρίτη που αστειεύτηκε για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και είπε πως είναι απαράδεκτο να εκφράζεται με τέτοιο τρόπο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Μάλιστα, ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε και στην αποκάλυψη που αφορά ένα e-mail της εταιρείας WS Wispear περί το 2019. Η εν λόγω επιχειρηματική οντότητα ήταν ιδιοκτήτρια του μαύρου βαν (μετονομάστηκε σε Passitora), ενώ είναι συμφερόντων του Ταλ Ντίλιαν, ιδρυτή της Intellexa (Prerdator). Υπάλληλος της υπό αναφορά εταιρείας είχε αποστείλει e-mail σε εργαζόμενο πρόσωπο στα γραφεία του ΔΗΣΥ, με απώτερο στόχο να εξυπηρετηθεί ο κ. Ντίλιαν για εξαγωγή προϊόντος της Wispear στην Ολλανδία. Η εταιρεία του είχε κερδίσει προσφορά που είχε προκηρύξει υπηρεσία πληροφοριών της εν λόγω χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θεωρεί πως δεν υπάρχει καμία διασύνδεση της Κύπρου με το θέμα των παρακολουθήσεων. Σε χαιρετισμό του στην προχθεσινή απονομή του Βραβείου της Χρονιάς ΟΝΕ έκανε λόγο «για φανταστική εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα των παρακολουθήσεων που γίνονται σε άλλες χώρες». Τόνισε κατηγορηματικά ότι στην Κύπρο δεν έγιναν υποκλοπές.

Η PEGA

Ως γνωστόν, προχθές το μεσημέρι στελέχη του πολυμελούς κλιμακίου της Εξεταστικής Επιτροπής της Ευρωβουλής για τα λογισμικά παρακολουθήσεων (PEGA), συναντήθηκαν με Κύπριους βουλευτές σε κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Θεσμών και Νομικών.

Λίγο αργότερα η αποστολή των ευρωβουλευτών αναχώρησε για την Αθήνα όπου συνέχισε το εξεταστικό της έργο. Προχθές, το κλιμάκιο της PEGA είχε συνάντηση με Ελλαδίτες δημοσιογράφους. Χθες, εξάλλου, οι ευρωβουλευτές είχαν διαδοχικές συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τους παρέδωσε υπόμνημα.

Σήμερα τα μέλη της PEGA θα παραθέσουν συνέντευξη Τύπου (11:00) στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Κατά τη διάρκειά της, οι ευρωβουλευτές-μέλη του κλιμακίου θα μιλήσουν και για τις εντυπώσεις τους κατά τις επαφές τους σε Κύπρο και Ελλάδα.